Sănătate

BRAȘOV. E vremea să ne amintim că și alte virusuri ucid în tăcere

 

După un an și jumătate în care pandemia COVID-19 a afectat din plin populația din întreaga lume, este timpul să ne reamintim că o altă afecțiune afectează milioane de oameni, ucigând în tăcere și dând primele semne, de cele mai multe ori, când boală hepatică este într-un stadiu avansat.

„După un an în care pacienții cu afecțiuni hepatice au avut de întâmpinat multe obstacole în ceea ce privește accesul în spitale, iar depistarea celor afectați a avut de suferit, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitelor este momentul oportun să ne amintim și de aceste afecțiuni. Informarea corectă asupra modalităților de transmitere a infecțiilor cu virusurile hepatitice este absolut necesară pentru a preveni apariția de noi cazuri, dar și pentru a înțelege importanța testării pentru infecția cu virusurile hepatitice B sau C. Multe vieți pot fi salvate prin depistarea la timp și accesul la tratament imediat, atunci când medicul decide că este momentul. Autoritățile române trebuie să acționeze acum, cu atât mai mult cu cât avem un Plan-Cadru de eliminare a Hepatitelor asumat, și să recuperăm timpul pierdut”, spune brașoveanca Marinela Debu, președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO).

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitelor – 28 iulie 2021 – este marcată anul acesta în România de printr-o serie de evenimente care au drept scop informarea și conștientizarea populației necesare și a autorităților în domeniu asupra importanței depistării la timp a hepatitelor virale, a accesului la terapiile antivirale și scăderea stigmei în rândul pacienților afectați.

Evenimentele se desfășoară sub sloganul „Hepatita NU așteaptă! E timpul să acționăm acum! Nu avem nici o scuză!”, acesta fiind și mesajul Alianței Mondiale de Hepatită.

În acest context implicarea autorităților locale și a Direcțiilor de Sănătate Publică este esențială pentru ca informația să ajungă în toate mediile, mai ales în cele defavorizate pentru a încuraja igienă corectă, stilul de viață sănătos și vaccinarea nou-născuților. Campaniile stradale sunt importante pentru că sunt cel mai bun prilej de a readuce în atenția publică afecțiunile hepatice, de a informa direct persoanele care nu s-au testat niciodată pentru infecția cu virus hepatitic B sau C și de a vorbi cu cei afectați.

La Brașov, evenimentul va fi marcat printr-o acțiune de informare desfășurată în Piața Sfatului, astăzi, 25 iulie, în intervalul orar 10.30-20.00, în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brașov. Vor fi împărțite materiale informative, va exista posibilitatea de a afla informații la zi despre hepatitele virale, iar persoanele care vor răspunde unui chestionar despre hepatitele virale vor primi un kit de igienă. De asemenea, în perioada 26 iulie-28 iulie vor fi distribuite materiale informative și în cabinetele medicilor de familie.

„Informarea corectă și la timp este una din metodele cele mai bune de prevenire a afecțiunilor hepatice. Pe lângă măsurile de igienă generale, vaccinarea este o măsură recunoscută, mai ales pentru hepatita de tip B. Și diagnosticul precoce este la îndemâna tuturor, testarea rapidă este la îndemână oricui, fiind compensată cu bilet de trimitere de la medicul de familie”, a declarat dr. Andrea Elena Neculau, director executiv al DSP Brașov.

Evenimentele de la Brașov se desfășoară în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Brașov, Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie(SRGH), Asociația Română pentru Bolile Ficatului(RoALD), Grupul GastRo din cadrul Societății Naționale de Medicină de Familie.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare