Delicte

Aproape 100 de autori de fraude comerciale în mediul online au fost arestaţi în urma unei operaţiuni internaţionale

 

Nu mai puţin de 95 de infractori specializați în comiterea de fraude comerciale în mediul online au fost arestați în timpul Operațiunii E-Commerce 2018 (eComm 2018), o acțiune comună a organismelor de aplicare din 28 de state, ce s-a desfășurat în perioada 4-15 iunie 2018.

„Operațiunea a vizat combaterea fraudelor comise în mediul online printr-o acțiune coordonată a organismelor de aplicare a legii din Uniune Europeană și din afara acesteia și va fi urmată de o campanie de conștientizare asupra acestei problematici în rândul populației. Această acțiune marchează totodată începutul unei serii de investigații operative, mai multe arestări fiind așteptate în următoarele luni”, se explică într-un comunicat remis de Poliţia Judeţeană Braşov.

Suspecții arestați în timpul operațiunii ar fi fost responsabili pentru mai mult de 20.000 tranzacții frauduloase cu carduri de credit compromise, a căror pagubă estimată depășește 8 milioane de euro. Acțiunea prin care au fost prinşi indivizii a fost coordonată de către Centrul European de Criminalitate Informatică (EC3) din cadrul Europol, cu sediul la Haga. Centrul a primit sprijin direct de la comercianți, companii de logistică, bănci și companii emițătoare de carduri. Europol a oferit, de asemenea, suport analitic în investigațiile desfășurate de autoritățile naționale.

Peste 200 de percheziţii

După câteva luni de pregătire, în decursul a 11 zile, polițiştii au desfășurat peste 200 de percheziții domiciliare, urmate de interogări, arestări, confiscări ale bunurilor achiziționate în mod fraudulos (printre acestea aflându-se telefoane mobile, articole de îmbrăcăminte etc.). Au fost totodată adunate dovezi pentru a sprijini instrumentarea cazurilor și trimiterea în judecată a suspecților. „Companiile internaționale emițătoare de carduri au sprijinit investigațiile în situațiile în care cardul a fost emis de o bancă cu sediul în afara UE. Adesea, atunci când o achiziție frauduloasă este efectuată în Uniunea Europeană, datele aparțin unui card emis de către o instituție aflată pe alt continent”, se menţionează în comunicat.
Investigaţiile în astfel de cazuri sunt complexe şi dificile, din cauza dimensiunii internaționale și virtuale a infracțiunilor.

Site-urile cu produse ieftine, posibile capcane ale infractorilor

În prezent, aproximativ 80% din fraudele cu carduri sunt comise online. „Rețelele de socializare sunt folosite pentru a crea magazine online care vând orice produs la jumătate de preț. Când un cumpărător comandă un produs prin intermediul acestora, infractorii efectuează achiziția – adesea foarte scumpă – prin intermediul unor carduri ale căror date sunt furate/contrafăcute (compromise). Datele cardurilor compromise sunt adesea achiziționate de pe internetul «ascuns» (darkweb – website-uri neindexate de motoarele uzuale de căutare, exemplu Google, Bing etc.) și au fost inițial obținute în urma unui atac informatic. Când realizează achizițiile online, victimele pot să nu realizeze că datele cardurilor lor sunt de asemenea furate pentru ca apoi să fie revândute pe alte forumuri. Așa-numiții vânzători au de multe ori zeci de mii de cumpărători mulțumiți și primesc recenzii excelente. În final, băncile și comercianții sunt cei care suferă pierderile acestei activități frauduloase, ce se ridică la nivel global la miliarde de euro în fiecare an”, se detaliază în comunicatul IJP Braşov.

Recomandări pentru prevenirea fraudelor online

Există o serie de reguli de siguranță care pot fi adoptate pentru a evita fraudele online, despre care cetăţenii pot citi pe site-ul Europol, la link-ul https://www.europol.europa.eu/activities-services/public-awareness-and-prevention-guides/e-commerce-tips-and-advice-to-avoid-becoming-fraud-victim.
Printre altele, utilizatorii de internet sunt sfătuiţi să verifice dacă dispozitivul pe care îl folosesc pentru a efectua achiziții online este configurat în mod corespunzător și conexiunea de internet este sigură şi să verifice în mod constant serviciul de internet banking.

„Dacă sunteți victima unei fraude online, sesizați poliția (…). Anunțați imediat banca emitentă dacă observați plăți sau retrageri pe care nu le-ați efectuat dvs”, sfătuiesc poliţiştii.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare