Politic

BRAȘOV. Vrajbă PNL-USR PLUS la centru, pace în teritoriu? Ce spune Adrian Veștea

 

Toţi prefecţii, subprefecţii şi secretarii de stat ai USR-PLUS au fost demişi de premierul Florin Cîţu, printre ei fiind și brașoveni (detalii: Doi BRAȘOVENI demiși din Guvern și BRAȘOV. Subprefectul Codruț Bucur a fost demis)

„Cutre­murul” este aşteptat şi la nivel local, dar liderii din administraţiile locale şi judeţene din România care au răspuns solicitărilor Ziarului Financiar (ZF) susţin că blocajul guverna­mental nu ar afecta funcţionarea adminis­traţiilor locale unde PNL şi USR – PLUS fie au mers împreună la alegeri, fie au format o majoritate după alegerile locale. Printre ele și Brașovul.

„În cea ce ne priveşte nu ne afectează această ceartă. Avem o colaborare cu USR atât la nivelul municipiului Braşov, cât şi la nivelul Consiliului Judeţean Braşov. Este o alianţă care s-a născut natural şi varianta alternativă ar fi fost PSD la nivel de consiliu local, pentru că majorităţile nu puteau fi făcute decât cu USR sau PSD. Am considerat că este necesară o alianţă de dreapta”, a spus, pentru ZF, Adrian Veştea (PNL), preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

Alianţa de dreapta s-a rupt – cel puțin oficial – din cauza unui program menit să ajute chiar comunităţile locale – programul „Anghel Saligny”, blamat ca fiind continuatorul Planului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) al PSD. Zece miliarde de euro  ar fi urmat să primească comunităţile locale, până în 2026. Administraţia locală primeşte oricum sume importante din buget care au însemnat în ultimii ani între 40 şi 50% din veniturile totale ale statului. Însă vrajba de la centru  reverberează în teritoriu, unde alianţele locale merg, de obicei, după tiparul centrului.

Scandalul din coaliţia de guvernare a izbucnit după ce premierul Florin Cîţu l-a demis pe ministrul USR – PLUS Stelian Ion. Decizia de remaniere a unui ministru din cabinetul său îi aparţine prim-ministrului, care conduce Executivul, însă USR – PLUS, care a fost pus a doua oară în faţa faptului împlinit privind demiterea unui ministru de-al său, şi-a retras sprijinul politic acordat lui Florin Cîţu. Situaţia a escaladat într-o depunere a unei moţiuni de cenzură din partea USR – PLU cu sprijinul partidului cu mesaje extremiste AUR, o asociere care, în urmă cu o lună, părea de domeniul fantasticului.

Dincolo de alianţa de la nivel central, care acum s-a transformat într-o răfuială, PNL şi USR – PLUS au mers împreună, fie la alegerile locale din 2020 ca o alianţă, fie au format majorităţi împreună în consiliile locale şi judeţene. Întrebarea este, dacă coaliţia se va rupe iremediabil, cât va mai dura până când gâlceava de la nivel central va iradia în teritoriu.

În cazul unei rupturi definitive însă, preşedintele CJ Braşov Adrian Veştea spune că activitatea de la Braşov nu va fi afectată: „Noi am gândit această alianţă pe nişte principii, obiective pe care le-am stabilit fiecare dintre noi şi nu consider că are vreun rost să ne raportăm la ceea ce se întâmplă vremelnic la nivel central”.

De menționat că Adrian Veștea îl susține pe Ludovic Orban, brașovean și el, în cursa pentru funcția de președinte al PNL, la alegerile interne din 25 septembrie, candidând, de altfel, pentru una dintre cele patru funcții de prim-vicepreședinte.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare