Expres

[ViDEO] BRAŞOV. Avem trasee turistice grozave, doar că nu le ştiu nici „vecinii”

 

Deşi Braşovul este în fruntea turismului la nivel naţional, administraţia judeţeană vrea să ducă lucrurile mai departe, astfel încât acest domeniu să devină pilonul principal al strategiei de dezvoltare durabilă, a explicat Alina Szasz, director în cadrul Consiliului Judeţean Braşov, la lansarea de astăzi a proiectului „Thematic Trail Trigger – ThreeT” (Iniţiere de trasee tematice). 

Astfel, Județul Braşov este beneficiarul proiectului „Thematic Trail Trigger – ThreeT (Inițierea unor trasee tematice), cod PG105391, contractat în cadrul Programului de finanțare europeană INTERREG EUROPE, Apelul 3 Fondul European de Dezvoltare Regională”. Proiectul se derulează pe parcursul a 4,5 ani, în perioada iunie 2018 – noiembrie 2022, și este în valoare totală de 867.201,70 lei, din care 737.121,45 lei reprezintă fonduri nerambursabile. „Three T” este centrat pe principiul sustenabilității turismului cultural și ecoturismului, fiind încadrat în Axa prioritară nr. 4 din INTERREG EUROPE, care are ca prioritate de investiții conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.
Obiectivul principal al proiectului, care va fi dezvoltat pe parcursul a 4 ani, este promovarea moștenirii naturale și culturale a celor opt regiuni, prin îmbunătățirea accesibilității siturilor cu valoare turistică și culturală, atât în ceea ce privește mobilitatea durabilă, cât şi în ceea ce privește creșterea informațiilor care permit localizarea, cunoașterea și accesarea cu ușurință a locurilor de interes, prin crearea de trasee tematice.
Județul Brașov este partener alături de Provincia Livorno – lider de proiect, Regiunea Toscana, Consiliul Regional al Finlandei Centrale, Autoritatea de Planificare din Malta, Voievodatul Kujawsko Pomorskie, Guvernul Local al Insulei Tenerife, Administrația Guvernamentală din Județul Vas Ungaria, Management Regional Hessen Gmbh Central.

Parte a Strategiei de Dezvoltare Durabilă a județului Brașov

La conferinţa de presă de lansare a proiectului, Alina Szasz (video 1), manager de proiect „Three T”, a explicat şi ce schimbări va aduce acest proiect în modul de funcţionare al instituţiei Consiliului Județean Braşov: „Chiar dacă judeţul Braşov depăşeşte statistici alte judeţe în materie de turism, nu ne oprim aici, nu ne mulţumim cu asta, ci există şi va exista o preocupare tot mai mare pentru dezvoltarea acestui domeniu. Proiectul acesta va stabili direcţiile strategice pe cate trebuie să acţioneze Consiliul Judeţean pe linie de turism. ThreeT urmărește să amplifice performanța Strategiei de Dezvoltare Durabilă a județului Brașov 2013-2020-2030 în scopul unei mai bune utilizări a resurselor, acționând cu un multiplicator investițional în sensul protejării și dezvoltării patrimoniului turistic prin: identificarea unor soluții locale pentru îmbunătățirea accesibilității și mobilității turistice, cooperare pentru schimbul de practici între parteneri, intenția de generare de noi trasee tematice în județ sau corectarea celor existente, care să le facă prin măsurile întreprinse mai vizibile și mai accesibile”
În cadrul proiectului, partenerii pleacă de la o problemă comună, aceea a accesului limitat spre obiective turistice importante, din cauza lipsei mijloacelor de transport și a materialelor informative. Acest lucru afectează negativ strategia pentru dezvoltarea integrată și ecologică a economiilor regionale. „Proiectul este foarte important pentru noi, pentru că aduce în imagine ceea ce avem şi ce ne lipseşte din punct de vedere al mobilităţii, al accesibilităţii şi al informaţiilor despre traseele turistice din judeţ. De exemplu, avem mai multe zone care au trasee de cicloturism, de turism ecologic, de turism cultural, cu accent pe păstrarea şi promovarea patrimoniului tradiţional, vorbim de zona Bran-Moeciu, de Colinele Transilvaniei, de Parcul Naţional Piatra Craiului, ele sunt bine marcate şi promovate acolo, dar nu sunt cunoscute nici chiar de braşoveni, cu atât mai puţin de turişti. Vrem să le conectăm, să poţi ajunge cu uşurinţă dintr-o parte în alta, să le facem accesibile, vizibile, să le putem promova şi prin aplicaţia Brasov Tourism App, să fie cunoscute atât  local, cât şi internaţional”, a mai spus managerul de proiect. 
Şi cei care au creat deja asemenea trasee vor să iasă din „bula” lor, fiindcă şi-au dat seama că nu-i cunosc nici „vecinii”, mai ales că proiectul nu e dedicat doar turiştilor, ci şi localnicilor: „Un locuitor din Măgura nu ştie ce e la Fundăţica. Noi, Centrul de Ecologie Montană, am creat anterior o reţea de trasee ecoturistice, alţii au trasee pentru biciclete, dar nu am venit să ne lăudă, ci trebuie să le legăm între ele. Vrem ca din Bran-Moieciu să ajungem la Codlea, Râşnov, Zărneşti prin trasee turistice. Nu poate fi vorba de concurenţă între noi, ci trebuie să gândim împreună la ceea ce putem face, ideile sunt inepuizabile, putem gândi un geoparc, vrem să dezvoltăm zonele acestea, prin ecoturism”, a explicat Mihai Orleanu (video 2), coordonatorul Centrului de Ecologie Montană.  

Cofinanţat în proporţie de 98% 

„Three T” are două faze. Prima durează doi ani, în care se fac vizite de studiu, se analizează contextul local, se prezintă 4-5 cazuri de bună practică de către fiecare partener şi se conturează planurile de acţiune pentru fiecare regiune în parte. În faza a doua, de 2,5 ani, proiectul devine mai aplicat, se încearcă atragerea surselor de finanţare pentru a pune în practică planul de acţiune, se creează instrumente de monitorizare a acestuia. Încă din prima fază sunt implicaţi aşa-numiţii „stakeholderi”-cheie (factori interesaţi) din judeţul Braşov care, alături de echipa proiectului, să dezvolte conceptul şi apoi să realizeze trasee tematice în judeţ. Este vorba, în cazul de faţă, de instituţii şi ONG-uri care au creat şi gestionează asemenea trasee turistice – cum ar fi Centrul de Ecologie Montană, Parcul Naţional Piatra Craiului, Fundaţia Conservation Carpathia, Asociaţia Ţara Făgăraşului, Asociaţia Mioritics, Asociaţia Visum ş.a. –  şi de cei care pot oferi datele necesare creării unei imagini de ansamblu bine documentate: Institutul de Statistică, Universitatea Transilvania. 
Valoarea proiectului pentru toți cei nouă parteneri (inclusiv liderul de proiect) este de 1,892.764,00 euro, din care bugetul alocat pentru Județul Brașov este de 184,512,00 euro, care va fi suportat astfel: 85% (156.835,35 euro) de către Uniunea Europeană, 13% (23.986,43 euro) de către Statul Român prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și 2% (3.690 euro) contribuție proprie Județul Brașov. 
În echipa de implementare de la Braşov a fost cooptat şi un consultant străin, Michael Mayer (video 3), care consideră că proiectul este benefic atât pentru judeţul nostru, cât şi pentru celelalte regiuni partenere, fiecare având de învăţat de la ceilalţi, de preluat ceea ce se potriveşte din exemplele lor de bună practică.  


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare