Politic

[ViDEO] BRAŞOV. Călin Popescu Tăriceanu a vizitat companiile din industria aeronauticii de la Ghimbav. GALERIE FOTO şi VIDEO

  • PIC_3418_249107.JPG
  • PIC_3419_249110.JPG
  • PIC_3421_249108.JPG
  • PIC_3420_249109.JPG
 

Preşedintele Senatului din Parlamentul României, Călin Popescu Tăriceanu, a vizitat, astăzi, trei companii din industria aeronautică – societăţile Airbus, IAR şi Premium Aerotec – de pe platforma Ghimbav, judeţul Braşov. El a fost însoţit de ambasadorul Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, şi de adjunctul ambasadorului Germaniei în România, Kai Hennig.

Tăriceanu s-a arătat încântat de ceea ce a văzut şi a spus că Armata Română ar trebui să ia în considerare aceste capacităţi industriale, pentru a dispune de dotările de care are nevoie: „România are un program ambiţios de înzestrare şi modernizare a Armatei, Parlamentul a adoptat toate prevederile necesare pentru a aloca 2% din PIB (produsul intern brut – n.r.) pentru Apărare şi, în momentul de faţă, Armata Română a început programele de înzestrare modernă. Ceea ce aş vrea este să extindem această cooperare şi în domeniul aeronautic cu întreprinderile care deja operează în România. În calitate de ţară membră a Uniunii Europene cred că este de datoria noastră, aş spune, să ne luăm în serios responsabilităţile pe care le avem şi să dăm de lucru întreprinderilor româneşti şi întreprinderilor europene, încercând să găsim un echilibru între toţi partenerii de cooperare în domeniul militar pe care îi avem. Ceea ce am văzut în toate întreprinderile vizitate demonstrează know how-ul pe care îl avem. Avem aceste facilităţi extraordinare şi cred că Armata Română n-are cum să nu ia în considerarea aceste capacităţi industriale care pot să dea Armatei dotările de care are nevoie, pentru a-şi îndeplini cu succes misiunile şi într-o manieră cât mai eficientă. Ar fi păcat ca Armata să fie doar un loc care achiziţionează şi nu să şi contribuie, prin cooperarea industrială, la menţinerea şi extinderea activităţilor industriale în România”

Preşedintele Senatului a fost întrebat de jurnalişti şi de viitorul proiectului privind modelul de elicopter H 215, în contextul anunţatei cooperări între IAR Ghimbav şi compania Bell Helicopters, care fabrică elicopterele de atac.

Astfel, Tăriceanu a făcut referire la necesitatea unui proces competitiv de selecţie: „Nu ştiu exact care este conţinutul cooperării cu compania Bell, dar până la urmă, după cum ştiţi, trebuie să existe un proces competitiv de selecţie şi, din câte am înţeles, Airbus este cu totul dispus să participe în această competiţie, până la urmă cineva va câştiga. Dar, sigur că în acelaşi timp trebuie să fim realişti că nu o să putem în România să avem fabrici de elicoptere de la mai multe mărci care să aprovizioneze Armata, pentru că Armata Română, totuşi, nu are această dimensiune, în principal trebuie să se gândească toţi la posibilităţile de export. Acum, care sunt pieţele de export, fiecare constructor cred că ştie mai bine decât ştiu eu. Eu pot numai să îmi imaginez că piaţa de export ar putea să fie, în primul rând, cea regională, adică formată din ţări din Europa Centrală şi de Est, dar nu numai”

Întrebat dacă statul român va achiziţiona primele elicoptere H 215 ce vor fi fabricate de Airbus sau se va lua în calcul oferta Bell Helicopters, Tăriceanu a recunoscut că încă nu s-a stabilit nimic în acest sens.

Ambasadorul Franţei, Michelle Ramis, a declarat că, pe viitor, se are în vedere o colaborare mai strânsă între Franţa şi România, atât pe partea industriei aeronauticii, cât şi pe alte domenii de activitate: „În aceste condiţii, România va fi un actor important pe piaţa industriilor din Franţa. De această dată, este o mare oportunitate, în primul rând pentru armanta din România să aibă elicoptere, dar şi componente de elicopter, care se produc aici. Vreau să adaug că este o mare onoare pentru mine să fiu prezentă la fabrica Airbus alături de preşedintele Senatului din România, să aniversăm astfel 46 de ani de colaborare între compania franceză şi România”. 

Se pare că vizita oficială dă noi speranţe companiilor producătoare de elicoptere, respectiv componente de elicopter din Ghimbav că vor avea comenzi ferme din partea statului român. 

„Sperăm să creionăm achiziţionarea de 16 elicoptere. Ne dorim să fim implicaţi în acest program (Al Airbus – n.r.). Este cu totul alt program, unul este un elicopter de atac şi unul este de luptă, specializat. Deci va fi un alt program şi nu se bat cap în cap”, a specificat director general IAR Ghimbav-Braşov, Niculae Banea, întrebat dacă nu există un conflict între acordurile încheiate de IAR cu Bell Helicopter şi Airbus.

Amintim că în vara anului trecut, IAR Ghimbav a semnat acordul de parteneriat cu Airbus Helicopters pentru încă zece ani, urmând ca la Braşov să fie produse elicoptere multirol H215M. Conform acordului, IAR va acţiona drept contractant principal pentru toate comenzile viitoare de H215M care ar putea fi plasate de către MApN.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare