Cultură

Brașov. Trei trasee turistice, pentru punerea în valoare a celor 36 de troițe din Șchei

 

Agenția Metropolitană Brașov (AMB) a organizat astăzi o conferință de presă prin care a anunțat finalizarea proiectului „Troițele din Șcheii Brașovului – Mărturii ale timpului”, ce a vizat valorificarea patrimoniului construit al Brașovlui.

Concret, a explicat reprezentanta AMB, Ramona Ganea, în Șcheii Brașovului au fost amenajate trei trasee turistice ce includ cele 36 de troițe și cruci accesibile publicului.  „Cu ajutorul elevilor de la mai multe școli, au fost marcate traseele la nivelul infrastructurii pietonale, iar în scurt timp vor fi amplasate și panouri stradale de informare și promovare a rutelor. Tot prin acest proiect au fost tipărite 800 de albume de fotografie, realizate cu ajutorul istoricului dr. Alexandru Stănescu, a Uniunii Junilor din Scheii Brașovului și Brașovul Vechi, care ne-au pus la dospoziție material documentar și a fotografului nostru, Andrei Paul Nuțu, care a făcut cele mai multe dintre poze. Totodată, au fost realizate 8.000 de pliante-hărți, ce vor fi distribuite în centrele de informare turistică din oraș”, a explicat Ramona Ganea. De asemenea, s-au tipărit și 2.000 de cărți poștale.

Alexandru Stănescu a precizat că prin acest proiect, pe lângă punerea în valoare a patrimoniului construit, s-a încercat și promovarea unor tradiții ale șcheienilor. În ceea ce privește troițele, Stănescu a afirmat că „sunt mărturii ale tradiției ortodoxe a Brașovului, dar pe unele dintre ele se pot vedea și influențele catolice sau protestante”. El a precizat că cea mai veche dintre troițe, Crucea din Cutun, a fost realizată încă din 1292,  iar acum se află în stare de conservare în cimitirul Bisericii Grecești. Crucea Căpitanlui Ilie Birt din Piața Unirii, a mai spus el, a fost realizată cu acordul împărătesei Austro-Ungariei, Maria Tereza. Istoricul a explicat apoi că dintre cele 14 orașe care candidează pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021, Brașovul este singurul care mai păstrează costumele și jocurile tradiționale. 

„Cred că prin acest proiect se arată că Brașovul se află într-o stare de normalitate din punct de vedere cultural, pentru că s-au unit instituții importante, respectiv Primăria, Consiliul Județean, AMB sau Uniunea Junilor, în scopul promovării patrimoniului, într-un mod profesionist”, a mai spus Stănescu.

În Programul „Zilele Capitalei Europene a Culturii 2021”

La rândul său, directorul general al AMB, Dragoș David, a declarat că în perioada următoare, Consiliul Local „ar trebui să aloce fonduri consistente, pentru a transmite generațiilor viitoare aceste tradiții. În urmă  cu doi ani, împreună cu Uniunea Junilor, am derulat un proiect ce a avut ca obiect promovarea obiceiurilor junilor. Acum a fost realizat proiectul referitor la valorificarea patrimoniului imaterial și cred că firesc ar fi ca cercul să se închidă cu elaborarea unei politici de marketing pentru promovarea acestor valori și atragerea turiștilor”. El a mai afirmat că evenimentul prin care a fost anunțată finalizarea proiectului amintit face parte din Programul „Zilele Capitalei Europene a Culturii 2021”, ce se încheie în 6 decembrie.

Crucea de la Știm necesită reparații urgente

În timpul conferinței, viceprimarul Adina Durbacă a declarat că în ultimii ani, cu bani de la bugetul local, au fost restaurate patru troițe. Pe de altă parte, dr. Alexandru Stănescu a afirmat că mai sunt unele obiective care mai necesită reparații minore, însă o prioritatea ar trebui să o reprezinte Crucii de la Știm (de la intersecția străzilor Curcanilor și Costiței). „Ar fi nevoie de intervenții urgente, însă sunt probleme cu un proprietar din zonă, care spune că aceasta este construită pe terenul lui, deși a fost ridicată pe stradă. Această cruce, pe lângă faptul că este extrem de valoroasă din punct de vedere artistic, este și locul în care, în 1916, Junii Curcani au redat steagul grupului, batalionului Armatei Române care a eliberat Brașovul”, a declarat Stănescu.

Proiectul  „Troițele din Șcheii Brașovului-Mărturii ale timpului”, a beneficiat de finanțare prin Programul județean pentru finanțarea nerambursabilă a evenimentelor culturale. Potrivit datelor oferite de AMB, valoarea totală a proiectului a fost de 71.740 de lei, din care finanțarea nerambursabilă acordată de Consiliul Județean a fost de 29.400 de lei, iar contribuția Agenției Metropolitane Brașov a fost de 20.364 de lei. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare