Politic

Dezbatere la BRAȘOV. Astăzi, despre probabilitatea unei noi crize economice… Ce spun ai noștri?!

 

România s-ar putea confrunta în următorii ani cu o nouă criză economică, avertizează tot mai multe voci din spaţiul public. Recent, economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, a afirmat că în condiţiile în care România are al doilea cel mai mare deficit de cont curent din UE, după Marea Britanie, după ieşirea acesteia din UE, va fi cel mai expus stat european în cazul declanşării unei crize internaţionale. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, nu crede că va urma o criză financiară şi susţine că este important ca ţara noastră să-şi consolideze economia şi să reducă dependenţa faţă de UE.

Totodată, preşedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, a spus că este posibil ca o criză să vină şi a avertizat că există riscul ca România să nu o perceapă ca pe o „oportunitate”.

La rândul său, preşedintele Comisiei Economice din Senat, Florin Cîţu, susţine că există o probabilitate foarte mare ca România să intre în criză.

Economia românească gâfâie, în condiţiile în care deficitele sunt în creştere, inflaţia este tot mai mare, moneda se depreciază, iar dobânzile au început să crească. De altfel, pe plan global, marile temeri ale anului 2018 sunt războiul, precum şi crizele politice și economice, arată Raportul „Global Risk Report”, publicat de World Economic Forum.

Vă prezentăm câteva opinii pe marginea acestui subiect.  

„După ei, potopul!”

Adrian Veștea, președinte CJ Brașov, președinte PNL Brașov: „Primele semne ale crizei economice în care guvernarea PSD-ALDE, ghidonată de Liviu Dragnea, scufundă România, au și început a fi resimțite de populație. Indicele ROBOR a crescut până la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, iar majoritatea analiştilor estimează că va ajunge la 3% la finalul lui 2018, ceea ce înseamnă rate tot mai mari pentru oamenii care au de rambursat credite în lei. Deprecierea monedei naționale are printre consecințe scumpiri generalizate, din cauza faptului că guvernarea patronată de Liviu Dragnea încurajează consumul din import; de asemenea, un leu mai slab determină sume mai mari de plată pentru românii care au credite în valută. Populismul și incompetența cu care guvernează PSD au determinat creșterea inflației, care a atins în februarie cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani și va continua să crească. Investițiile publice de natură să aducă plusvaloare, să injecteze bani în economie, să contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri și să crească standardul de viață al oamenilor sunt ținute la minim. Guvernul a confiscat, pur și simplu, profiturile acelor companii de stat care sunt «pe plus» și a tăiat din banii autorităților locale – de exemplu, județul Brașov a fost păgubit astfel în acest an cu 90 de milioane de lei. Apoi, sub această guvernare, deficitul bugetar, deficitul balanței comerciale și deficitul de cont curent cresc într-un ritm periculos. Pentru a putea plăti salarii și pensii, precum și alte cheltuieli curente, statul împrumută sume enorme, aproape în fiecare lună, cu dobânzi tot mai mari, îndatorând astfel populația României pe generații. În acest an, necesarul de finanțare pentru cheltuieli curente este de aproape trei ori mai mare decât în 2015. Dacă dl. Dragnea și coaliția PSD-ALDE pe care o patronează vor continua să guverneze în asemenea mod distructiv, ghidați de zicala că după ei, potopul, vor determina afundarea României într-o criză economică din care foarte greu se va putea ieși”.  

„Da, sunt mari șanse să vorbim de o criză economică”

Daniel Zamfir, deputat PNL Brașov: „Categoric sunt semne ale unei supraîncălziri a economiei. Din păcate, nu s-au demarat proiecte mari de infrastructură, investițiile străine au scăzut, iar consumul este în creștere, iar toate astea se regăsesc în inflație mare, care din păcate anulează măririle de pensii și salarii. Nu fac parte din categoria politicienilor care, în opoziție fiind, blufează, alarmând populația în legătură cu iminenta criza economică. Pe de altă parte, în situația în care va continua harababura fiscală, iar Guvernul nu va demara rapid proiecte mari de infrastructură, da, sunt mari șanse să vorbim de o criză economică. Acum, sigur că o economie fragilă ca cea a României nu poate rezista singură la asemenea șoc, dar aici, dependența de care vorbea ministrul Teodorovici, poate fi un avantaj”.  

 

„Există o ciclicitate, este un lucru elementar”

Daniel Giurma, purtător de cuvânt PSD Brașov: „Apariția unei crize economice este totuși o certitudine, din cauza unui simplu lucru: există o ciclicitate, este un lucru elementar. De-a lungul istoriei moderne, din secolul XIX încoace, omenirea a trecut prin mai multe crize. Unele au fost globale, precum cea traversată în urmă cu zece ani. Altele au fost regionale, și au afectat anumite regiuni, în Asia sau în Europa. Acum, pe măsură ce interdependența economiilor este tot mai mult o realitate, transmiterea unor crize de pe o piața pe alta este tot mai probabilă. Așadar, o criză care să aibă legătură cu războiul, sau cu speculațiile nesăbuite într-o anumită direcție (au fost expunerile pe imobiliare, poate că vor urma cele pe criptomonede), poate apărea. Nu a reușit nimeni să traducă totuși ciclicitatea aceasta în durată. Se știe că după perioade de recesiune urmează unele de ascensiune, apoi de stagnare, și din nou de criză. Câți ani trec între acestea, nu știe nimeni. Ce e de făcut? În prevenirea unei crize și chiar în grăbirea pentru a ieși din ea, soluția sunt investițiile, cele în infrastructură, în special. În România este destulă treabă în construit autostrăzi, modernizat căi ferate, reorientat spre noi industrii. Odată izbucnită criza, soluția nu este tăierea de salarii, așa cum s-a întâmplat în guvernarea PDL. Economiei nu îi dai o asemenea lovitură. Păstrezi veniturile oamenilor la un nivel decent și îi educi, îndemni, să consume produse autohtone. România va fi pregătită să ofere astfel de produse, alimentare în special. Observați, vă rog, programele guvernamentale de încurajare a crescătorilor de porcine, a cultivatorilor de tomate, urmează cele pentru lapte și creșterea altor categorii de animale. Acestea reconstruiesc agricultura românească, o adaptează mai bine concurenței cu produsele străine și de mai proastă calitate (cele livrate pentru piețe din Est), dar și mai ieftine. Reîntoarcerea la România este soluția pentru ca o viitoare criză să fie mai puțin dureroasă”.  

„Problema se pune dacă România poate face față unei crize economice”

Gheorghe Ialomițianu, prim-vicepreședinte UPLR (Uniunea Profesiilor Liberale din România), fost ministru de Finanțe: „Nu este ușor să precizezi momentul în care România va fi afectată de o nouă criză economică. Declarațiile apărute în spațiul public despre iminența apariției a acestui fenomen în România se bazează pe semnalele venite din economie. De exemplu, creșterea economică se bazează în principal pe consum stimulat de importuri de bunuri. Inflația, dobânzile, deficitul comercial și datoria publică sunt în continuă creștere. Evoluția acestor indicatori poate afecta stabilitatea economică și financiară a României. Ar fi bine ca atât deciziile guvernamentale cât și declarațiile publice să fie bazate pe prudență deoarece acestea pot influența declanșarea unei crize economice. Problema se pune dacă România poate face față unei crize economice fără să ia măsuri cu efecte majore asupra situației economice și sociale. Este greu de crezut că pot fi evitate asemenea decizii deoarece, în acest moment, cu cea mai mare creștere economică din UE, un deficit bugetar de 3% și fără efectuarea de investiții majore, actualul guvern apelează la rezervele financiare din pilonul II de pensii și de la companiile cu capital majoritar de stat pentru a face față cheltuielilor permanente. De regulă, țările responsabile în perioada de creștere economică efectuează investiții care asigură o creștere sustenabilă sau își constituie rezerve pentru a face față în perioada de criză. O criză economică nu poate fi evitată, ci doar efectele acesteia diminuate. Guvernul PSD-ALDE ar trebui să aplice o politică fiscal-bugetară bazată în principal pe investiții asigurând o creștere economică care să aducă mai mulți bani în buzunarele românilor care lucrează în sectorul privat și la bugetul de stat”.  

„Nu suntem departe de o criză globală”

Radu Hossu, activist civic din Brașov: „Nu sunt economist, dar din experiența pe care o am ca day-trader, pot spune că nu suntem departe de o criză globală, dar nici nu suntem în punctul în care să ne alarmăm. Problema României este în schimb lipsa unei stabilități fiscale și un motor economic bazat pe consum. Aceste două trăsături pot duce la o criză economică locală, particulară. Cu siguranță, România nu poate face față în acest moment niciunei crize economice, nici globală, nici locală, iar cetățenii ar trebui să fie tot timpul pregătiți pentru asta cu depozite în aur sau la bursă, cumpărând acțiuni stabile pe termen lung. Instabilitatea guvernamentală (trei guverne într-un an și jumătate) încărcate de portofolii ocupate de oameni de o competență îndoielnică ar face ca economia națională să se prăbușească mult mai abrupt și mai adânc ca în 2008”.  


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare