Sport

Alpiniştii români vor escalada cel mai înalt vulcan din lume

  • alpinisti Antrenament Muntii fagaras (Copy)_198129.jpg
  • alpinisti Marius Gane varful Nanga Parbat 8200 m (Copy)_1981
  • alpinisti Marius Gane_Escalada stanca si gheata_198130.jpg
  • alpinisti Cristian Falevici Varful Vihren 3.000 m (Copy)_198
  • alpinisti Cristian Falevici (Copy)_198132.jpg
  • alpinisti Marius Gane_Varful Everest 8848 m_198135.jpg
 

În decembrie, o echipă de alpinişti români va escalada cel mai înalt vulcan din lume, Ojos del Salado (6.893m), din deşertul Atacama. În premieră românească, echipa va urca și pe un vârf de peste 6.000 m. Alături de Marius Gane, care conduce expediţia ATACAMA – CHILE 2015, din echipă mai fac alpiniştii Valeriu Peneş, Cristian Falevici şi Călin Ţunea.

Alpiniştii vor amplasa pe vârful din Anzii Cordilieri o sculptură metalică reprezentând o acvilă de munte, reinterpretată într-o manieră personală de către sculptoriţa Misha Diaconu. În viziunea echipei de alpinişti, acvila de munte „simbolizează curajul, dârzenia, puterea și victoria, fiind totodată un simbol național prezent pe stema României“, se arată într-un comunicat oficial.

Ojos del Salado („Ochii de sare”) face parte din circuitul alpinistic „Voulcanic Seven Summits“ –  cei mai înalți munți vulcanici din fiecare continent – fiind totodată cel mai înalt vârf vulcanic din lume și din Chile. „Ultima parte a traseului sporește gradul de dificultate și de risc al expediției, din cauza escaladării ce se face pe roca friabilă acoperită de zăpadă şi gheaţă, precum şi traversării ghețarului situat la altitudinea de 6.300 m, cățărării la ieșirea din crater, dar şi condiţiilor meteo specifice, vară cu vreme însorită și uscată, cu vânt foarte puternic și continuu (100/150 km/h) și frig noaptea…“, se mai arată în comunicat.

Membrii expediţiei:

„Marius Gane – cățărător și alpinist himalayan de altitudine. A escaladat trasee dificile în munții Himalaya, Alpi, Caucaz, Anzi, reușind ascensiunea a trei vârfuri de peste 8.000 m (Gasherbrum II, Everest şi Nanga Parbat). Este salvator montan voluntar de peste 20 de ani și deține funcția de vicepreședinte al Federației Române de Alpinism și Escaladă. În 2003 a făcut parte din prima expediţie românească reuşită pe un vârf, pe Everest (8.848 m).

Valeriu Peneș – a escaladat trasee alpine și vârfuri de până la 7.000 m (Aconcagua), în Alpi, Caucaz, Anzi. Este conducător de delegații alpine străine, organizator și arbitru internațional de competiții de escaladă.

Cristian Falevici – expediţii în munţii Balcani, Alpi, Caucaz (Elbrus), Atlas (Maroc), Sierra Nevada (Mexic) şi Mount Ararat (Turcia). A participat la diferite concursuri de: atletism (fond și semifond), triatlon (înot, ciclism și alergare), înot și tenis de câmp.

Călin Țunea – a parcurs trasee alpine în munții Carpaţi, Alpi, Anzi şi Himalaya și a escaladat vârfuri de până la 6.000 m (Torres del Paine, Alam Kuuh, Kala Patar). Este medic chirurg, doctor în științe medicale“, se mai arată în comunicat.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare