Expres

[ViDEO] BRAȘOV. După parada călare, Junii își continuă tradițiile unice: Joc strămoșesc, duminică

  • juni-variste1.jpg

Toată lumea cunoaşte Coborârea Junilor în Cetate, din Duminica Tomii (prima după Paști), dar puţini ştiu că Junii din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi au, în afara acestuia, atât de spectaculos, și alte evenimente pe care le desfășoară pe parcursul anului, cum sunt maialurile și jocurile strămoșești. Obiceiul Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi se întinde din 25 martie până în 24 ianuarie, chiar dacă manifestările tradiționale ale au loc cu precădere în perioada Sărbătorilor Pascale și în Săptămâna Luminată. Mai mult, tradițiile pe care ei le respectă sunt unice, dat fiind că ele sunt păstrate vii într-un mediu urban, și vorbim în special de jocurile strămoşeşti. „Ar trebui să fie o mândrie a Braşovului, pentru că acest obicei s-a păstrat în mediul urban. Nu există un oraş care să aibă hora sau jocul strămoşesc, organizată nu de un ansamblu de dansatori profesioniști, ci de membrii comunităţii”, ne explica, acum câțiva ani, dr. în istorie Alexandru Stănescu (video), el însuși June roșior.

Astfel după tradiție, în Duminica Rusaliilor, la Crucea/Troița din Varişte, aflată în drum spre Pietrele lui Solomon, lângă Izvorul Sfânta Treime, Grupul Junilor Bătrâni organizează pentru Junii Tineri tradiţionalul „Joc strămoşesc” din Variște – foto.
Așa se va întâmpla și în acest an, pe 12 iunie, când e prima zi de Rusalii. Doar dacă vremea va fi nefavorabilă va fi amânat pentru 19 iunie. Braşovenii și turiștii vor putea să-i (re)vadă pe tinerii juni şi pe fetele din Șchei în frumoasele lor haine româneşti, jucând hora junilor, brâul, breaza, ardeleana, sârba şi braşoveanca. Obiceiul a putut fi păstrat chiar și în anul pandemic 2021, doar în 2020 fiind pauză.

De dimineaţă, tinerii îmbrăcaţi simplu, „civil”, cu bluze albe, joacă Hora Junilor, care este singura horă din România care se joacă pe partea stângă și e „neîncheiată”, în Piaţa Prundului (Unirii). Abia după aceea îmbracă costumele tradiţionale din Șchei şi se strâng din nou la horă în Varişte. În jurul troiţei din Varişte, Junii îşi etalează nu numai priceperea la dans, ci şi costumele vechi, aceleaşi din vremea străbunicilor. De „jocul strămoşesc“, cei necăsătoriţi scot fetele la joc. Fiecare băiat şi-a ales din timp fata pe care are în gând s-o joace. Pe vremuri, scoaterea la joc a fetei era un prim semn că un tânăr şi-a ales viitoarea soţie şi că urmează nunta.
Pregătirile pentru jocul din Varişte încep din ajun. Fetele fac curăţenie, pregătes costumele, băieţii pun steagurile şi aduc brad din Poiana Braşov. Bradul trebuie să fie împodobit cu steguleţe colorate şi panglici, cu tricolorul şi steagul Junilor Tineri. Băieţii poartă în piept cocarde, cu panglici tricolore şi bănuţ de metal cu simbolul grupului. Muzicanţii sunt aleşi cu grijă, de obicei aceiaşi de ani buni, ca să ştie jocurile. Se joacă Hora Junilor, Braşoveanca, Sârba şi Breaza.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare