Politic

BRAŞOV. Autobuze electrice pentru un oraş mai verde

 
La începutul anului, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind promovarea transportului ecologic, care prevede obligaţia autorităţilor locale de a achiziţiona mijloace de transport în comun cu motoare electrice în proporţie de minimum 30% din necesarul achiziţiilor viitoare.
 
În vară, RATBV S.A., cu sprijinul Primăriei Braşov, a semnat contractul de achiziționare a 105 autobuze de tip diesel, cu standardul EURO 6, cu ajutorul unui împrumut de aproape 25 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). 
 
Dar cum această investiție nu se pliază întocmai pe cerințele legii privind promovarea transportului ecologic, municipalitatea Brașov a anunțat că, pe lângă mijloacele de transport deja contractate, și-a propus să achiziționeze 25 de troleibuze și 10 autobuze hibrid sau electrice, care să le înlocuiască pe cele vechi.
 
După cum este specificat şi în documentul în care este analizată oportunitatea investiţiei, proiectul va avea un impact pozitiv direct asupra reducerii emisiilor de echivalent CO2 generate de transportul rutier motorizat din Braşov, precum și prin creșterea atractivității sistemului de transport public și atragerea de noi utilizatori care vor renunța la deplasările urbane cu autovehiculele personale.
 
Potrivit informațiilor obținute de la Primăria Brașov, troleibuzele ce vor fi achiziționate în cadrul proiectului vor circula pe cele cinci trasee de troleibuze existente în prezent, respectiv linia 3 (Valea Cetății – Stadionul Tineretului), Linia 7 (Rulmentul – Roman), Linia 8 (Rulmentul – Saturn), Linia 10 (Triaj – Valea Cetății) și Linia 33 (Roman – Valea Cetății), putând fi abordate și extinderi ale acestora sau chiar trasee noi datorită autonomiei noilor vehicule.
 
Autobuzele hibrid vor fi alocate pe traseele care circulă în centrul orașului înlocuind vehiculele existente cu normă de poluare EURO 2 sau 3: linia 50 (Livada Poştei – Podul Creţului), linia 51 (Tocile – Gara Braşov),
linia 52 (Tocile – Roman/Panselelor). 
 
Pentru aceasta, municipalitatea intenționează să aplice pentru obținerea de fonduri de la Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Regional, Axa prioritară 4, prioritatea de investiții 4.1: „Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă”.
 
„Pentru a putea aplica, unul dintre documentele necesare este un studiu de trafic. Sperăm ca săptămâna viitoare să semnăm contractul pentru realizarea acestui studiu, care are ca termen de realizare 30 de zile. Valoarea estimată este de 44.500 de lei+ TVA”, a precizat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.   


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare