Sănătate

BRAȘOV. Primii cinci pacienți operați cu ajutorul robotului

  • chirurgierobotica 2_233270.jpg
  • chirurgierobotica4_233271.JPG
  • Prof. Dr. Ioan Coman_233272.jpg
  • chirurgierobotica5_233273.JPG
  • conferintade presa_233274.jpg
  • chirurgierobotica6_233275.jpg
  • chirurgierobotica 3_233276.JPG
 

La Spitalul Sf. Constantin din Brașov a fost inaugurat Centrul de excelență în chirurgie robotică, odată cu prima serie de  intervenții efectuate cu ajutorul robotului daVinci Si, în premieră pentru sistemul medical privat din România. Prostatectomia robotică, intervenția de care au beneficiat primii cinci pacienți ai centrului de la Brașov, este considerată „standard de aur” în tratamentul chirurgical al cancerului de prostată datorită preciziei și siguranței oferite de robotul daVinci.

Echipa operatorie cu vastă experiență în chirurgia robotică și chirurgia urologică oncologică, coordonată de prof. dr. Ioan Coman, medic primar urolog, a fost compusă din șef de lucrări dr. Nicolae Crișan, medic primar urolog, și dr. Deliu-Victor Matei, medic primar urolog din Milano. Medicii veniți din centrele consacrate de urologie robotică de la Cluj-Napoca și Milano se alătură astfel echipei medicale a Spitalului Sf. Constantin din Brașov, care a fost dotat de curând cu sistemul de chirurgie robotică daVinci Si, în urma unei investiții de două milioane de euro.

„Prima intervenție de prostatectomie radicală robotică în sistem privat a fost pentru un pacient de 60 de ani, diagnosticat cu un adenocarcinom de prostată, un cancer prostatic, din fericire într-o fază localizată, într-o fază curabilă. S-a efectuat o intervenție de extirpare a glandei prostatei împreună cu ganglionii pelvini. Intervenția a decurs absolut liniar, fără nici o problemă, cu sângerare absolut minimă pentru pacient și, sperăm, cu o recuperare foarte rapidă”, a declarat dr. Nicolae Crișan, medic primar urolog.

Intervențiile chirurgicale au durat în medie 4 ore, fiind fectuate vineri și sâmbătă, iar pacienții operați, cu vârste cuprinse între 50 și 65 de ani, au avut o evoluție post-operatorie foarte bună și urmează să fie externați după doar trei zile de la operație. „Intervențiile au decurs în condiții absolut normale, fără pierderi de sânge. Am reușit să conservăm bandeletele neuro-vasculare – acele structuri din jurul prostatei care dau calitatea vieții după această operație marcantă pentru un bărbat. Această alternativă, plus conservarea sfincterului, permite ca pacientul să își recupereze funcția sexuală și cea de continență urinară mult mai precoce comparativ cu intervențiile standard, clasice sau laparoscopice”, a explicat prof. dr. Ioan Coman.

Primul dintre pacienții operați, în vârstă de 60 de ani, din Cluj-Napoca, a declarat la mai puțin de 24 de ore de la intervenția chirurgicală:„Mi-am revenit foarte repede după anestezie, nu am avut dureri insuportabile. Prima indicație pe care am primit-o astăzi a fost să mănânc, apoi să stau pe marginea patului, supravegheat, și să fac deja mișcare, primii pași. Echipa a fost deosebită”.

Cu privire la motivele care l-au determinat să aleagă această opțiune, pacientul a explicat: „Am consultat mai mulți medici, prima dată am fost la dl. Profesor Coman și echipa dânsului, la dr. Crișan, și mi-au spus avantajele acestui aparat. M-am mai consultat cu mai multă lume în domeniul medicinei și toți au spus că este un aparat revoluționar, de ultimă generație și nu va fi chiar atât de invaziv. Cea mai importantă problemă este că rămân funcțiile aproape ca înainte și refacerea mult mai rapidă, prin precizia cu care se lucrează”.

În cadrul conferinței de presă organizate cu ocazia acestui eveniment, coordonatorul noului centru de chirurgie robotică, prof. fr. Ioan Coman, a declarat: „În primul rând vreau să mulțumesc conducerii acestui spital pentru că a fost atât de receptivă la propunerea pe care le-am făcut-o în urmă cu doar o lună, de a pune umăr la umăr și împreună să oferim pacienților din România alternativa robotică atunci când situația lor medicală solicită, o tehnică de înaltă performanță. Am avut aici la Brașov o mare deschidere, o înțelegere deplină și într-o lună de zile robotul a fost achiziționat și pus în funcțiune. Am efectuat împreună cu colegii mei, dr. Nicolae Crișan, dr. Deliu Victor Matei și Andrei Boc, o primă intervenție robotică în sistemul privat din România pentru cancer de prostată, așa-numita operație de prostatectomie radicală robotică, cu sistemul daVinci, Din cauza umărului mare de pacienți cu cancer de prostată din România și pentru că tot mai mulți bărbați solicită, atunci când au nevoie, ca intervenția să fie efectuată pe cale robotică, mulți dintre ei în ultimii ani preferând să meargă peste hotare să se opereze decât să fie supuși unei intervenții clasice, cu bisturiul, sau unei intervenții cu instrumente standard de laparoscopie, avem cinci pacienți dintr-un foc”,

Făcând referire la avantajele aplicării chirurgiei robotice în urologie, dr. Deliu Victor Matei a explicat: „Se pot face toate intervențiile chirurgicale care se fac în spații mici din interiorul corpului uman și care au nevoie de o precizie mare a disecției și a reconstrucției. Posibilitatea de a face suturi și noduri în spații mici permite o calitate excepțională a chirurgiei”.

Chirurgia robotică este chirurgia viitorului

La conferința de presă a participat și dr. Bogdan Moldovan, șeful secției de chirurgie generală a Spitalului Sf. Constantin, în cadrul căreia se vor adăuga în curând și alte patologii operabile prin această metodă, în sfera chirurgiei oncologice, a chirurgiei generale, a ginecologiei și chiar a chirurgiei obezității: „Pentru mine este un moment extraordinar, acela de a putea asista la scrierea istoriei sistemului privat de sănătate din România. Pentru un chirurg, ca și pentru un urolog, chirurgia daVinci este vârful spre care tindem. Nu există ceva mai sus de atât. Este o ocazie unică pentru mine să mă dezvolt alături de profesorul Coman. Zilele viitoare vom mai avea un invitat, profesorul Iselin de la Geneva, care împreună cu echipa domnului profesor va efectua o nefrectomie pentru un caz de cancer renal. Sunt foarte fericit că spitalul nostru trăiește acest moment și sunt convins că această primă operație este doar începutul unui proiect pe care îl dorim extrem de ambițios”.
„Este clar că viitorul este al chirurgiei robotice, este clar că relațiile internaționale sunt cele care ajută să fie implementate și să se dezvolte și mai mult calitatea procedurilor și instruirea, predarea roboticii la noua generație de medici. Prin urmare, prietenia care mă leagă de profesorul Coman și marea disponibilitate a conducerii și a managementului Spitalului Sf. Constantin reprezintă baza creării primului centru de mare volum în România, în acest spital privat”, a declarat, în cadrul conferinței de presă, dr. Deliu-Victor Matei, ce are o experiență de mii de cazuri de chirurgie robotică în centrul de la Milano.

Motiv pentru tinerii medici de a rămâne în România

Prof. dr. Ioan Coman, coordonatorul nou-înființatului centru de chirurgie robotică de la Brașov, a pus accent în cadrul conferinței de presă pe importanța instruirii unui număr cât mai mare de tineri chirurgi și specializarea lor în chirurgia robotică, un motiv solid pentru aceștia de a rămâne și a profesa în România: „Cred că împreună cu colectivul de medici și cu managementul acestui spital vom putea face pași înainte în domeniul chirurgiei robotice din România. Suntem deschiși pentru a oferi și altor chirurgi specialiști din diverse specialități (chirurgi generaliști, oncologi, ginecologi, urologi) ocazia de a învăța alături de noi chirurgia robotică și a oferi astfel unui număr cât mai mare de pacienți această alternativă de mare eficacitate”.

Dr. Nicolae Crișan a adăugat: „Cred că este foarte important să te dezvolți într-o școală în medicină, ceea ce pentru mine a fost o mare șansă, pentru că dacă nu ai această șansă apar anumite frustrări care te împing către un sistem în care acele frustrări nu există. Apoi, șansa de a putea să beneficiezi tot timpul de ceea ce este standard în activitatea medicală, atât în Occident cât și la noi. Am păstrat tot timpul această dorință de a dezvolta chirurgia robotică, care este cel mai înalt standard de activitate chirurgicală, prin urmare nu a existat nic iun motiv de ordin profesional care să ne determine să plecăm din țară”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare