Politic

BRAȘOV. ALEGERI PARLAMENTARE. Ce fapte sunt considerate contravenții sau infracțiuni / Update. Peste 25 de sesizări la Poliție

 

Update

Până la ora 16.00, în județul Brașov au fost făcute 27 de sesizări la Poliție în legătură cu procesul electoral.

„În cele 8 ore de la deschiderea secțiilor de vot, la nivelul județului Brașov nu au fost semnalate probleme deosebite din punct de vedere al ordinii publice. Până la acest moment au fost înregistrate 27 sesizări referitoare la posibile fapte, care au legătură cu procesul electoral, dintre acestea 11 au fost infirmate, iar 16 sunt în curs de cercetare. Nu au fost aplicate sancțiuni contravenționale și nu au fost constatate fapte de natură penală”, a informat purtătorul de cuvânt al IPJ Brașov, comisar Alina-Maria Ivan.

„Toate sesizările privind săvârșirea unor contravenții sau infracțiuni electorale sunt și vor fi tratate cu echidistanță, indiferent de calitatea persoanelor care fac sesizarea sau care sunt vizate de aceasta. Reamintim faptul că toți alegătorii și toate celelalte persoane implicate în procesul electoral trebuie să respecte măsurile special de protecție stabilite în contextul pandemiei de COVID-19, astfel încât să fie evitată răspândirea virusului SARS-CoV-2. În continuare, forțele de ordine din județul Brașov, ce au competență în asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță public, sunt la datorie pentru a asigura buna desfășurare a procesului electoral”, a adăugat sursa citată.

—————————————————————————————–

Până după-amiază, la nivelul județului Brașov au fost înregistrate șase sesizări referitoare la posibile fapte care au legătură cu procesul electoral, dintre care patru au fost infirmate, iar două sunt în curs de cercetare.
Nu au fost aplicate sancțiuni contravenționale și nu au fost constatate fapte de natură penală.

Conform legii, președintele biroului electoral al secției de votare are obligația să ia toate măsurile pentru a asigura corectitudinea operațiunilor de votare și pentru ca alegerile să decurgă în condiții bune.

În ceea ce privește menținerea ordinii, atribuțiile președintelui secției de vot se întind și în afara localului de vot, precum și pe străzi și în piețe publice, până la o distanță de 50 m.

În afară de membrii biroului electoral al secției de votare, de candidați, și de celelalte persoane prevăzute de reglementările legale, nicio persoană nu poate staționa în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare.

Persoanele care refuză să se conformeze dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii și localul de vot și în împrejurimi poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 lei.
Sfătuirea alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se sancționează cu amendă cuprinsă între 4.500 și 10.000 lei. Cu aceeași amendă se sancționează continuarea propagandei electorale.

Biroul Electoral Central a emis o Decizie prin care a interzis comercializarea și consumul de băuturi alcoolice în zona de protecție a secției de votare, respectiv în limita celor 50 de metri.

Prezența oricărei persoane în cabina de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Totuși, alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme o persoană pentru a-l ajuta. Aceasta nu poate fi din rândul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al secției de votare.

Președintele secției de vot poate lua măsuri ca staționarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat.
Printr-o Decizie a BEC a fost interizsă utilizarea în cabina de vot a aparatelor de fotografiere, înregistrare sau preluare de imagini.

Alegătorii și toate celelalte persoane implicate în procesul electoral trebuie să respecte măsurile de protecție stabilite în contextul pandemiei de COVID-19, astfel încât să fie evitată răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Împiedicarea unei persoane să voteze se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Persoana care votează fără a avea acest drept, votează de două ori sau de mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Cu aceeași pedeapsă se sancționează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Și tentativa la infracțiunile electorale se pedepsește.

„Vă informăm cu privire la faptul că toate sesizările de incidente electorale au fost și vor fi verificate cu celeritate și echidistanță. Forțele de ordine din județul Brașov, ce au competență în asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publica, rămân la datorie pentru a asigura buna desfășurare a procesului electoral”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, comisar Alina-Maria Ivan.

VEZI ȘI:

ALEGERI PARLAMENTARE – BRAȘOV & ROMÂNIA. Minut cu minut… / Ce au transmis primarul Allen Coliban și președintele CJ Adrian Veștea


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare