Sănătate

[ViDEO] BRAŞOV. Când sistemul omoară copiii, noi le dăm o nouă șansă la viață! GALERIE FOTO și VIDEO

  • IMG_0133_226686.JPG
  • IMG_0115_226683.JPG
  • IMG_0135_226681.JPG
  • IMG_0140_226682.JPG
  • IMG_0126_226687.JPG
 

Secţia de pediatrie oncologică, diabet și boli rare, din cadrul Spitalului Clinic de Copii Brașov, a fost reabilitată de Asociaţia „Dăruieşte Viaţă”, care a strâns 620.000 de euro pentru acest proiect, prin platforma online Bursa de Fericire. Mai mult de 100 de companii și persoane fizice au donat pentru proiectul de la Brașov.

„Implicarea noastră la Spitalul de Copii Brașov arată că se poate și în România. Este un exemplu de bune practici pentru modernizarea unei instituții medicale de stat, conform standardelor europene. Copiii bolnavi de cancer sunt tratați, în România, în spitale cu toalete la comun, fiind supuși unui risc de infecții crescut. Am lucrat cu specialiști, am recompartimentat spațiul, pentru a crea saloane de două și trei paturi, cu grup sanitar propriu, pentru a asigura circuitele prevăzute în protocoalele medicale, am folosit materiale de cea mai bună calitate, pentru a asigura condiții optime de menținere a igienei, iar designul are la bază terapia culorii, pentru a-i face pe copii să se simtă ca într-un mare loc de joacă. Aceasta este abordarea pe care o avem și pentru construirea primului spital dedicat copiilor bolnavi de cancer, la spitalul Marie Curie, din București: asistență medicală la standarde europene și grijă pentru copii”, a declarat azi, în conferinţa de presă, Carmen Uscatu (video 1), președintele Asociației „Dăruiește Viață”.

Spațiu modern și prietenos

Înainte, secția de oncologie de la etajul cinci a Spitalului Clinic de Copii din Brașov avea 25 de locuri în 12 saloane, fără grupuri sanitare proprii, cu mobilier învechit și paturi din fier. Existau doar două grupuri sanitare pe secție — unul pentru fete și altul pentru băieți. Așadar, condițiile pentru tratarea micuților bolnavi erau inadecvate, îngreunând procesul de recuperare și aducând alte riscuri pentru copii, cum ar fi infecțiile nosocomiale.

În urma implementării proiectului Asociației „Dăruiește Viața”, Secția de oncologie a fost complet renovată și recompartimentată, astfel încât fiecare dintre cele 12 saloane are grup sanitar propriu, mobilier nou, paturi medicale moderne, dintre care 10 — pentru cazurile grave — au acționare electrică. Sala de mese a fost renovată complet și mobilată, iar oficiul a fost dotat cu mașina automată de spălat vase. Camera de tratamente, camera de joacă și cabinetele medicale au fost și ele renovate și dotate cu mobilier modern și adaptat condițiilor de menținere a igienei în spital. Secția are și o sală de așteptare prietenoasă, cu fotolii confortabile. Întreaga secţie respectă acum circuitele medicale, existând boxa de curățenie, boxe separate pentru deșeuri medicale și nemedicale. Calitatea lucrărilor și a dotărilor permite ca timp de 10 ani de acum încolo copiii care vor fi tratați în această secție să fie mult mai bine îngrijiți. Micuţii care sunt acum o internaţi aici sunt întâmpinaţi de culori, desene şi sfere care creează un spațiu prietenos, ce îi face să mai uite de suferință. Concepția aceasta ludică îi aparține tinerei arhitecte Raluca Șoaită (video 4).

Numărul cazurilor noi de cancer la copii s-a dublat

La Spitalul Clinic de Copii Brașov, au loc în fiecare an peste 800 de internări, spune dr. Liviu Muntean, managerul spitalului. Sunt internați și copii diagnosticați cu: cancer, diabet, boli grave ale plămânilor.
Din nefericire, numărul pacienţilor oncologici este în creştere şi în rândul celor mici. „Acum zece ani aveam cinci-şase cazuri pe an, iar în 2015 au fost 11 cazuri noi. La fel, anul acesta avem până acum 11 cazuri. Modul în care este acum amenajată secția este de mare ajutor. Copiii nu se mai chinuie să ajungă la grupurile sanitare din capetele de holuri, nu mai riscă să facă infecții”, a explicat dr. Daniela Vodă (video 2), șefa secției.

„Proiectul de modernizare derulat de Asociaţia «Dăruieşte Viaţă», împreună cu sponsorii privaţi, ajută personalul medical în misiunea pe care o are: este mai uşor să îngrijeşti copiii şi şansele de recuperare cresc câtă vreme ai condiţii propice de primire a lor în spital. Este un confort fizic și psihic și pentru pacienți și mame, dar și pentru personalul medical. În plus, riscul de infecții nosocomiale scade”, a spus managerul spitalului, dr. Liviu Muntean (video 3). Medicii secţiei afirmă că o astfel de investiţie este mai mult decât necesară periodic, mai ales când aceasta este dedicată îngrijirilor acordate copiilor cu cancer, dar şi altor micuţi cu boli grave. Proiectul asociaţiei va continua pentru modernizarea altei secţii a Spitalului de Copii, în paralel cu ceea ce face managerul unităţii sanitare, folosind fondurile alocate de Consiliul Judeţean Braşov.

„Mesajul nostru este simplu: când sistemul ne omoară copiii, prin lipsa de acces la servicii medicale de calitate, fiecare dintre noi poate să le dea o șansă la viață, prin implicare, printr-o donație cât de mică, prin susținerea oamenilor profesioniști și de bună credință care se luptă cu acest mecanism al morții și al indiferenței. Aceasta este formula succesului care stă la baza proiectului nostru: strângem fonduri de la finanțatori privați, persoane particulare și companii, colaborăm cu personal medical dedicate precum și cu specialiști în domeniu, precum arhitecta Raluca Soaita, specializată pe domeniul medical, care a realizat proiectul pentru modernizarea secției din acest spital”, a afirmat și Oana Gheorghiu, vicepreședintele Asociației „Dăruiește Viață”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare