Sănătate

Ce ne recomandă Mihaela Bilic ca să păcălim foamea

Ce ne recomandă Mihaela Bilic ca să păcălim foamea

Cunoscuta nutriționistă Mihaela Bilic a făcut recent o serie de recomandări în ceea ce privește alimentele care „păcălesc” foamea.

Ca să ne păcălim instinctele, trebuie să alegem alimentele cu putere sațiogenă crescută, care ne satură cu puține calorii. Senzația de sațietate apare la două categorii de nutrienți: fibrele care au volum mare și dau efect de stomac plin și proteinele care sunt greu de digerat/metabolizat. La polul opus sunt alimentele cu volum mic și conținut caloric crescut, precum brânzeturi, mezeluri, alune și migdale, produse de ronțăit dulci sau sărate. Chiar dacă ni se pare că am mâncat puțin, nu ne săturăm și ne îngrășăm”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Nutriționista prezintă o listă cu alimentele cu sațietate maximă și aport caloric redus: Pe primul loc avem oul fiert, produsul cu cea mai mare putere sațiogenă pentru numai 80 cal. Urmează apoi carnea, indiferent de culoare și de animalul de la care provine. Proteinele din carne au calorii „negative” (organismul cheltuiește mai multă energie pentru metabolizarea lor) și țin de foame multe ore. Deci carnea nu îngrașă, ci mai degrabă ajută la slăbit.

Peștele în general și peștele gras în special intră tot la categoria proteine cu efect sațiogen. În plus avem și efectul antiinflamator produs de acizii grași omega 3. Cât despre proteinele de origine vegetală, aveți încredere în leguminoasele de tip fasole boabe, mazăre, linte, năut.

Din categoria făinoase, pastele fierte al dente și cartofii în coajă sunt produsele care ne satură fără să ne pună în pericol silueta. Nu gătiți pastele până s-au înmuiat de tot, iar cartofii și orezul consumați-le după ce s-au răcit. O parte din amidon nu se mai absoarbe, deci umplem burta eficient cu mai puține calorii.

Și pâinea integrală bogată în tărâțe este de preferat variantei albe și pufoase. De data asta conținutul mare de fibre blochează o parte din amidon, indicele glicemic scade, iar senzația de sațietate crește. Deși conține peste 90% apă, supa și ciorba ne satură cu puține calorii. Se numește „paradoxul ciorbei” și s-a dovedit că stă în stomac de două ori mai mult timp decât un felul doi. Așa că nu ezitați să începeți masa cu o supă, dacă vreți să umpleți stomacul repede.

În ceea ce privește desertul, Mihaela Bilic recomandă fructele bogate în pectină precum merele, perele, gutuile și caisele, care au avantajul că satură rapid.

Pectina este o fibră solubilă care se umflă în contact cu apa, scade absorția de zahăr din intestin și crește senzația de sațietate”, a explicat ea.

Nutriționista prezintă soluții și pentru gustări.

Morcovul este leguma ideală când vrem să umplem stomacul cu ceva de ronțăit. Iar dacă preferați gustul sărat, porumbul expandat cu aer este prietenul vostru, adică popcorn și pufuleți. Fericiți și cu burta plină… chiar se poate!”, a mai scris ea.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button