Educaţie

BRAȘOV. Trei dascăli au luat 10, şase nici măcar „cinciul”

 

244 de dascăli şi-au aflat, astăzi, notele la proba scrisă şi, totodată, nota (media) la examenul de Definitivare în învăţământ, iar conform rezultatelor preliminarii, 165 vor obţine gradul didactic definitiv. Nota minimă de promovare a întregului examen este 8, dar au putut participa la proba scrisă candidații care au îndeplinit cumulativ următoarele condiţii: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an, calificativul pentru anul şcolar în curs „Bine” sau „Foarte bine”, media aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional – minimum 8, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective.

Șase note sub 5

73 de candidați au, la proba scrisă, note între 5 și 7.99, iar șase au sub 5. Cea mai mică notă la Braşov este însă 2.65, a unui profesor de educație fizică și sport, care este debutant (are doar un an vechime în învățământ), la Seminarul Teologic Constantin Brâncoveanu din Făgăraș. Un alt candidat are nota 3, iar patru au note de 4. 15 au luat între 5 şi 6, 22 între 6 şi 7 şi 36  ar putea avea o şansă la contestaţie, pentru că au note între 7 şi 8

52 de note peste 9

110 au note la proba scrisă peste 8, 52 au note de 9 şi sunt trei note de 10 la Definitivat la Braşov, două dintre ele ale unor tinere care au reușit să ia gradul din prima încercare, având câte un an de învățământ la activ: Raluca Bratu la Consiliere psihopedagogică și Alina Simona Hașcău, educatoare (profesor pentru învățământul preșcolar). Cea de-a treia notă de 10 aparține unui profesor de fizică de la Liceul Teoretic „Johannes Honterus”, Victor Nascov, care are trei ani la catedră. 

Procentaj de promovare de 67,62%

În altă ordine de idei, procentajul de promovare este de 67,62%, mai mare decât anul trecut, când a fost 62,83%, dar au fost mai puțini candidați. La nivel na’ional. procentajul de promovare (medii mai mari decât 8) înregistrat de candidaţii care au susţinut proba scrisă a examenului naţional de definitivare în învăţământul preuniversitar (sesiunea 2018) este de 75,75% – înainte de soluționarea contestațiilor.
Cei nemulţumiţi de note mai pot depune contestaţii mâine 25 iulie, până la ora 14.00. Rezultatele finale se afişează în 27 iulie 2018.
În urma unor măsuri legislative operate în 2016, o persoană poate susține proba scrisă de cel mult trei ori fără a plăti taxă. Ulterior, susținerea examenului va fi condiţionată de achitarea unor taxe stabilite de Ministerul Educaţiei Naționale. Anul trecut a fost 300 de lei. De asemenea, persoanele care nu au promovat se pot prezenta la o nouă sesiune după reluarea, de fiecare dată, anterior susţinerii examenului, a stagiului de practică de un an şcolar.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare