Sănătate

Diabetul zaharat va ajunge la nivel de epidemie globală

 

Citiţi şi:

BRAŞOV. Atenţie! Mâine e zi liberă în Sănătate

Sărbătorită în fiecare an pe 7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătății aduce în atenția publicului o problemă majoră de sănătate publică și oferă soluții preventive și suport informativ pentru schimbarea stilului de viață. În acest an este vorba despre diabetul zaharat (diabet tip II).

Scopurile campaniei din acest an a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) sunt: creșterea conștientizării cu privire la incidența din ce în ce mai mare a diabetului și cu privire la consecințele acestei afecțiuni, mai ales în țările sărace și în curs de dezvoltare; identificarea și promovarea unor acțiuni specifice pentru prevenirea diabetului, pe de o parte, și pentru diagnosticarea, tratarea și îngrijirea pacienților; lansarea primului Raport Global despre Diabet, cu scopul de a mobiliza sistemele de sănătate să investească mai mult în prevenția, diagnosticul și managementul diabetului.

De altfel, la București are loc una dintre cele mai importante manifestări din domeniul diabetologiei românești, din ultimii ani, o suită de evenimente reunite sub genericul „Problematica diabetului în România”.  „La fel ca și în restul lumii, studii recente efectuate în țara noastră privind prevalența diabetului și a unor complicații ale sale (neuropatia, amputațiile) au relevat date care trebuie să îngrijoreze atât pacienții și medicii, cât și decidenții noștri în politica pentru sănătate. Sperăm ca fiecare manifestare integrată în cadrul acestor evenimente să contribuie la definirea celor mai potrivite acțiuni de combatere a diabetului și de îngrijire și tratament pentru persoanele cu diabet din România. Acestea trebuie să reprezinte obiective puternice și pe agenda instituțiilor de profil din țara noastră” a declarat conf. univ. dr. Ioan A. Vereșiu, președinte Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, co-organizatorul științific al evenimentelor, pentru Sănătatea TV.

Astăzi este o zi în care se va face auzită „Vocea persoanei cu diabet: Pacientul cu diabet, în sistemul de sănătate din România”. Evenimentul va fi organizat sub forma unui Forum la nivel național al asociațiilor persoanelor cu diabet din România, în cadrul căruia va fi prezentat și proiectul „Carta Albă a Diabetului” (partener: Federația Asociațiilor Diabeticilor din România).

„Diabetul zaharat este o boală care se răspândește epidemic la nivel mondial, în special în țările în curs de dezvoltare, iar Organizația Mondială a Sănătății a evidențiat că în 2014 prevalența diabetului era de aproximativ 9% la adulții cu vârsta peste 18 ani. În 2015, diabetul a produs 5 milioane de decese, la nivel internațional. Acestea sunt doar câteva dintre semnele alarmante care ne conduc la inițiative precum seria de evenimente Problematica diabetului în România. Aceste evenimente sunt binevenite și necesare, amintindu-ne tuturor că lupta împotriva diabetului se duce prin informare constantă și măsuri concrete”, a declarat prof. univ. dr. Maria Moța, membru în Consiliul de Conducere al Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, până în 2030, există pericolul ca diabetul să reprezinte cea de-a șaptea cauză de deces, pe glob, numărul persoanelor care au aceasta afecțiune ajungând la o jumatate de miliard. La nivel mondial, 387 de milioane de oameni sunt diagnosticați cu diabet zaharat. Epidemia de diabet nu ocolește nici țara noastră, aproximativ 2 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani trăind în România cu această boală. Cele mai multe cazuri de diabet de tip 2 sunt înregistrate în zona de sud (13,39%), urmat de regiunea București-Ilfov (12.79%), procente mai mici înregistrându-se în vest (8,2%) și în centrul țării (9,99%), conform Studiului Național privind Prevalența Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezității, Dislipidemiei, Hiperuricemiei și Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR).

Despre diabetul zaharat

Diabetul zaharat este o afecțiune cronică netransmisibilă cauzată de incapacitatea pancreasului de a produce suficientă insulină sau de dificultatea organismului de a folosi eficient insulina pe care pancreasul o produce. Insulina este un hormon care reglează cantitatea de zahăr din circulația sangvină, iar hiperglicemia (nivelul crescut de zahăr din sânge) care apare la persoanele care au diabet și nu primesc tratament, are efecte dramatice la nivelul vaselor mici de sânge și al nervilor.

Există mai multe tipuri de diabet:

-de tip I (cunoscut sub numele de insulino-dependent, juvenil), în care pancreasul nu secretă suficientă insulină; este o afecțiune autoimună, ale cărei cauze încă nu sunt cunoscute. Doar 10% dintre pacienții cu diabet au această formă a bolii.

-diabetul de tip II (cunoscut sub numele de non-insulino-dependent, al adultului) se datorează utilizării ineficiente a insulinei de către organism și este o consecință a stilului de viață nesănătos (sedentarism, exces ponderal). La nivel mondial, 9% dintre adulți trăiesc cu diabet, iar numărul de copii cu diabet de tip II a înregistrat o creștere fără precedent.

-diabetul de sarcină (gestațional) este o creștere a nivelurilor glicemiei în timpul sarcinii. Femeile care au această afecțiune prezintă un risc crescut de complicații și pot dezvolta diabet de tip II în viitor.

-alte forme de diabet, induse de medicamente, datorate unei defecte genetice ale pancreasului sau unor afecțiuni hormonale etc.

Principalii factori de risc ai diabetului zaharat de tip II sunt istoricul familial, rasa, vârsta – care sunt factori necontrolabili, dar și alimentația nesănătoasă, fumatul, obezitatea, sedentarismul, hipertensiunea arterială, dislipidemiile, diabet gestațional în antecedente sau nutriție neadecvată în timpul sarcinii – factori asupra cărora putem interveni.

Tratamentul diabetului este personalizat și poate include administrare de medicamente sau de insulină și adoptarea unui stil de viață sănătos. Până la 70% din cazurile de diabet de tip II ar putea fi, însă, prevenite dacă ar fi realizate schimbări comportamentale la nivelul factorilor de risc modificabili — dietă, consum de tutun, sedentarism, controlul obezității, al hipertensiunii și dislipidemiilor.

 

 

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare