Politic

Era sau nu era necesară înființarea Comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli la europarlamentare?

 

Plenul reunit al Parlamentului a decis miercuri înființarea Comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli și fraude la alegerile europarlamentare din 26 mai. Înființarea acesteia a fost adoptată de parlamentari cu 259 de voturi pentru, 30 împotrivă și 19 abțineri. Comisia de anchetă, înființată la inițiativa parlamentarilor PSD și ALDE și condusă de Lia Olguța Vasilescu (foto), este formată din 23 de senatori și deputați reprezentând toate grupurile parlamentare. În proiectul de înființarea a Comisiei se arată că această „poate cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau în cadrul celorlalte organe de administrației și care pot avea cunoștință despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cazul în care formează obiectul activității Comisiei”. De asemenea, dacă persoană citată să dea explicații în fața parlamentarilor refuză să se prezinte la audieri, membrii Comisiei pot sesiza organele de urmărire penală pentru infracțiunea prevăzută de articolul 267 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal. Totodată, constatările și concluziile Comisiei de anchetă vor fi adunate într-un raport care va fi înaintat Birourilor permanente reunite ale Parlamentului în termen de 90 de zile de la data constiturii Comisiei. Ulterior, raportul se supune votului în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. (C.V.)

Vă prezentăm câteva opinii pe această temă: 

 

„Încă o premieră caraghioasă a PSD”

Adrian Veștea, președinte al CJ Brașov, președintele PNL Brașov: „După depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva propriului guvern, PSD mai înregistrează o premieră caraghioasă, prin înființarea unei comisii așa-zis speciale, care să ancheteze niște alegeri pe care guvernul PSD le-a organizat. Cum ar veni, se anchetează între ei, probabil în contextul bătăliilor pe care le dau pentru «moștenirea lui Dragnea». Sau, mai știi, poate trebuiau să-i dea ceva de lucru și d-nei Olguța Vasilescu, s-o țină ocupată, după ce n-a mai prins loc nici în guvern, nici în noul staff al partidului… Lăsând, însă, gluma la o parte, cred că acest demers se explică prin refuzul celor din PSD de a accepta realitatea că și-au antagonizat marea majoritate a populației, care pur și simplu nu-i mai suportă. În tradiția celor de la PSD, mereu alții sunt de vină pentru eșecurile lor. N-au decât să ancheteze, dacă la buna guvernare tot nu se pricep!” (C.V.)

 

„Demers stupid”

Gabriel Andronache, deputat PNL Brașov: „Acest demers este de-a dreptul stupid deoarece partidul aflat la guvernare, care a organizat alegerile prin Guvernul său, format din PSD și ALDE, le-a supravegheat prin ministrul PSD de la Interne și prin omul numit de ei în fruntea Autorității Electorale Permanente, acuză opoziția de fraudă. Totodată, cât de stupid este acest demers rezultă și din declarația Președintelui AEP care a precizat zilele trecute că nu au fost constatate nereguli în procesul de votare din 26 mai 2019. Înființarea comisiei de anchetă este un demers jalnic al PSD-ALDE pentru a justifica că din cauza «fraudei» au  pierdut alegerile. Cu astfel de minciuni actuala coaliție va ajunge la 10% intenție de vot, în câteva luni de zile.” (C.V.)

 

„Era obligatoriu să facem această comisie”

Daniel Zamfir, deputat ALDE Brașov: „Atâta timp cât s-au semnalat public foarte multe nereguli, era absolut obligatoriu să facem această comisie. Rolul acestei Comisii nu e sa întoarcă rezultatul alegerilor, dar depistarea neregulilor pentru a nu le repeta la viitoarele alegeri, este obligatorie. Eu am condus o comisie de anchetă care a investigat manipularea ROBOR-ului, iar în urma investigației, constatându-se că mecanismul este trucat, a fost schimbat. Iată că rezultatele unei comisii de anchetă duce la corectarea lucrurilor greșite. Eu v-aș întreba, chiar nu vi se pare ciudat că avem voturi suplimentare în toate localitățile județului? Chiar așa, au năvălit turiștii la Șinca Veche sau Crizbav? Este oare potrivit ca softul să fie administrat de un serviciu secret militarizat, precum STS? La Comisia Economică a Senatului, noi l-am audiat pe directorul INS și pe președintele Autorității Electorale Permanente, iar datele prezentate de aceștia au fost extrem de controversate. Eu cred cu tărie că niciun demers pentru aflarea adevărului nu e inutil. Eu voi fi secretar al acestei Comisii și vă voi ține la curent cu evoluția discuțiilor de acolo”. (C.V.)

 

„Votul paralel a corespuns cu cifrele BEJ”

Mihai Mohaci, deputat Pro România, coordonator filiala Brașov: „Nu cred că era nevoie de o comisie parlamentară pentru a cerceta voturile atăta timp cât ai o numărătoare paralelă făcută de PSD, la nivelul fiecărui județ. Și mă refer strict la Brașov. Din căte știu, dar nu am confirmarea, votul paralel a corespuns cu cifrele BEJ. În cazul în care există județe unde au apărut problemele acestea trebuiau rezolvate pe plan local de organele de anchetă”. (C.V.) 

 

„De regulă, opoziția contestă neregulile”

Gheorghe Ialomițianu, prim-vicepresedinte al Uniunii Profesiilor Liberale din România: „Este surprinzător că PSD și ALDE au demarat înființarea unei comisii parlamentare speciale pentru a investiga eventualele fraude semnalate în spațiul public în urma alegerilor electorale din 26 mai, deși aceste partide susțin Guvernul care a organizat aceste alegeri. Mai mult, în toate secțiile de votare din țară și din diaspora, precum și în birourile electorale, aceste partide au avut reprezentanți. De regulă, opoziția contestă nereguli în urma desfășurării alegerilor electorale. Sigur că dacă sunt motive întemeiate este bine să se verifice modul în care s-au desfășurat alegerile electorale. În primul rând pentru a fi sancționate faptele ilegale dacă acestea s-au produs. Dacă aceste informații apărute în spațiul public nu se confirmă totuși, este important să se elimine suspiciunile pentru a se da mai multă încredere cetățenilor că votul lor a fost respectat. Sper ca soarta acestei comisii parlamentare să nu fie aceeași ca în alte cazuri când așteptările au fost mari iar rezultatele nesemnificative. Mai grav ar fi dacă pe parcursul desfășurării activității comisiei vom vedea certuri între puterea și opoziția din Parlament”. (C.V.)


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare