Educaţie

BAC și EN 2024. Calendarul și programa pentru simularea examenelor au fost stabilite

BAC și EN 2024. Calendarul și programa pentru simularea examenelor au fost stabilite

Simularea la nivel naţional pentru Evaluarea Naţională la clasa a VIII-a (EN VIII) 2024 se va susţine la începutul lunii februarie, în zilele de 5, 6 şi 7, potrivit calendarului de simulări organizate la nivel naţional de Ministerul Educaţiei, anunţat de instituţie. Simularea de Bacalaureat (BAC) 2024 va avea loc o lună mai târziu, în perioada 4-7 martie.

Evaluarea Națională

  • 5 februarie 2024: Limba şi literatura română – probă scrisă;
  • 6 februarie 2024: Matematică – probă scrisă;
  • 7 februarie 2024: Limba şi literatura maternă – probă scrisă;
  • 23 februarie 2024: Comunicarea rezultatelor.

Bacalaureat

  • 4 martie 2024: Proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română;
  • 5 martie 2024: Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului;
  • 6 martie 2024: Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării;
  • 7 martie 2024: Proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă;
  • 15 martie 2024: Comunicarea rezultatelor.

Rezultatele comunicate anonimizat, notele nu se trec în catalog

Comunicarea rezultatelor se face anonimizat și notele nu se trec în catalog, conform ordinului de ministru.
Art. 6. — „(1) Comunicarea rezultatelor obținute la simularea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și la simularea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2023—2024, se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută de aceștia.
(2) Rezultatele obținute de elevi la simularea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și la simularea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2023—2024, sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care s-au desfășurat aceste simulări, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.
(3) Notele obținute la simulările naționale nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog
”.

Conținuturile eliminate pentru simulări

Lista conținuturilor pentru simularea examenului examenului de Bacalaureat 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial. Programa pentru simularea examenului de BAC prevede eliminarea unor conținuturi la Limba română, Matematică, Istorie, Geografie, dar și la celelalte discipline.
Potrivit ordinului, disciplinele la care se organizează simularea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2023—2024, sunt: limba și literatura română, limba și literatura maternă pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale, matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie, filosofie.
La Limba română este valabilă programa aprobată prin Ordinul ministrului educației naționale nr. 4.923/2013 privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național — 2014, din care sunt exceptate următoarele conținuturi:

textul dramatic postbelic;
perioada postbelică;
autorii canonici: Titu Maiorescu, Eugen Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stănescu, Marin Sorescu.

Conținuturile pentru probele simulării de la BAC 2024 pot fi consultate mai jos:

programa_simulare-BAC-2024

De asemenea, și lista conținuturilor pentru simularea Evaluării Naționale 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial. Programa pentru simularea examenului de Evaluarea Națională 2023, pentru elevii de clasa a VIII-a, prevede eliminarea unor conținuturi la Limba română și la Matematică.

Conform ordinului, disciplinele la care se organizează simularea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2023—2024, sunt: limba și literatura română, limba și literatura maternă pentru elevii aparținând minorităților naționale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă și matematică.

Pentru simularea probelor Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2023 – 2024, este valabilă programa aprobată prin Ordinul nr. 4730/2022.

Iată ce s-a scos din programa pentru Limba și literatura română:
Domeniul de conținut: Elemente de construcție a comunicării

construcții impersonale; construcții incidente;
realizări propoziționale ale unor funcții sintactice: completiva indirectă, completiva prepozițională, circumstanțiala de loc, de timp, de mod, cauzala, finala.
Domeniul de conținut: Elemente de interculturalitate

despre limba și cultura țărilor din vecinătatea României; limba română în Europa; comunitatea lingvistică a vorbitorilor de limbă română de pretutindeni; contacte culturale.
La limba și literatura română pentru școlile și secțiile cu predare în limba maghiară sunt exceptate următoarele: Domeniul de conținut: Elemente de construcție a comunicării:

tipare frastice: propoziții relative și conjuncționale;
exprimarea coordonatelor acțiunii/contextului — spațiu, timp, modalitate (locuțiunea adverbială);
exprimarea emoțiilor și a sunetelor din natură (interjecția), interjecția predicativă;
exprimarea raporturilor de coordonare și subordonare (aplicativ: locuțiuni conjuncționale);
complementul circumstanțial de cauză, complementul circumstanțial de scop;
aplicativ: exprimarea relației — adverbul relativ; exprimarea coordonatelor imprecise/a probabilității — adverbul nehotărât.

Programa pentru simularea Evaluării Naționale 2024

Când vor avea loc examenele

Examenul de Bacalaureat 2024. Probele scrise încep la începutul lunii iulie, iar pe 7 iunie este ultima zi de cursuri pentru elevii care sunt anul acesta în clasa a XII-a sau a XIII-a.
Înscrierea pentru sesiunea de vară se face în perioada 3 – 7 iunie 2024. În perioada 17-27 iunie 2024 are loc evaluarea competențelor, iar probele scrise se desfășoară între 1 și 5 iulie. Afișarea primelor rezultate va avea loc pe 8 iulie.
În premieră, sau cel puțin pentru prima dată în istoria recentă, absolvenții de liceu au o zi liberă între proba obligatorie a profilului, Matematică sau Istorie (pe 2 iulie), și proba la alegere în funcție de profil (pe 4 iulie), la sesiunea de vară.

Evaluarea Națională 2024 are loc în perioada 25-28 iunie. Proba la Limba română se va desfășura pe 25 iunie, iar proba la Matematică este programată pe 27 iunie. Elevii de clasa a VIII-a încheie cursurile pe 14 iunie 2024. Înscrierea candidaților se face automat de către secretariatele școlilor în perioada 11 – 14 iunie. Primele rezultate s-ar afișa pe 3 iulie, iar cele finale, de după contestații, pe 9 iulie 2024.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare