Politic

[ViDEO] AEROPORTUL INTERNAŢIONAL BRAŞOV, cu termen de finalizare 2020, în a treia etapă a lucrărilor

 

De câteva zile sunt analizate ofertele depuse de şase firme, pentru execuţia lucrărilor la calea de rulare Alfa, platforma de îmbarcare şi debarcare şi extinderea reţelelor de canalizare şi drenaj aferente pistei viitorului Aeroport Internaţional Braşov – Ghimbav. Aceasta este cea de a treia etapă a proiectului, lucrările fiind estimate la 35,532 milioane lei (peste 7,5 milioane de euro), fără TVA. (Vezi video 1)

Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că demersurile pe care le face pentru continuarea lucrărilor la Aeroportul internațional de la Ghimbav sunt la acest moment blocate instituţional.

Blocaje de la parteneri?!

Mai exact, de administraţia locală Ghimbav, care pare să nu reuşească să elibereze avizul de oportunitate în acest proiect, deşi documentele au fost depuse cu circa trei luni în urmă, conform spuselor lui Veştea. 

În urmă cu două săptămâni am deschis ofertele pentru Aeroportul de la Ghimbav. Sunt șase oferte. Am început pregătirea Planului Urbanistic Zonal şi încă din 30.10.2017 am depus toate documentele către Primăria Ghimbav, prin care am cerut un aviz de oportunitate. Între timp, am revenit de câteva ori cu această solicitare. Din păcate, a trecut termenul legal şi nu am primit nici un răspuns, iar din 25 ianuarie am informat despre această situație instituția prefectului. S-a depășit termenul instituțional prevăzut de lege, deși exista posibilitatea pentru a rezolva această birocrație și mai repede, având în vedere despre ce obiectiv este vorba. Nu sunt un om conflictual, dar dacă această investiţie este blocată de comportamentul unor colegi, voi acţiona instituţional pentru a debloca această stare. Pentru că astăzi nu îşi mai au loc aceste orgolii nejustificate. Vom vedea ce se întâmplă în perioada următoare”, a declarat preşedintele CJ Braşov. (vezi video 2)

Adrian Veștea a menționat că, dintre toate variantele prezentate în studiul de findamentare, cea mai potrivită ar fi construirea aeroportului prin eforturi proprii, respectiv cu bani de la bugetul judeţului. Mai exact, prin contractarea de noi credite, având în vedere că anul trecut s-au restituit mai mult de zece milioane de euro, iar Consiliul Judeţean Braşov se poate îndatora, respectând prevederile legale.

Alte credite 

În urma analizei financiare făcute la nivelul Consiliului Județean Brașov și ținând cont de prioritizarea investițiilor menționate, intenționăm să contractăm un credit în valoare de 200 de milioane de lei, sumă ce se încadrează în limitele legale ale gradului de îndatorare a județului Brașov. Din aceştia, dorim să alocăm 45 de milioane de lei pentru asigurarea cofinanțării și a cheltuielilor neeligibile a proiectelor contractate sau în curs de contractare prin Programul Operațional Regional. Sunt cinci proiecte pe care CJ Brașov trebuie să le asigure din bugetul propriu. Restul de 155 de milioane de lei dorim să-l folosim pentru finalizarea aeroportului”, a declarat Veştea.  

Aşa cum am menţionat deja, printre lucrările care vor fi realizate la acest obiectiv în perioada următoare este şi calea de rulare Alfa, care va face legătura între pistă și parcarea avioanelor, cu o lungime de 200 m și o lățime de 23 m, plus acostamente. Aceasta va fi construită din dale de ciment cu o grosime de 41 de cm, ca de altfel și parcarea, care va avea o dimensiune de 135 m x 145 m, și unde vor putea staționa trei aeronave categoria C, cu anvergura aripilor de 36 metri.

Totodată, un al treilea element din acest proiect este sistemul de canalizare complex, care va asigura atât preluarea apelor de pe pistă, cât și de pe calea de rulare și parcare, dar are în vedere, ținând cont că s-a proiectat inclusiv deversarea în Pârâul Bârsa, și o dezvoltare ulterioară a aeroportului.

De asemenea, a fost proiectat și sistemul de iluminare al platformei prin intermediul a trei piloni cu o înălțime de 27 de metri, precum și infrastructura pentru balizaj.

Întrebat de jurnalişti despre lucrările realizate de la „momentul zero”, adică în urmă cu mai bine de 10 ani, până în prezent, Veştea a răspuns că acestea ar fi gata în proproţie de aproape 30%, dacă ar fi să ne raportăm la banii cheltuiţi deja din suma totală alocată realizării Aeroportului Internaţional Braşov. Adică circa 25 de milioane de euro în toţi aceşti ani, din cei 57 de milioane de euro prevăzuţi până la finalizare. Însă, când mergi pe teren, se observă doar o pistă (în valoare de aproximativ 17 milioane de euro) şi câteva garduri.  

Termenul de finalizare al Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav, conform proiectului este anul 2020. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare