Expres

[ViDEO] Ca tânăr regizor de film, ANA DASCĂLU vrea ca cinematografia să renască în BRAȘOV

  • ana4_238009.jpg
  • ana3_238008.jpg
  • ana2_238010.jpg
  • ana1_238011.jpg
 

În 2 martie 1989, brașoveanul Liviu Corneliu Babeş s-a autoincendiat pe pârtia de schi Bradul din Poiana Braşov, în semn de protest faţă de regimul comunist din România – lăsând în urma lui o pancartă cu un mesaj greu de înţeles pentru cei mai mulţi: „Stop Mörder! Braşov = Auschwitz”. Acum este numit „torţa vie a Revoluţiei române”.

Anii au trecut și puțini își mai amintesc despre acest erou. Și mai puțini sunt tinerii care află despre fapta unui muncitor, cu familie, cu pasiuni, cu spirit de dreptate, care s-a sacrificat pentru ideea de libertate.

Dar, la 27 de ani distanță, o brașoveancă de asemenea, o tânără aflată în ultimul an de facultate, a ales să-l readucă pe Liviu Corneliu Babeș, om simplu, cu idealuri sfărâmate, în memoria colectivă, realizând un scurt metraj despre viața și sacrificiul lui: „Grota cu măști”.

Aceeași brașoveancă, acum regizor de film, deși are doar 24 de ani, a revenit cu o poveste din zilele noastre. „Lacul” este despre soarta tristă a unei fete, care și-ar fi dorit să ajungă dansatoare, dar…  

Filme premiate la festivaluri internaționale

Ana Dascălu este cea care a conceput aceste proiecte cinematografice, adunând mărturii, studiind documentare și realizând interviuri dureroase. Munca i-a fost răsplătită din plin. I-a ieșit atât de bine, încât a fost premiată. Nu o dată, ci de mai multe ori de un an încoace, în țară și în străinătate, la diverse festivaluri de film.

„Grota cu măști” a impresionat mult. Două premii le-a primit în Spania – pentru cel mai bun scurt metraj social din România și cel mai bun editor de scurt metraj din România. La Zilele Filmului Istoric din Bucovina  a primit premiu pentru cel mai bun scenariu, iar de la Festivalul Short Film Breaks s-a întors cu premiul doi la categoria „cel mai bun film românesc”.

„Lacul” i-a adus Anei Dascălu încă un premiu pentru cel mai bun regizor tânăr, la Festivalul internațional „Short to the Point”.  

Cele două pelicule rulează în această perioadă în mai multe cinematografe din țară. Din păcate, nu și aici, la Brașov.

Tânăra regizoare, de loc din Brașov, este absolventă a Facultății de Film, secția Regie și Film, din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematrografică I.L. Caragiale. După aceste mici succese, dar remarcabile, Ana Dascălu speră ca în doi-trei ani să-și facă debutul cu un lung metraj.

Îmi doresc să cresc, să mă dezvolt profesional. Aceste premii mă motivează dar nu sunt de ajuns. Satisfacțiile totale vin doar atunci când tu însuți ești mulțumit de ceea ce faci. Iar eu nu sunt mulțumită încă. Sunt la început de drum și răspund provocărilor. Sunt o persoană sensibilă și cred că transmit asta în filmele mele. Până acum mi-am scris singură scenariile. Așa, aveam în cap filmul complet și îmi era mai ușor să regizez. Am avut momente în care am fost la un pas să renunț, nu mi-a fost ușor, dar am găsit puterea să mă adun, să mă regăsesc în munca pe care singură mi-am ales-o, și să fac încă un pas înainte. Am fost susținută de familie, de prieteni, de actorii cu care am lucrat în filmele mele, chiar și la cele făcute în studenție, și uite așa am înaintat. Le mulțumesc pe această cale, inclusiv actorilor de la Teatrul Sică Alexandrescu, pentru că m-au luat în serios, au acceptat să facă parte din proiectele mele și de la care am învățat la rândul meu foarte multe”, așa își descrie Ana, pe scurt, munca de regizor de film.

Ca orice artist, are surse de inspirație nenumărate pentru personajele sale, dar și persoane din cinematografie pe care le admiră: Milos Forman, Woody Allen, Quentin Tarantino. I-ar plăcea să-l aibă la un moment dat, ca protagonist, pe Vlad Logigan, un actor complet după părerea ei.  

Acum, Ana Dascălu, care și-a deschis și un studio în Brașov, are un nou proiect la care lucrează, și speră să înceapă filmările la toamnă. De această dată, o comedie absurdă.

Sunt brașoveancă, vreau să realizez lucruri bune pentru orașul meu natal. Am o echipă cu care lucrez și împreună vrem să dăm naștere cinematografiei în Brașov, pentru că, din păcate, aici nu există. Doar cu sprijinul brașovenilor putem face asta. Este trist să constați că orașe precum Cluj şi Sibiu sunt mult deasupra noastră la acest capitol. Este păcat, pentru că Brașovul este un oraș frumos, în care se pot întâmpla lucruri frumoase, dar nu se întâmplă. Aici trebuie să intervenim noi!”, a declarat Ana Dascălu.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare