Educaţie

BRAŞOV. Campionii olimpicii i-au convins pe copii să nu abandoneze şcoala

  • educatia in comunitate cu Mihai Covaliu si Ivan Pataichin 21
  • educatia in comunitate cu Mihai Covaliu si Ivan Pataichin 25
 

Laura Badea, Mihai Covaliu, Vasile Dâba, Alex Găvan, Ivan Patzaichin şi Toma Simionov, șase sportivi români celebri, unii dintre ei campioni olimpici, au colindat 20 de comunităţi din Tulcea şi Braşov, unde au stat de vorbă cu copiii, în cadrul campaniei „Creştem în comunitate”, derulate de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și inspectoratele școlare din județele Tulcea și Brașov. „Creştem în comunitate” este o campanie națională, parte a proiectului POSDRU „Educaţia în comunitate – Drum cu prioritate”, menită să arate importanța educației în comunități și să prevină abandonul școlar.

Sărăcia şi migraţia părinţilor

Campania a programat dezbateri publice judeţene, iar cea de la Braşov, organizată vineri de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ), a fost intitulată „Rolul educaţiei în creşterea unei comunităţi – experienţa comunităţilor braşovene”.
La eveniment au participat multiplii campioni olimpici Ivan Patzaichin, Laura Badea şi Mihai Covaliu, experţi sociologi şi de comunicare care activează în proiect, reprezentanţi ai IŞJ Braşov şi reprezentanţi ai autorităţilor locale. În cadrul conferinţei s-a discutat despre cauzele abandonului şcolar şi a experienţei acumulate de echipa de proiect în timpul caravanei de conştientizare cu privire la rolul educaţiei în comunitate. Concluzia: sărăcia şi plecarea părinţilor în străinătate sunt primele cauze ale abandonului şcolar. „S-au făcut observate sărăcia, distanţele mari pe care le au de parcurs până la şcoală şi plecarea părinţilor în străinătate. Referitor la părăsirea timpurie a şcolii, responsabilă nu este numai şcoala, ci întreaga comunitate”, a explicat Constantin Trăistaru, consilierul Ministrului Educaţiei.

„Copiii au nevoie de comunitate”

Marii sportivi ai României s-au implicat activ în prevenirea şi combaterea abandonului şcolar. Ca susținători și promotori ai acestui demers, șase campioni români celebri din domeniul sportului au optat să se alăture proiectului. Cei șase sportivi, împreună cu un grup de specialiști în comunicare și în lucrul cu grupurile vulnerabile plus o echipă de tineri actori, au participat într-o caravană ce a ajuns în 20 de localități din cele două județe vizate în cadrul proiectului. În judeţul nostru, marii sportivi au stat de vorbă cu copiii, părinţi şi alţi factori implicaţi din Măieruș, Apața, Augustin, Homorod, Codlea, Făgăraș, Vulcan, Hârșeni, Zărnești și Victoria. Rolul sportivilor în proiect a fost de a le vorbi copiilor despre propriile experiențe, care nu se rezumă doar la celebritate și succes, ci includ momente dramatice de eșec sau limite greu de trecut. Astfel, ei pot deveni surse vii de inspirație pentru acești copii, precum și modele care să-i încurajeze în găsirea unor soluții și să ceară ajutorul adulților. O cale de a-i aduce pe copii înapoi în bănci este implicarea întregii comunităţi, s-au convins campionii.
„Copiii au nevoie de comunitate. Părinţii şi profesorii nu le sunt îndeajuns pentru a-i ajuta să treacă printr-un obstacol, printr-o situaţie pe muchie de cuţit”, a subliniat Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic şi mondial. „Fiecare om trebuie să se implice în procesul de educaţie a a copiilor. Fiecare rotiţă trebuie să se învârtă şi să meargă şi atunci tot angrenajul va funcţiona. Sloganul meu este «Un copil educat, un copil câştigat pentru familie, pentru comunitate». Cred că la baza performanţei şi a unui drum sănătos în viaţă stau munca, şcoala şi interacţiunea dintre profesor şi elev”,”, a afirmat braşoveanul Mihai Covaliu, campion olimpic la scrimă.

România, locul al treilea în UE la abandon şcolar

Reprezentanţii IŞJ au amintit că în ultimii ani au mai derulat proiecte cu scopul de a reduce abandonul şcolar şi de a-i recupera pe cei care au părăsit timpuriu şcoala. Pe lângă programul „A doua şansă”, datorită proiectului cu fonduri europene, la nivelul judeţului Braşov s-a implementat în comunităţile vulnerabile programul „Şcoală după Şcoală”. Abandonul şcolar în judeţul Braşov este în scădere, sub 2%, în timp ce la nivel naţional, ponderea este de 17%. După Spania şi Portugalia, ţara noastră este pe locul trei în Uniunea Europeană, în ceea ce priveşte abandonul şcolar. Un raport oficial arată că 17,5% dintre elevi renunţă la studii. Cei mai mulţi sunt tineri între 15 şi 18 ani şi provin din familii sărace, care trăiesc în mediul rural.

Sunt preconizate beneficii pe termen lung

Proiectul „Educația în comunitate — Drum cu prioritate!” este menit să genereze beneficii pe termen lung prin creșterea nivelului de educație în comunități defavorizate din județele Tulcea și Brașov, prin creșterea gradului de integrare socială a membrilor acestora și prin sporirea șanselor de integrare pe piața muncii. Acesta își propune reducerea abandonului şcolar prin reintegrarea în sistemul de educaţie a 200 de persoane care au abandonat şcoala şi sprijinirea a 800 de elevi aflaţi în risc de a părăsi școala. Valoarea totală a acestui proiect este de 8.225.441 lei, proiectul realizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Tulcea, în parteneriat cu inspectoratul din Braşov, având o perioadă de derulare de şase luni.
„Creștem în comunitate” este o campanie de comunicare în cadrul proiectului Educația în comunitate — Drum cu prioritate!, cofinanțat din Fondul Social European prin programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investește în oameni!, Axa prioritară 2 „Corelarea învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii”, Domeniul major de intervenție 2.2. „Prevenirea și corectarea părăsirii timpurii a școlii”, Contract ID 188/2.2/S/156054.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare