Economic

INS. Sectorul privat, motorul economiei româneşti. 75,1% dintre angajaţi lucrează în societăţi cu capital privat

 

Aproximativ trei pătrimi dintre angajaţii din România lucrau anul trecut în societăţi cu capital privat, relevă studiul „Câştigurile salariale şi costul forţei de muncă în anul 2018”, realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Sectorul privat reprezintă motorul economiei româneşti, şi include cea mai mare parte a forţei de muncă salariate. Astfel, în anul 2018, repartizarea numărului mediu al salariaţilor pe forme de proprietate relevă faptul că circa trei pătrimi dintre aceştia  au lucrat în societăţi cu capital privat (75,1%). Comparativ cu anul 2017 s-a înregistrat o creştere a numărului mediu al  salariaţilor în societăţile cu capital privat (+113.900 persoane). Dacă femeile predomină în sectorul public (60,7% din totalul  salariaţilor din unităţile cu formă de proprietate publică), bărbaţii sunt majoritari (57,1%) în întreprinderile ce aparţin sectorului privat”, se arată în document.

În anul 2018, numărul mediu al salariaţilor a fost de 5,068 milioane de persoane, în creştere cu 122.200 de persoane, comparativ cu anul precedent. Faţă de anul 2017, numărul mediu al salariaţilor bărbaţi a crescut cu 71.700 de persoane, iar numărul salariaţilor femei a avansat cu 50.500 de persoane.

Potrivit INS, sectorul privat cuprinde: proprietatea majoritară privată (capital social privat peste 50%), proprietatea integral privată, proprietatea cooperatistă, proprietatea obştească, proprietatea integral străină, în timp ce sectorul public include proprietatea integrală de stat, proprietatea majoritară de stat (capital social de stat peste 50%), proprietatea publică de interes naţional şi local.

Unităţi mari şi mici

În 2018, societăţile comerciale din România au angajat 79,1% din numărul mediu total al salariaţilor, în creştere cu 0,6 puncte procentuale faţă de anul precedent.

Distribuţia pe sexe a numărului de salariaţi care au lucrat în societăţile  comerciale evidenţiază preponderenţa salariaţilor bărbaţi (57,9%, pondere cu 0,1 puncte procentuale mai mare decât cea deţinută în anul precedent).

Repartizarea numărului mediu al salariaţilor după clasa de mărime a întreprinderilor arată că 44,4% îşi desfăşoară activitatea profesională în unităţile mari, cu 250 salariaţi şi peste, 33,3% în întreprinderile  mici, cu  mai puţin de 50 salariaţi şi 22,3% în cele de mărime  mijlocie (50-249 salariaţi).

„Din observarea aceleiaşi repartizări,  dar  pentru fiecare din cele două sectoare de proprietate (public şi privat), se constată că situaţia se modifică semnificativ. Astfel, în sectorul public, numai 9,1% dintre salariaţi se regăsesc în unităţile mici, alţi 16,8% în unităţile de mărime medie, proporţia covârşitoare (74,1%) revenind întreprinderilor mari (cu 250 salariaţi şi peste). În schimb, în sectorul privat,  această repartizare este mult mai echilibrată, proporţiile pe cele trei clase de mărime având valori mult mai apropiate”, subliniază documentul.

Majoritatea salariaţilor munceau în sectorul terţiar (servicii), ponderea acestora reprezentând 62,4%. În sectorul secundar (industrie şi construcţii) lucrau 35,2% dintre salariaţi, iar în cel primar (agricultură, silvicultură, piscicultură) numai 2,4%.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare