Sănătate

BRAȘOV. Drept la replică! De ce a fost îndepărtat dr. Alexandru Grigoriu de la conducerea Spitalului de Psihiatrie și Neurologie?!

  • dr-bagiu.jpg
 

Prin dispoziția președintelui Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, din 18 martie 2019, dr. Nicușor-Florin Bîgiu (foto 2) va fi noul director interimar al Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov. El va exercita prerogativele de conducere până la momentul desemnării unui câștigător în urma concursului organizat pentru ocuparea postului de manager la acest spital.

Președintele CJ Brașov a explicat, în cadrul unei conferințe de presă susținute vineri, că dispoziția de revocare din funcția deținută interimar a doctorului Alexandru-Ioan Grigoriu (foto 1) și de numire a lui Nicușor-Florin Bîgiu la conducerea Spitalului de Psihiatrie și Neurologie a avut rațiuni obiective, întemeiate atât pe necesitatea asigurării unui climat normal în instituție, cât și pe concluziile raportului cu privire la activitatea managerială din Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie, realizat de către membrii Consiliului de Administrație al spitalului, concluzii care îi sunt defavorabile fostului manager.

Concret, medicului Alexandru-Ioan Grigoriu i se reproșează neducerea la îndeplinire a unor hotărâri adoptate de CJ Brașov și de Consiliul de Administrație al spitalului, precum și împiedicarea exercitării dreptului la apărare, în condițiile în care fostul manager interimar este, simultan, și reclamant și reprezentant al pârâtului în două dosare aflate pe rolul Tribunalului Brașov. 

„Concursul pentru ocuparea postului de manager trebuie să se realizeze cu respectarea tuturor regulilor, atât din partea celor examinați, cât și din partea examinatorilor, într-un climat de echilibru, cu imparțialitate și fără să fie perturbată activitatea în unitatea medicală. Credem că aceste aspecte vor fi puse în practică din momentul în care interimatul la conducerea spitalului va fi asigurat de o persoană care nu este implicată în niciun fel în procesele aflate pe rolul instanței. Vreau să-i mulțumesc domnului doctor Alexandru Grigoriu pentru activitatea pe care a avut-o până în prezent și în același timp vreau să-i urez mult succes domnului doctor Nicușor Bîgiu”, a explicat președintele C.J. Brașov, Adrian Veștea. În opinia sa, „domnul profesor Bîgiu va păstra echilibrul, va fi echidistant și va desfășura un act managerial fără patimă și doar în interesul pacienților”.

În ceea ce privește concursul pentru ocuparea postului de manager al Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie, acesta este suspendat la acest moment, din dispoziția instanței, dar hotărârea nu este definitivă. În funcție de deciziile judecătorilor, care vor fi puse de îndată în aplicare, desemnarea prin concurs a managerului unității sanitare se va face conform legislației în vigoare.

 

Dreptul la replică al Dr. Alexandru Grigoriu

Contactat telefonic pentru un punct de vedere la toate aceste acuzații, dr. Alexandru Grigoriu le consideră în mare parte nefondate, unele fiind chiar aberații în opinia sa.

Medicul a relatat: „Cu privire la neducerea la îndeplinire a unei hotărâri a CJ, din câte știu, mi se reproșează că nu am scos postul de șef secție la concurs cu un an în urmă. Dar CJ a omis să specifice că posturile au fost blocate chiar de membrii CJ, motivând prin faptul că cei care sunt cadre universitare nu ar trebui să mai dea concurs, ci ar trebui numiți direct. Avem înscrisuri în acest sens. Apoi, în mai 2018, mi s-a transmis să scot totuși la concurs postul, dar atunci eram în plin proces de reoganizare, pentru că înființam secția de la baza de recuperare și Secția Clinică de Psihiatrie 1, care aveau nevoie de multe aprobări, atât de la Ministerul Sănătății și instituțiile subordonate, cât și de la CJ, iar acestea erau de durată. Aprobările au fost primite abia spre sfârșitul verii a anului trecut, iar în toamnă eram deja manager interimar. Am prezentat situația la Consiliul de Administrație, dar mi s-a spus că nu este de importanță acest aspect. În luna octombrie nu avea rost să mai facem contracte pentru că urma concursul pentru ocuparea postului de manager, plus că erau în defavoarea secțiilor de neurologie. Ca urmare, am cerut un răgaz, pentru a face reorganizarea secțiilor și să prezint și proiectul meu de management, dar după cum știți, mi s-a respins dosarul de candidatură. Mai mult, am vorbit despre asta cu vicepreședintele CJ Brașov, Adrian Gabor, care a considerat la rândul său că am procedat corect”.

La partea cum că nu ar fi dus la îndeplinire negocierea cu privire la contractul de închiriere a imobilului de pe strada Mihai Eminescu, dr. Grigoriu consideră de asemenea că este o eroare ce s-a afirmat.

„Eu am dus sarcina la îndeplinire, deși am fost anunțat că trebuie să duc negocieri cu proprietara clădirii cu doar patru zile înainte de intrarea în vigoare a actului de executare silită. Totuși, am încheiat act adițional de prelungire a contractului de închiriere, doar pentru un an de zile, deoarece proprietara anunțase încă de anul trecut că nu este de acord cu mai mult de atât și nici nu este dispusă să reducă chiria de 10.500 de euro pe lună. Cu toate acestea, în ceea ce mă privește, am reușit să negociez până la 10.000 de euro, iar acesta este meritul meu personal”, a precizat fostul manager al spitalului.

Cât privește sarcina de a căuta altă locație între timp, mai avantajoasă, pentru funcționarea acestei aripi a unității de psihiatrie, dr. Alexandru Grigoriu a spus că este o pretenție aberantă, atâta timp cât managerul de spital nu are atribuții patrimoniale.

„Cu privire la așa-zisele întârzieri de prezentare a comunicărilor făcute de instanță, în urma dosarului analizat la Tribunalul Brașov ca urmare a plângerii mele după ce mi s-a respins dosarul de candidatură la postul de manager al spitalului, precizez că membrii Consiliului de Administrație care fac astfel de afirmații au cerut calitate de intervenție principal, care le-a fost respinsă de tribunal. Nu a avut loc nici o întârziere. Termenul de cinci zile pentru depunerea actelor din partea spitalului pentru reprezentare la recurs a fost respectat. Comunicarea hotărârii a venit luni, cu termen de cinci zile, iar vineri a fost depusă cererea de contestație la hotărâre. Nu este adevărată afirmația potrivit căreia Consiliul Județean nu a avut reprezentare, pentru că reprezentanții CJ au fost acolo, în instanță, și le-a fost înmânată minuta hotărârii judecătorești. Pe de altă parte, plângerea am depus-o eu, în nume personal, iar acțiunea mea nu s-a îndreptat împotriva spitalului, ci a Comisiei de concurs care mi-a respins dosarul de candidatură. Interesul spitalului nu a fost prejucidiat în nici un fel, deoarece nu spitalul organizează concursul, ci CJ”, a explicat dr. Grigoriu.

Cu privire la toată această situație, medicul a adăugat: „Mă aștept totuși ca din partea CJ Brașov să fiu contactat, pentru a prezenta și punctele mele de vedere cu referire la reproșurile care mi se fac. Menționez și că în spital nu a fost nici o stare conflictuală de când a apărut această problemă”.

 

Citiți cum s-au derulat faptele aici:

 BRAŞOV. Managerul interimar al Spitalului de Psihiatrie şi Neurologie este un medic ginecolog

BRAȘOV. Cineva ascunde documentele în Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie, pentru a-l favoriza pe dr. Alexandru Grigoriu?!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare