Educaţie

BRAȘOV. Începe admiterea în liceu. Tot ce trebuie să știe elevii și părinții

 

După ce au scăpat de emoţiile Evaluării Naţionale, absolvenţii claselor a VIII-a trec acum prin febra admiterii la liceu.

Cei care au susținut Evaluarea Națională revin în școlile gimnaziale pe care le-au frecventat, pentru a completa fișele de înscriere în liceu, ajutați fiind de faptul că și-au aflat locul în clasamentul județean (ierarhia pentru admitere) şi astfel pot alege specializările şi liceele astfel încât să ajungă pe cât posibil unde îşi doresc.
Candidaţii la admiterea în clasa a IX-a se regăsesc în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere (anul acesta, fiind formată în proporție de 80% din media de la Evaluarea Naţională și 20%, media de absolvire a claselor V-VIII). În județul nostru este vorba de 3.829 de copii, de la media 10 până la media 2, doar cei care au susținut examenele, față de cei circa 4.000 de de absolvenți ai claselor a VIII-a din județ.

Formula pentru media de admitere

De astăzi, elevii vor putea completa fişele de înscriere la liceu, pentru repartizarea computerizată, prima etapă, care va avea loc în 12 iulie. Admiterea la licee se va desfăşura în 2019 după aceleaşi reguli ca în anii precedenţi (din 2011 încoace), potrivit Metodologiei de organizare şi desfăşurare aprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale.
Însă, ca şi în ultimii doi ani, media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu, se calculează după următoarea formulă: MA=0,2 x ABS + 0,8 x EN (MA = medie admitere; ABS = medie generală de absolvire a claselor V-VIII; EN = medie generală obţinută la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a). A apărut o modificare însă, în cazul celor care au studiat în limbile minorităților naționale și nu vor să continue la fel.

Algoritmul de repartizare

Conform metodologiei, repartizarea se face ordonând candidaţii descrescător, după medie, şi încercându-se plasarea fiecărui candidat, începând de la cel cu media cea mai mare până la cel cu media cea mai mică, la una dintre opţiunile exprimate pe fişa de opţiuni. Repartizarea computerizată se face astfel: programul caută, atunci când ajunge la un candidat (strict după medie), în lista acestuia de opţiuni prima opţiune validă la care există locuri libere. Dacă mai există locuri la această opţiune, candidatul este considerat admis şi se trece la următorul candidat. În caz contrar, se verifică a doua opţiune de pe fişă, a treia, a patra etc., până când programul găseşte un loc liber la opţiunea înscrisă pe fişa candidatului. Prin urmare, ordinea opţiunilor de pe fişă este semnificativă, dar media „bate” opțiunea, fiind exclus riscul ca un candidat cu medie mai mică să ia locul unuia cu medie mai mare.Sunt trecute codurile ce vor fi complete pe fișa de opțiuni. Din listă lipsesc liceele vocaționale, unde admiterea s-a făcut deja, tot în ordinea descrescătoare a mediei, dar dintre candidații care au trecut de probele de aptitudini de la începutul lunii mai. 

Treceţi cât mai multe opţiuni, în ordinea dorită

Părinţii şi copiii sunt sfătuiți să aleagă în funcţie de înclinaţiile reale spre un anume profil şi specializare, nu doar pentru că aşa procedează alţi colegi de-ai lor sau pentru că li se pare că le place, pentru că altfel pot face o greşeală greu de reparat. În plus, trebuie completate cu mare grijă codurile şi verificate la fel de riguros ulterior, fiindcă o singur cifră greşită îl poate azvârli pe candidat la zeci de kilometri de casă sau la cine ştie ce specializare care poate fi o corvoadă pentru elev. Elevii trebuie să fie atenţi la modul în care îşi aleg viitorul de licean, ghidându-se după ierarhia absolvenţilor de clasa a VIII-a, publicată deja, şi cunoscându-şi locul în acest clasament. De acolo pot scoate zonele Făgăraş, Rupea, Zărneşti, Săcele – copiii de acolo se vor duce majoritatea în apropiere de casă. 
De asemenea, candidaţii trebuie să completeze cât mai multe coduri de unităţi şcolare pentru a fi convinşi că sunt admişi. Pentru a nu risca să rămână pe dinafară, se face următorul calcul simplu: se înmulţeşte numărul de opţiuni – numărul de coduri bifate, cu numărul de locuri care corespund acestora (28 de locuri/clasă sau multiplul acestui număr, pe specializare), iar rezultatul trebuie să depăşească numărul care indică poziţia candidatului în ierarhie. Sau invers, împărţiţi numărul pe care îl ocupă copilul în ierarhie la 28 şi vedeţi câte clase/opţiuni trebuie bifate. Completaţi în ordinea dorită, de la cele mai dorite la cele mai puţin dorite, dar având în grijă să fie suficiente. „Acordaţi mare atenţie înscrierii unui număr suficient de opţiuni în fişa de înscriere. Primul criteriu de repartizare îl constituie media de admitere, iar cel de-al doilea îl reprezintă opţiunea. Înscrieţi opţiunile în ordinea preferinţei: de la cea mai dorită opţiune spre cea mai puţin dorită opţiune. Atenţie la limba de predare – română, maghiară sau germană”, au subliniat reprezentanţii IŞJ Braşov.

AICI găsiți Broșura Admiterii în clasa a IX-a realizată de IȘJ Brașov.

Citiți și:

BRAȘOV. Patru elevi vor fi admiși cu 10 la liceu

Update BRAȘOV. Și ei intră în clasa a IX-a, chiar dacă au medii de 2, 3 sau 4

Update BRAȘOV. AICI, ierarhia absolvenților de-a VIII-a!

Schimbare la admiterea în liceu, anunțată în ultima clipă


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare