Economic

O cauză a recesiunii care ne așteaptă

 

Doi din trei români (mai precis, 66,1%) consideră că este mai bine să lucrezi în instituții sau companii ale statului decât în mediul privat, după cum arată datele unui sondaj recent.

Păi, era și de așteptat! În primul rând e vorba de bani. Diferența dintre salariul mediu „la stat” și cel din sectorul privat este, procentual, cea mai mare din Europa! De exemplu, în administrație, un funcționar public avea, anul trecut, salariul mediu de 4.407 lei, iar media pe țară a fost de 2.642 de lei, potrivit statisticii oficiale. Și notați, în media pe țară au fost incluse, firește, și salariile din instituțiile și companiile de stat, că altfel, o comparație între veniturile realizate în administrația publică și cele din sectorul privat ar arăta de-a dreptul înspăimântător! Nu este, așadar, de mirare că oamenii se înghesuie să lucreze acolo. În administrația publică sunt angajate peste 1,2 milioane persoane, iar din acestea trei sferturi figurează pe ștatele de plată ale administrației centrale. Da, aia care ne mănâncă nervii și ne risipește aiurea banii! Cum vi se par datele astea? Nu mai vorbesc despre salariile din spitalele unde intri cu o boală și ieși cu trei, nici din armată, nici din rândurile șefilor din poliție, nici din justiție, nici din puzderia de agenții guvernamentale …   

Alte motive pentru care oamenii cred că e mai bine să lucrezi la stat? Siguranța mult mai mare a locului de muncă: oricât de incompetent și de neperformant ar fi, un angajat la stat este mult mai greu de dat afară decât unul din mediul privat. În plus, cele opt ore pe zi sunt sfinte, weekend-ul e weekend, concediul – concediu, zile libere oficiale sunt grămadă… Cum să nu-ți dorește așa ceva?

Mi s-a povestit un caz, al unei familii în care soția este angajată a unei instituții publice, iar soțul muncește în sectorul privat. Când a aflat cât a ajuns să câștige consoarta, după majorările operate de guvernarea PSD, omul a avut câteva momente de stupefacție, apoi i-a zis cam așa: „După cum știi, eu muncesc frecvent mai mult de 8 ore zilnic, de multe ori lucrez și sâmbăta, răspund de salariile unor oameni, trebuie să am grijă să fie bani în firmă pentru plata taxelor și impozitelor, în sărbătorile legale, când tu ai liber, eu de obicei muncesc. Iar la sfârșit de lună vin acasă cu mai puțin de trei sferturi din banii pe care ai ajuns tu acum să-i primești de la stat”. Apoi, de supărare și frustrare, n-a mai vorbit cu soția câteva zile, deși, evident, ea n-avea nici vină.   

Vedeți, această concurență neloială pe care statul o face economiei private pe piața muncii (care se adaugă aceleia privind creditarea, reducerea drastică a investițiilor publice, birocrația, prostiile  care afectează negativ mediul de afaceri) este una dintre principalele cauze ale recesiunii care ne așteaptă.     


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare