Coronavirus

Acordul M.A.I. – B.O.R. modificat: Luăm Lumina de la asociația de proprietari

 

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a făcut, miercuri seară, noi precizări cu privire la modalitatea în care credincioşii vor primi Lumina Sfântă în noaptea de Înviere.
„Am urmărit discuţiile din spaţiul public şi îngrijorările legate de riscurile epidemiologice în creştere pentru perioada următoare. În această seară am avut o nouă discuţie cu Prefericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi am ajuns la un nou acord pentru a reviziu unele măsuri pentru Sărbătorile Pascale”, a anunţat Marcel Vela (video).
Astfel, acordul dintre MAI şi BOR, încheiat marţi, a fost modificat după 24 de ore astfel:

– Pâinea binecuvântată, numită Paşti, se va distribui la domiciliile credincioşilor de către personalul clerical şi voluntari în zilele de vineri şi sâmbătă, între orele 8 și 17:00, precum şi în prima zi de Paşti, între orele 6 şi 12.00. Acest lucru se va face la solicitarea credincioşilor.
– Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi distribuită sâmbătă, după ora 20.00, de către clerici şi cel mult cinci voluntari, care vor purta mască şi mănuşi de protecţie. Credincioşii vor primi Lumina din pragul casei sau de la fereastră, fără a ieşi în stradă.
– În zona locuinţelor multifamiliale, Paştile şi Lumina Sfântă vor fi preluate de un reprezentant al asociaţiei de proprietari care le va distribui celorlalţi credincioşi, respectând măsurile de protecţie.
– În spitalele în care nu există preot de caritate, cadrele Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune vor distribui Lumină Sfântă acestor unităţi, precum şi centrelor sociale şi centrelor de carantină.
– În timpul distribuirii Paştilor şi Sfintei Lumini, structurile Ministerului Afacerilor Interne vor asigura ordinea publică şi respectarea prevederilor din Ordonanţele Militare.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat, miercuri la prânz, că va cere premierului Ludovic Orban şi ministrului Marcel Vela să revină asupra acordului pentru Paşti, pe care Guvernul l-a stabilit cu BOR astfel încât românii creştin-ortodocşi să poată primi Lumina şi Sfintele Paşti de Înviere. Altfel, spune şeful statului, „după sărbători vom avea înmormântări”. Cei trei actori de prima scenă politică au avut o discuţie, miercuri, la care au participat şi alţi miniştri sau consilieri guvernamentali. „Este regretabil să observăm, şi în viaţa noastră, şi în viaţa publică, că de multe ori cele mai bune intenţii creează cele mai mari complicaţii. Aşa se pare că se întâmplă şi cu un aşa-zis acord încheiat între Ministerul de Interne şi Biserica Ortodoxă. Probabil intenţiile sunt foarte bune, dar nu s-a înţeles foarte bine ce se doreşte acolo”, a spus șeful statului.
 
„Acordul Patriarhiei cu MAI era până la ultima literă în consonanţă cu reglementările stării de urgenţă”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a transmis miercuri după-amiază o primă reacţie după ce preşedintele Klaus Iohannis a criticat protocolul încheiat între MAI şi BOR.
Acesta a precizat că acordul Patriarhiei cu MAI era până la ultima literă în consonanţă cu reglementările stării de urgenţă şi a precizat că Biserica Ortodoxă a respectat şi respectă în continuare toate reglementările asumate de autorităţi în contextul pandemiei:
„Acordul Patriarhiei Române cu MAI a fost un acord interinstituţional, oficial şi public. Este firesc, în calitate de creştini şi cetăţeni care respectăm riguros Legea, să cerem în contextul celei mai mari Sărbători creştine câteva lucruri esenţiale care NU intră în conflict cu nimic din reglementările în vigoare.  Nu Biserica ia deciziile, ea doar le respectă. Asta face BOR riguros de la începutul pandemiei şi îi ajută concret pe cei afectaţi. Până în acest moment cu aproape 10 milioane de lei. Acordul Patriarhiei cu MAI era în conţinutul său, până la ultima literă, în consonanţă cu reglematările stării de urgenţă în vigoare (valabile în spaţiul public, inclusiv al magazinelor alimentare, al farmaciilor etc)“, a precizat Vasile Bănescu.
Acesta a subliniat că angajaţii MAI care vor pune în aplicare acest acord fac „un gest major de civilizaţie creştină” : „Poliţia Română nu ne asigură tuturor doar protecţia şi ordinea publică, ci făcea acum şi un gest major de civilitate creştină, un gest de cordialitate civică pentru care toţi cetăţenii ortodocşi ai acestei ţări îşi exprimau tăcut recunoştinţa. Suntem o ţară şi o societate edificate pe valorile culturale şi spirituale ale creştinismului, o societate tolerantă, solidară, civilizată. Nici creştinopată, nici creştinofobă. A oferi, sub măsuri de protecţie totală şi perfect legală, Paşti şi Lumina de Paşti celor care le solicită şi le primesc prin voluntari acreditaţi şi corespunzător echipaţi (mult mai bine decât curierii care ne aduc mâncare sau produse comandate online), a oferi aceste lucruri în deplină ordine, nu tuturor la întâmplare, este un gest pe care bunul simţ, dublat acum atent şi de fireasca grijă faţă de ceilalţi, ne invită în mod firesc să îl salutăm, nu să îl criticăm. Învierea lui Hristos să ne aducă tuturor în suflet lumină, pace şi bucurie în starea de recluziune şi reflexivitate în care ne aflăm în acest an!”, este mesajul purtătorului de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu.

Citiți și:

CORONAVIRUS. ACORDUL MAI-BOR, contestat. Poziţia lui Marcel Vela

CORONAVIRUS ROMÂNIA. LIVE. Klaus Iohannis: „Cuvântul de ordine e STAŢI ACASĂ. Altfel, după sărbători, vom avea înmormântări”. „Voi solicita premierului Orban și ministrului de Interne să revină asupra acordului MAI-BOR”

CORONAVIRUS. Marcel Vela: „Aveam informații că primari PSD pregăteau diversiuni gen 10 august de Paști”


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare