Cultură

Ziua Femeii Creștine este astăzi, în Duminica Mironosițelor

 

În Duminica a treia după Paști, cea de astăzi, numită și Duminica Femeilor Mironosiţe, Biserica Ortodoxă prăznuiește pomenirea femeilor purtătoare de mir sau de aromate, numite și uceniţele Domnului, femeile curajoase, care au participat la Răstignirea Mântuitorului, apoi s-au îngrijit să-i ungă trupul cu mir, asta în timp ce ucenicii se ascundeau, de teama persecuțiilor.

În această duminică este elogiat curajul femeilor mironosițe ce au fost de față la Răstignirea Domnului pe când cei 11 Apostoli, cu excepția Sfântului Ioan Evanghelistul, erau ascunși. Din fața tuturor altarelor ortodoxe se va da citire pericopei din Sfânta Evanghelie după Marcu ce vorbește despre îndrăzneală, grija față de cei „adormiți” și nu în ultimul rând despre „bărbăția femeiască”. Sfântul Evanghelist Marcu menţionează trei dintre ele: Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov și Salomeea; iar din Evanghelia Sfântului Evanghelist Luca aflăm că mai era cu ele și Ioana. Sf. Evanghelie relatează că pe când cei 11 Apostoli, bărbați, erau ascunși de frica iudeilor, femeile mironosițe au fost cele care s-au îngrijit, conform tradiției iudaice, de trupul mort al Mântuitorului Hristos. Nu aveau nimic care să să le apere de cei ce L-au răstignit pe Hristos, însă mai presus de toate au avut încredere, credință că vor reuși și acel simţ al datoriei faţă de cei morţi. Dragostea lor pentru Mântuitorul Hristos le-a fost răsplătită prin bucuria găsirii Celui pe Care îl căutau ca pe un mort, Înviat. Primul cuvânt al lui Iisus după Învierea Sa a fost adresat lor, femeilor mironosiţe: „Bucurați-vă! Nu vă temeţi!” și ele au fost primele care au primit de la înger vestea Învierii Mântuitorului Hristos.

Mesaj de recunoștință de la Patriarhul Daniel

Contrar sensului peiorativ atribuit de modernitatea contemporană cuvântului mironosiță – cineva care simulează nevinovăția, inocența – ele reprezintă, alături de Maica Domnului, modelul femeii creștine, care lăsând deoparte grija cea lumească au avut credința că ceea ce vor face este absolut necesar și nu trebuie nicidecum neglijat. Credința lor este una de admirat, este de dorit puterea lor sufletească și nu în ultimul rând de urmat în viața de zi cu zi. „Femeile mironosițe sunt modele de vestire a mesajului Învierii lui Hristos pentru întărirea credinței, dar și exemple în lucrarea Bisericii pentru luminarea și înnoirea vieții. Urmând exemplul femeilor mironosițe, femeile creștine au contribuit, de-a lungul timpului, la păstrarea și întărirea credinței, la educarea și formarea copiilor și tinerilor, la definirea identității lor spirituale. De aceea, se cuvine, ca în această zi a „Duminicii Femeilor Mironosițe”, să ne aducem aminte cu recunoștință de toate femeile care din timpul Sfinților Apostoli și până astăzi au arătat credință, prețuire și evlavie pentru Hristos și pentru Biserica Sa”, spune PF Daniel, Patriarhul Bisericii ortodoxe Române, în mesajul său din această duminică.
În Noul Testament întâlnim, alături de Maica Domnului, numele femeilor mironosițe: Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov și a lui Iosif, Maria lui Cleopa, Ioana, soția lui Huza, Salomeea, Suzana și cele două surori ale lui Lazăr, Marta și Maria. Mai este asimilată cu acestea și Veronica, cea care i-a dăruit Mântuitorului, pe drumul spre răstignire, un ștergar pentru a-Și șterge fața. De la chipul însângerat imprimat pe pânză s-a născut tradiția icoanei.

Cu prilejul Duminicii Mironosițelor adresăm felicitări, mulțumiri și binecuvântări tuturor femeilor care cultivă și mărturisesc credința în Iisus Hristos Cel răstignit și înviat, aducând multă lumină şi bucurie în viața Bisericii, a Familiei și a Societății. Le dorim tuturor sănătate și mântuire, pace și bucurie sfântă întru mulți și binecuvântați ani!”, sunt cuvintele cu care se încheie mesajul din Duminica Mironosiţelor al Patriarhului României.  

Asociaţia Internaţională a Femeii Creştine Brașov sărbătorește la Aita Mare

Asociaţia Internaţională a Femeii Creştine (AIFC) Braşov sărbătoreşte Ziua Femeii Creştine, iar membrele Asociaţiei vor fi prezente, în duminica aceasta, la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, din localitatea Aita Mare (Covasna). Astfel, AIFC doreşte să fie aproape şi să sprijine comunităţile minoritare, româneşti şi ortodoxe, aşa cum a făcut-o şi în alte ocazii, de pildă, la Lisnău şi Ozun (localităţi tot din judeţul Covasna). Sărbătoarea are loc în cadrul Parohiei Ortodoxe de la Aita Mare şi Medie şi constă în participarea la Sfânta Liturghie, urmată de o agapă creştină.
„Deşi s-a implicat de curând, AIFC a ajutat la achiziţionarea unui candelabru necesar în biserică, mă rog ca Dumnezeu să le răsplătească jertfa!”, spune preotul paroh Iustin Gârleanu.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare