Expres

BRAŞOV. Vizele de flotant le-au făcut loc copiilor la şcoala râvnită de părinţi

 

Fenomenul constatat de către funcţionarii Primăriei Braşov s-a confirmat la încheierea înscrierilor pentru clasa pregătitoare: vizele de reşedinţă (vechile vize de flotant) s-au dovedit a fi cartea câştigătoare pentru părinţii care vor să-şi vadă copiii elevi la o şcoală „mai bună”, de centru.

În ultimele săptămâni, numărul cererilor pentru obţinerea unei vize de reşedinţă s-a dublat la Braşov. „Am constatat că de la începutul anului am avut un număr crescut de solicitări, în special pentru acordarea vizelor de reşedinţă. Am făcut şi o situaţie statistică şi am comparat luni diferite din an. În cursul lunii februarie a anului curent am primit 423 de astfel de solicitări. În luna mai a anului trecut am avut un număr total de 212 cereri, în două săptămâni din luna iunie au fost 111 solicitări, iar în prima parte a lunii martie a anului în curs s-au înregistrat 250 de cereri”, ne-a declarat George Roşca, directorul executiv al Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţa Persoanei (SPCLEP) Braşov.

Părinţii au apelat la rude, prieteni, cunoştinţe şi chiar la „mica publicitate”, oferind în medie circa 150 de lei pentru o viză care să-l aducă pe copilul lor în circumscripţia şcolară dorită. Numărul crescut de vize de reşedinţă a făcut ca la Şcoala Gimnazială nr. 8 Braşov să fie nevoie de cel puţin dublarea numărului de clase „zero” programat. Unii dintre ei provin din afara Braşovului, deşi „migraţia” din Hărman se produce mai mult de la clasa V-a.

4.804 copii înscrişi în clasa zero

În total, 4.804 de preşcolari braşoveni au fost înscrişi în clasa pregătitoare. Dintre aceştia, 3.839 sunt pentru şcoala la care sunt arondaţi, iar 965 cereri sunt din afara circumscripţiilor. În cazul acestora din urmă, 195 de părinţi au bifat revenirea la şcoala de circumscripţie. Asta înseamnă că, dacă nu vor prinde loc în şcoala dorită se vor întoarce automat „acasă” la finele acestei prime etape de înscriere. Cei care nu au bifat această opţiune trebuie să aştepte finalul celei de-a doua etape. Oricum ar fi, toţi copiii vor avea loc asigurat, chiar dacă nu este cel visat de părinţi. Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Braşov a proiectat, pentru următorul an şcolar, 253,11 clase în tot judeţul, cu 5.873 de locuri disponibile.

136 de cereri pentru 50 de locuri

Cele mai multe cereri au fost depuse la Şcoala Gimnazială 8 din Braşov (situată pe str. Verii), care îşi proiectase două clase cu 50 de elevi şi va avea cel puţin dublu, dar toate cererile au fost din circumscripţie, cu domiciliu stabil, dar şi cu viză de reşedinţă. „Nu am făcut o statistică exactă, dar sunt destule înscrieri pe viză de flotant. Însă nu ne surprinde. De ani buni, şcoala noastră este foarte căutată”, ne-au declarat reprezentanţii unităţii de învăţământ. Ştiu însă cei de la Inspectoratul Şcolar al Judeţului (IŞJ) Braşov. „84 de vize de reşedinţă au apărut în ultimele luni, depăşind cu mult numărul de copii pe care cei din şcoală îi aveau în evidenţe, conform recensământului”, a explicat Valentin Bucur, inspector de specialitate al IŞJ Braşov. La final, la Şcoala nr. 8 sunt 122 cereri din circumscripţie (adică elevi care locuiesc pe străzi din apropierea unităţii şcolare). La acestea se adaugă 14 cereri din afara circumscripţiei. „Şcoala 8 a reuşit, printr-un management bine gândit, să devină o unitate şcolară căutată. În plus, rezultatele elevilor din ultimii ani au fost bune şi foarte bune. Şi zona este una avantajoasă. În condiţiile în care au atâtea cereri, toate din circumscripţie, ei sunt obligaţi să le preia, însă din păcate trebuie să se întoarcă la programul de cursuri în două schimburi. Cu cât o şcoală este mai căutată, cu atât ea va primi o finanţare mai bună, pentru că finanţarea urmează elevul”, a mai punctat Valentin Bucur.

Topul şcolilor s-a schimbat

După prima etapă se poate trage o concluzie: fenomenul vizelor de flotant a luat amploare, dar s-a schimbat şi topul celor mai căutate şcoli, în frunte nemaifiind Şcoala 5, asaltată altădată de părinţi care stăteau la coadă cu noaptea în cap. Pe lângă Şcoala Gimnazială nr. 8, căutate au mai fost şi şcolile 25 (Răcădău), 19 (zona Gării), 1 (cartierul Astra-Metrom), 30 (Tractorul), Şcoala nr. 6 „Iacob Mureşianu” şi Liceul „Andrei Mureşianu” (ciclul primar din Şcoala de Aplicaţie), unde se întâlneşte aceeaşi situaţie – sunt mai mulţi elevi din circumscripţie decât cei prognozaţi iniţial.

La finele săptămânii se afişează listele de „admitere”

În judeţ sunt şi şcoli unde nu este acoperit nici măcar numărul iniţial proiectat de clase, dar reprezentanţii IŞJ se aşteapta ca înscrierile să se facă acolo prin septembrie. „Sunt zone mai greu accesibile sau zonele în care sunt comunităţi mari de rromi şi părinţii vor veni să-şi înscrie copiii până în toamnă. Estimăm 400-500 de astfel de cazuri”, a mai spus Valentin Bucur.

Potrivit calendarului Ministerului Educaţiei, în intervalul 25 – 26 martie vor fi afişate, atât în unităţile de învăţământ, cât şi pe site-urile acestora şi ale inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, informaţii privind candidaţii înmatriculaţi, numărul locurilor rămase libere şi lista copiilor neînscrişi după prima etapă.
A doua etapă de înscriere se va derula în perioada 30 martie – 8 aprilie, urmând ca rezultatele finale să fie afişate pe 15 aprilie. Între 19 – 22 aprilie, inspectoratele şcolare judeţene vor soluţiona toate cazurile nerezolvate după încheierea etapei a doua de înscriere.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare