Politic

[ViDEO] BRAȘOV. Pregătiri cu „pârtia închisă” pentru concursul internațional de schi FIS CUP OPEN

 

Sute de schiori din zeci de țări vor participa la cele mai mari competiții de schi alpin organizate vreodată la noi în țară. Este vorba despre FIS CUP Open 2019 și FIS Children Trophy 2019, curse înscrise în calendarul oficial al Federației Internaționale de Schi (FIS).

După o ediție extrem de reușită a concursului de schi alpin pentru copii și tineret, FIS Children`s Trophy, care s-a desfășurat în luna februarie a anului 2018, Asociația de Turism Poiana Brașov împreună cu Federația Română de Schi și Biatlon și cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov, adaugă în palmares o competiție spectaculoasă de schi: FIS Cup Open, care se va desfășura în perioada 5-6 februarie. Probele la care se vor întrece atleții participanți sunt două la număr: slalom și slalom uriaș. La acest concurs se vor atribui premii în valoare totală de 5.000 de euro.

„Acordarea acestei curse de către FIS este o confirmare a faptului că Poiana Brașov poate găzdui competiții la un asemenea nivel. Începând din data de 5 vom vom avea competiția FIS, care deschide drumul schiului alpin în România, așa cum ne-am dorit. Pentru că tot proiectul pe care îl derulăm împreună cu Primăria municipiului Brașov se numește «O șansă pentru schiul alpin». Vin sportivi și din străinătate – Grecia, Turcia, Ungaria – dar cei mai mulți participanți sunt din România, ceea ce ne bucură pentru că putem astfel csă oferim sportivilor români șansa de a acumula puncte FIS la ei în țară”, a declarat președinta Asociației de Turism Poiana Brașov, Roxana Cojocea. 

Pârtia Subteleferic pe care se va ține competiția a fost deja pregătită în acest sens, astfel că li s/a interzis accesul pe ea schiorilor amatori. 

Sorin Păltânea, șef Serviciu Salvamont Brașov a explicat: „Pârtiile din Poaian Brașov sunt, în acest moment, împărțite în două, respectiv domeniul schiabil, cu adresabilitate pentru schiorii amatori, și pârtia de concurs, Subteleferic, care este delimitată, de la pilonul 2 până jos, la sosire. Este o pârtie deosebită, cu vizibilitate de jos pe întreaga linie de concurs. De o săptămână este pregătită în condiții speciale de concurs, este securizată și cu plasă, fiind închisă de la pilonul 2 și la toate intrările din Drumul roșu. Fac un apel pe această cale către turiști și schiorii amatori, să nu forțeze intrarea pe această pârtie, pentru că este înghețată și, o dată căzut, nu te mai oprești până jos, în plase. După ce se vor termina competițiile, o vom aduce din nou la standardele schiului pentru amatori. Acum este pregătită pentru sportivii profesioniști”. 

Fis Children Trophy se va desfășura în perioada 18-19 februarie, cu aceleași probe – slalom și slalom uriaș – atât pentru fete, cât și pentru băieți.  

Anul trecut au participat la acest concurs în jur de 100 de schiori din zece țări, unele dintre ele cu mare tradiție în schiul alpin: Austria, Argentina, Brazilia, Bulgaria, Georgia, Grecia, Serbia, Turcia, Ungaria și România.

În 2018, România a câștigat cursa pentru organziarea unui nou concurs de schi la nivel internațional datorită notorietăţii pârtiilor din Poiana Brașov şi a experienţei dobândite cu ocazia organizării cu succes a probelor de schi alpin din cadrul FOTE din 2013 (n.r. Festivalul Olimpic de Tineret European). „Un alt motiv important pentru atribuirea desfăşurării competiţiei a fost dotarea domeniului schiabil cu: instalaţie complet automatizată pentru fabricat zăpada artificială compusă din 29 de tunuri şi 120 de lănci, de fabricaţie Technoalpin şi un număr de şase maşini de pregătit şi preparat pârtiile, PistenBully marca Kassbohrer”, afirmă Dorin Drăgoi, administratorul domeniului schiabil. De asemenea, infrastructura din Poiană este comparabilă cu cea existentă în staţiunile mai mici din Alpi, stațiuni care găzduiesc competiţii la nivel internațional.

FIS a acordat organizarea competițiilor și datorită investițiilor semnificative făcute în modernizarea domeniului schiabil. În anul 2011 – 2012 stațiunea a beneficiat de un program guvernamental de dezvoltare a infrastructurii de schi pe direcţiile de extindere a arealului de circa 80 de hectare, cu o lungime cumulată a pârtiilor de 24 de kilometri acoperiţi integral de zăpadă artificială. Valoarea investiției s-a ridicat la circa 33 milioane euro.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare