Politic

BRAȘOV. Senatorul Florin Orțan susține mai degrabă reabilitarea actualului spital județean decât construirea unuia nou

 

Este foarte mare nevoie de un spital nou în județul Brașov, cu acest aspect fiind toate autoritățile locale de acord. În schimb, nu mai există consens în privința modului de concretizare a ideii. 

Senatorul PSD de Brașov, dr. Florin Orțan, a dat asigurări la rândul său că „sănătatea este una dintre priorităţile Programului de Guvernare al PSD” și că „Ministerul Sănătăţii are prevăzută în strategia sa realizarea, în total, a opt spitale regionale”. Printre acestea și cel din Brașov, doar că nu în viitorul apropiat.

„Trei au sursa de finanţare identificată – buget de stat, plus fonduri europene din Programul Operaţional Regional. Restul sunt prevăzute prin programul de guvernare ca realizabile din bugetul de stat şi prin FSDI – Fondul Suveran de Investiţii. Anul acesta ar trebui identificate şi predate amplasamente şi demarate studii de fezabilitate. Aceasta este calea pe care PSD Braşov o propune în vederea realizării unui alt spital decât cel Judeţean. Totuşi, până acolo, mai trebuie realizaţi câţiva paşi”, a precizat dr. Orțan.

Sursa citată a explicat că primul pas este să fie stabilit, prin dezbatere, tipul de spital necesar şi posibil de realizat în arealul Brașovului (municipal, judeţean, regional).

„Este un aspect care nu îi este clar nici administraţiei judeţene, care cere sprijin pentru un nou spital clinic județean de urgenţă, dar argumentele sunt în favoarea unuia regional, o altă categorie. În al doilea rând, investiţia trebuie asumată. Titularul ei trebuie să fie proprietar al terenului. Şi aici lucrurile sunt neclare. Proiectul de ordonanţă de urgenţă, trimis anul trecut Guvernului, prevedea transferul terenului către municipiul Braşov, în condiţiile în care spitalul propus este judeţean. În scrisoarea adresată presei şi parlamentarilor, Consiliul Judeţean face vorbire de un teren în suprafață de 11,45 hectare, aflat în domeniul public al statului și în administrarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de Zahăr Brașov. Poate că CJ, alături de Primărie şi Asociaţia Noul Spital al Braşovului nu cunosc faptul că, patrimonial, Institutul Cartofului nu poate dispune de terenuri, ci Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”, în subordinea căreia se află”, sunt argumentele senatorului.

El a adăugat că este important de identificat sursa de finanțare a investiției: „Există aici o proiecţie clară? Poate Braşovul primi o astfel de finanţare în condiţiile în care solicită ca reabilitarea Corpului B al Spitalului Judeţean să se facă tot cu bani de la Guvern? De ce să nu urmărim cu celeritate ca mai întâi Judeţeanul să fie adus la standarde europene?”, se întreabă dr. Orțan.

În final, senatorul propune o dezbatere la nivel local, la care să participe toți parlamentarii de Brașov, indiferent de culoarea politică, alături de reprezentanții autorităților locale și alte părți interesate de subiect. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare