Sănătate

Ce stil de viață să urmărești pentru a preveni agravarea fibrilației atriale?

Fibrilația atrială este considerată cea mai frecvent întâlnită tulburare de ritm cardiac și una care, dacă nu este gestionată corect, poate duce la dezvoltarea unor complicații grave, ce includ accidentul vascular cerebral și insuficiența cardiacă. Ca parte a planului de tratament pentru această afecțiune, se recomandă și modificarea stilului de viață, atât pentru a preveni agravarea sa, cât și pentru a reduce riscul dezvoltării unor eventuale complicații.[3] Ce fel de stil de viață ar trebui să adopți după un astfel de diagnostic vei descoperi în rândurile de mai jos. 

Acordă o mai mare atenție alimentație tale

Printre numeroasele beneficii ale adoptării unei diete sănătoase, echilibrate, se numără și faptul că poate contribui la prevenirea agravării fibrilației atriale și reducerea riscului unui accident vascular cerebral. Fructele, legumele, cerealele integrale și proteinele slabe reprezintă întotdeauna o alegere bună. Evită, în schimb, grăsimile saturate și trans și alimentele cu conținut ridicat de sare – acest lucru ajută la controlul tensiunii arteriale și al nivelului colesterolului și susține sănătatea vaselor de sânge. Mai este indicată și limitarea consumului de băuturi cu cafeină sau alcool deoarece ele pot duce la declanșarea unor episoade de fibrilație atrială.[2]

Un alt beneficiu al unei diete sănătoase este acela că poate ajuta la menținerea unei greutăți normale sau la pierderea kilogramelor în exces, lucru care, la rândul său, poate contribui nu numai la ameliorarea simptomelor fibrilației atriale, ci și la eliminarea necesității de a recurge la proceduri precum ablația cardiacă pentru a trata această afecțiune.[1]

Fă mișcare! 

Activitatea fizică este foarte importantă pentru menținerea sănătății și poate ajuta și la gestionarea fibrilației atriale. Printre altele, contribuie la controlul greutății corporale și la îmbunătățirea calității somnului și susține sănătatea inimii. Există diverse tipuri de exerciții fizice moderate potrivite pentru persoanele cu fibrilație atrială, care pot fi practicate în siguranță și care pot contribui la managementul acestei afecțiuni. Unele exemple includ mersul pe jos, înotul, ciclismul și yoga. Aceste activități pot fi adaptate în funcție de nivelul de condiție fizică și preferințele personale.

Atenție! Este important să ceri sfatul unui medic privind tipul de activități fizice pe care le poți practica și intensitatea acestora, precum și modalitatea corectă de gestionare a episoadelor de fibrilație atrială apărute în timpul sau după un antrenament.[2]

Identifică tehnici de gestionare a stresului

Stresul poate fi responsabil de declanșarea episoadelor de fibrilație atrială. Tocmai de aceea, ca parte a unui stil de viață sănătos, se recomandă identificarea unor tehnici de gestionare a stresului. Care sunt acestea poate varia de la o persoană la alta, dar printre cele mai des recomandate se numără: exercițiile de respirație, masajul, meditația sau yoga. Terapia reprezintă și ea o opțiune, în special atunci când nu reușești să găsești modalități eficiente de gestionare a stresului de unul singur.[2]

Renunță la fumat!

Dacă fumezi, a venit timpul să renunți la acest obicei nesănătos. Nicotina poate contribui la agravarea fibrilației atriale. În plus, fumatul afectează vasele de sânge și este un factor de risc important pentru infarctul miocardic sau dezvoltarea unei boli cardiovasculare. 

Nu este întotdeauna ușor, dar, ca și în cazul de mai sus, poți cere sfatul unui specialist pentru a identifica metodele potrivite pentru a reuși să te lași de fumat.[2]
Stilul de viață sănătos joacă un rol foarte important în gestionarea și prevenirea agravării fibrilației atriale. O dietă echilibrată, mișcarea regulată, renunțarea la obiceiurile nesănătoase precum fumatul sau consumul de alcool și gestionarea eficientă a stresului sunt câteva dintre cele mai importante componente ale unui astfel de stil de viață. Medicul tău îți poate oferi mai multe recomandări în acest sens. Depinde doar de tine să respecți indicațiile și recomandările primite. 

Bibliografie: 

  1. Sabzwari, Syed Rafay Ali, et al. „Ten Lifestyle Modification Approaches to Treat Atrial Fibrillation”, Cureus, 24 May 2018, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6059525/, https://doi.org/10.7759/cureus.2682. Accessed 18 Apr. 2023.
  2. „Tips for Living with Afib”, WebMD, 22 Nov. 2016, www.webmd.com/heart-disease/atrial-fibrillation/tips-for-living-with-afib. Accessed 18 Apr. 2023.
  3. „What Is Atrial Fibrillation?”, American Heart Association, 6 Feb. 2017, www.heart.org/en/health-topics/atrial-fibrillation/what-is-atrial-fibrillation-afib-or-af. Accessed 18 Apr. 2023.

P


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare