Cultură

BRAȘOV. Opera Brașov pune în scenă „Crai Nou”, la 136 de ani de la premiera absolută

 

Opereta „Crai Nou”, de Ciprian Porumbescu, pe textul poetului Vasile Alecsandri, va fi prezentată, în premieră, astăzi şi sâmbătă, la Opera Braşov, începând cu ora 18.30. Spectacolul va fi prezentat în două distribuţii diferite, numai cu solişti ai Operei Braşov. Premiera a fost pregătită de conducerea Operei Braşov în contextul anului Centenarului Marii Uniri, dar şi al aniversării a 65 de ani de activitatea neîntreruptă a instituţiei de cultură.
Braşovul este legat de premiera absolută a acestei lucrări, care a avut loc în 27 februarie 1882, în Sala Festivă a Gimnaziului Român, astăzi Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”. Şi-au dat atunci concursul 60 de artişti amatori şi orchestra Societăţii Filarmonice Braşov. Premiera s-a bucurat de un succes extraordinar, aşa că a fost programată încă o reprezentaţie şi a doua zi, pe 28 februarie 1882.
Opereta „Crai Nou” a mai avut două montări, de-a lungul timpului: în 1957 şi mai apoi în anii 70. În 2018, spectacolul poartă semnătura regizorală a Andei Tabacaru Hogea, într-o abordare „poetică”. Libretul a fost gândit după poezia „Crai Nou”, de Vasile Alecsandri, iar regizoarea şi-a propus să releve mai pregnant mitul Zburătorului. „Crai Nou” îmbină veselia cu poezia într-o atmosferă românească extrem de tonică şi dezvoltă un mit popular care spune că luna nouă poate aduce fericirea celor îndrăgostiţi. „M-am gândit să existe un foarte mare contrast între scenele satului românesc şi această dorinţă a celor două cupluri de a-şi împlini visul dragostei lor închinându-se la Crai Nou, urându-i bun venit, prin două momente speciale, tot din creaţia lui Ciprian Porumbescu. Este vorba despre cunoscuta «Baladă», orchestrată, şi «Rapsodia română», mai puţin cunoscută, dar cu o consistenţă cu totul specială”, a explicat Anda Tabacaru Hogea, care a mai mărturisit că „pentru un regizor, să aibă şansa de a monta un spectacol chiar în oraşul în care a avut premiera absolută este un lucru special, dar şi o mare responsabilitate”.
„Această operetă română a fost compusă când pe plan internaţional se manifesta curentul şcolilor naţionale de compoziţie şi noi eram «în trend», cream prima operetă română, iar Ciprian Porumbescu a folosit un limbaj muzical deopotrivă cult şi de inspiraţie populară”, a mai spus regizoarea, a cărei bunică, Eliza Manuc Tabacaru, mezzosoprană, cânta în 1933 în spectacolele oferite la Suceava şi Cernăuţi, de către Societatea Muzicală «Ciprian Porumbescu», din Suceava.
Decorul va fi unul rustic, dar suplu, cu schimbări rapide, potrivit Rodicăi Garştea, care s-a ocupat de scenografie şi costume. Vineri şi sâmbătă, la pupitrul Orchestrei Operei Braşov se va afla dirijorul Leonard Boga (cel care s-a ocupat şi de pregătirea muzicală a Corului Operei Braşov). Preţul biletelor este de 20 şi 30 de lei, iar reprezentanţii Operei anunţă că ambele reprezentaţii sunt aproape sold-out.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare