Educaţie

[ViDEO] BRAŞOV. Elevii care fac performanţă au acum o şcoală numai a lor

  • IMG_4071_222994.JPG
  • IMG_4124_222992.JPG
  • IMG_4067_222993.JPG
  • IMG_4087_222995.JPG
  • IMG_4096_222996.JPG
  • IMG_4112_222997.JPG
  • img-4110.jpg
 

După doi ani în care a funcţionat împărţit prin mai multe şcoli din Braşov, Centrul de Excelenţă în educaţie, dedicat elevilor de performanţă, are acum propriul sediu, renovat, amenajat şi dotat, în incinta Colegiului „Nicolae Titulescu”.

Pornit iniţial ca o activitate de voluntariat, Centrul Județean de Excelență Brașov este o instituție publică de învățământ preuniversitar care a luat ființă ca urmare a inițiativei unui grup de cadre didactice, cu sprijinul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, Inspectoratului Școlar Județean Brașov şi al Primăriei și Consiliului Local Brașov, care finanţează activitatea. În anul şcolar 2015/2016, centrul a funcţionat cu 256 de elevi, selecţionaţi de IŞJ pe baza performanţelor la învăţătură, şi cu 36 de cadre didactice, în spaţii ale unităţilor de învăţământ din Braşov.

Elevii cu performanţe, încurajaţi spre cercetare şi publicare

De astăzi, Centrul are un sediu în Colegiul „Nicolae Titulescu” şi dispune de şapte laboratoare şi săli de clasă, o cancelarie, un birou administrativ și anexe, toate renovate și amenajate din fonduri de la bugetul municipal, peste 76.000 de lei. Suma alocată de la bugetul local pentru funcţionarea Centrului, pe întreg anul 2016, este de 726.000 de lei, din care 184.000 de lei sunt cheltuieli cu achiziţia de bunuri şi servicii, inclusiv mobilier. Pentru aparatură, în special cea de laborator, Centrul a beneficiat de o finanţare de aproximativ 200.000 de lei din sponsorizări. „Centrul nu urmăreşte doar aspectele teoretice în pregătirea acestor elevi şi obţinerea unor performanţe deosebite la olimpiade şi concursuri şcolare, ci are şi o importantă componentă practică, de cercetare, oferind totodată elevilor posibilitatea de a fi autori în publicaţii de profil. Mai mult, vrem să-i păstrăm pe elevi să le asigurăm pregătirea chiar şi în anii de liceu, ba chiar şi când vor fi studenţi, pentru ca apoi să fie universitari cu care să colaborăm”, a spus directorul Centrului, prof. dr. Luciu Alexandrescu (video 1), precizând, cu nedisimulată mândrie, că la fizică, specialitatea şi pasiunea sa, există aparatură nu doar didactică, ci şi de cercetare, pe care nu o are nici universitatea.

Primăria Braşov susţine şi activitatea elevilor din judeţ

„Primăria şi Consiliul Local Braşov finanţează tot ce înseamnă cheltuieli de funcţionare. Unii dintre elevi provin din şcoli din judeţ, însă noi am înţeles că trebuie să susţinem performanţa şi ne-am implicat în acest proiect pentru Braşov, la fel cum am făcut-o şi în învăţământul profesional sau în domeniul sportiv. Este un prim pas, avem în vedere toate necesităţile de funcţionare ale acestui centru şi sperăm în extinderea sa, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar şi cu implicarea Consiliului Judeţean. Le mulţumesc tuturor celor care au participat la acest proiect şi le urez mult succes şi elevilor, şi cadrelor didactice care îşi desfăşoară activitatea aici”, a declarat primarul George Scripcaru.
„Implicarea financiară a municipalităţii şi a sponsorilor reprezintă o garanţie că acest proiect are viitor. Dumneavoastră, elevilor, vă spun ca întotdeauna să vă fixaţi obiective înalte şi niciodată să nu abdicaţi de la ele. Eventual, vă puteţi schimba strategia prin care să ajungeţi acolo unde v-aţi propus”, a spus la rândul său Ariana Bucur, inspector şcolar general al judeţului Braşov.
„Cel mai important obiectiv al nostru este de a le crea condiţiile copiilor, tinerilor noştri, în special celor cu aptitudini deosebite, de a studia în ţară. Această iniţiativă este un pas în a le oferi condiţii, la acest nivel de performanţă, în România, iar Universitatea Transilvania le va asigura un mediu similar şi în următoarea etapă a studiilor. În Centrul de Excelenţă au ajuns elevi de performanţă din tot judeţul, în baza unei selecţii, şi sper ca majoritatea dintre ei, dacă nu chiar toţi, să îşi urmeze studiile tot la Braşov, la Universitatea Transilvania, şi să rămână în România”, a afirmat şi rectorul Universităţii „Transilvania”, prof. univ. ing. dr. Vasile Abrudan.

700 de candidaţi pe 100 de locuri

Potrivit directorului Luciu Alexandrescu, în anul şcolar 2016-2017 Centrul va pregăti 450 de elevi de clasele a V-a, a VI-a şi a VII-a. Pe cele 100 de locuri libere (la clasa a V-a şi cele devenite vacante la clasele mai mari) au fost 700 de înscrişi. În echipa didactică se află profesori din învăţământul liceal şi trei profesori universitari. Centrul oferă pregătire la cel mult două discipline pentru fiecare elev, în domeniile: matematică, limba română, fizică, chimie, biologie, informatică şi limbi moderne.
Programul de pregătire a fost stabilit, deocamdată, pe nivel de clasă (fiecare elev are şase ore pe săptămână/disciplină la Centrul de Excelenţă) şi pe discipline, astfel încât spaţiile puse la dispoziţie să fie folosite cât mai bine, fără a afecta însă activitatea şcolară normală a fiecărui copil. Grupele sunt foramte din minimum opt, maximum 15 elevi. „Deocamdată, mergem aşa, pe nivel de clasă şi pe discipline. Încet-încet, vom ajunge şi la transdisciplinaritate, mai ales când este vorba despre cercetare”, a mai spus prof. Alexandrescu.

Sală de „teleprezenţă”

Fiecare sală are tablă interactivă, laptop şi videoproiector, la informatică fiecare elev având câte un laptop, iar Centrul beneficiază de două licenţe gratuite pentru aplicaţiile „Google for education”, a menţionat prof. Valentin Bucur, inspector de specialitate şi reprezentant al IŞJ în Consiliul de Administraţie al instituţiei de învăţământ. A fost creat şi un ONG, Asociaţia pentru Susţinerea Excelenţei şi Performanţei în Educaţie (ASEPE). Există şi o sală de „teleprezenţă” (video 2), conectată cu o sală similară de la Colegiul Naţional „Radu Negru” din Făgăraş, astfel încât şi elevii din acea zonă să poată beneficia de sprijin în pregătirea pentru competiţii.

După ceremonia de inaugurare, care a marcat şi deschiderea anului şcolar, elevii de performanţă, unii însoţiţi de părinţi, au dat năvală să viziteze locul în care vor îşi vor aprofunda cunoştinţele, le vor pune în practică, vor descoperi lucruri noi şi îşi vor exersa aptitudinile. Printre părinţi l-am descoperit, mai emoţionat decât copila sa, pe directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Nicolae Pepene, care ne-a mărturisit că fetiţa, care anul trecut a fost admisă în clasa de excelenţă la matematică, anul acesta a cârmit la 180 de grade şi acum se va pregăti pentru performanţă la română.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare