Sănătate

Scandal medical în Anglia! Au fost mușamalizate mii de morți cauzate de sânge contaminat

Scandal medical în Anglia!

Premierul britanic Rishi Sunak a prezentat ieri scuze în mod oficial într-un scandal medical. Este vorba despre mușamalizarea a mii de morți ce ar fi fost cauzate de sânge contaminat, în Regatul Unit, în anii ’70 şi ’80. Ar fi vorba despre 3.000 de morţi, potrivit unui raport copleşitor care acuză autorităţile de muşamalizare.


„Vreau să prezint scuze din tot sufletul şi fără echivoc pentru această nedreptate teribilă”, a declarat în Parlament şeful Guvermului conservator, după publicarea acestei anchete publice.
Rishi Sunak a evocat o „zi a ruşinii” statului britanic şi a subliniat că Guvernul său va prezenta marţi un program de indemnizare în urma „celei mai grave catastrofe medicale” din istoria sistemului public de sănătate britanic NHS.


„Oricare ar fi costul implementării acestui dispozitiv, vom plăti”, a dat el asigurări, promiţând o „indemnizare completă”. Timp de 20 de ani, mii de persoane care sufereau de hemofilie sau care au fost operate chirurgical au fost contaminate cu virusul hepatitei C şi HIV, prin transfuzii sanguine.
„Amploarea a ceea ce s-a întâmplat este îngrozitoare”, arată într-un raport de peste 2.500 de pagini fostul judecător Brian Langstaff, desemnat în 2018 să desfăşoare această vastă anchetă publică.

„Această catastrofă nu a fost un accident. Contaminările au avut loc pentru că cei cu responsabilităţi – medicii, serviciile de sânge şi guvernanţii succesivi – nu au acordat prioritate siguranţei pacienţilor”, subliniază Brian Langstaff.


Din cauza penuriilor de sânge, serviciul public de sănătate NHS a apelat la donatori americani, între care se aflau deţinuţi şi membri ai altor grupuri cu risc important de infecţie.
Sistemul de sănătate a informat doar tardiv persoanele infectate, uneori după ani de zile, iar autorităţile nu au retras produsele sanguine cu risc atunci când le-au fost prezentate temeri cu privire la calitatea acestora.
NHS nu a căutat în mod suficient să reducă importurile de produse sanguine provenind din Statele Unite, iar donările de sânge în Regatul Unit nu erau controlate în mod adecvat.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button