Expres

BRAȘOV. „NU experimentelor sociale pe români!”

  • bns6_242834.jpg
  • IMG_2466_242836.JPG
  • bns7_242837.jpg
  • bns Apostu_242838.jpg
  • bns_242839.jpg
 

Membri ai Blocului Național Sindical (BNS) — filiala Brașov, adică angajați de la Electrica, IAR Ghimbav, Casa de Sănătate a Județului, Metrom, CEC, Agro-Star, CFR, au pichetat astăzi, timp de o oră, sediul Prefecturii Brașov, nemulțumiți că Guvernul nu renunță la măsura de transferare a contribuțiilor sociale de la angajator către angajat.
„Nu există garanția că, în mediul privat, angajatorul va crește salariile personalului angajat cu 23%, așa cum spune Guvernul. Este clar că Guvernul a încercat să ne păcălească. De altfel, și la angajații din sistemul bugetar după creșterea salarială de la 1 ianuarie 2018, ceea ce va rămâne în buzunarul salariatului va fi de 4%, nu de 25% așa cum au tot spus. Pe lângă această revendicare, sindicatele cer de urgență Legea dialogului social și Legea pensiilor. Încercăm prin aceste pichetări să atragem atenția Guvernului să-și dea seama că a greșit și să revină asupra actului normativ de transfer a contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Nu dorim să se ajungă la o grevă generală”, a declarat liderul BNS — filiala Brașov, Gheorghe Apostu.

Secretarul general al Blocului Național Sindical, Horațiu Raicu, prezent la acțiunea de protest de la Brașov, a declarat că protestul este cauzat de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, pe de o parte, de modificarea Legii dialogului social, pe de altă parte, dar și de proiectul Legii pensiilor, toate cele trei acte normative fiind într-o strânsă legătură. „Dacă stăm să ne gândim că prin transferul contribuțiilor România nu mai devine un stat social, angajații vor suporta în totalitate prestațiile sociale, angajatorii nemaiavând nici un fel o răspundere, chiar dacă va rămâne acel procent de solidaritate, care în momentul de față este de 0,25% și este legat de contribuția în ceea ce privește falimentul unei societăți, în rest, toate prestațiile sociale vor fi trecute în sarcina angajatului. În ceea ce privește Legea dialogului social, Guvernul a dat dovadă de o lipsă de dialog social, precum și în ceea ce privește Legea pensiilor. Toate cele trei acte normative nu au fost văzute de reprezentanții confederațiilor sindicale, ceea ce va afecta puternic piața muncii din România”, a afirmat Horațiu Raicu.

Potrivit acestuia, în perioada următoare, conform hotărârii Biroului Executiv al BNS, se vor declanșa proteste în zece  orașe mari, reședință de județ, cu câte 1.000 de persoane, după care va fi organizat un protest amplu în Capitală, dacă Guvernul nu ia în calcul revendicările sindicatelor.

Reprezentanții filialei BNS Brașov au prezentat revendicările conducerii Prefecturii pentru a fi înaintate Guvernului. Filiala BNS Brașov are în prezent 8.500 de membri. Protestul s-a desfășurat fără incidente. Acțiuni revendicative similare – sub sloganul „NU experimentelor sociale pe români!” – au avut loc în 29 de municipii reședință de județ și în Capitală.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button