Economic

Consiliul IMM-urilor: „Taxa de solidaritate va produce o bulversare a mediului de afaceri”

 

Taxa de solidaritate nu are o destinație clară și va produce o bulversare a mediului de afaceri, consideră Florin Jianu, președintele Consiliului Național pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

„Nu suntem de acord cu introducerea unei taxe de solidaritate de 2%, plătită de angajator, deoarece valoarea totală a acestei contribuții – 2% este plătită și în prezent, iar destinația sumelor este clar cunoscută. În schimb, taxa de solidaritate nu are o destinație clară și vor fi generate costuri privind achiziționarea noilor softuri contabile. Se produce o bulversare a mediului de afaceri, și în special a IMM-urilor, privind predictibilitatea sarcinilor fiscale”, a explicat oficialul.

În prezent, contribuțiile plătite exclusiv de angajator sunt de 0,25% pentru fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, 0,85% pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate și asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale – 0,15%-0,85% în funcție de clasa de risc.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) precizează, însă, că această taxă nu este una „nouă”. „Contribuția pentru solidaritate socială nu este o taxă nouă, ci o contribuție socială corelată cu măsura privind reducerea numărului contribuțiilor sociale și cu necesitatea asigurării prestațiilor sociale de care beneficiază salariații în conformitate cu principiile care stau la baza sistemelor de asigurări sociale, cum ar fi principiul contributivităţii și cel al solidarităţii sociale. Contribuția se plătește la bugetul de stat și se datorează de către angajatori la fondul brut de salarii, fiind destinată alimentării Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale și asigurării necesarului pentru plata prestațiilor din domeniul asigurărilor sociale de care beneficiază salariații, cum ar fi indemnizațiile pentru șomaj, indemnizațiile primite pentru concediile medicale sau cheltuielile pentru accidente de muncă și boli profesionale”, se arată în comunicatul de presă al MFP.

Nivelul contribuției este stabilit astfel încât să asigure necesarul pentru plata prestațiilor sociale de care beneficiază salariații. Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a anunţat că angajatorii vor plăti 2% din fondul de salarii, începând de la 1 ianuarie 2018, iar banii vor intra la bugetul de stat. Taxa de 2% se va aplica pentru toți contribuabilii persoane fizice și juridice care au calitatea de angajator, atât la stat, cât și la privat.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare