Timp liber

Orice moarte e o poartă / Despre regăsirea echilibrului

Orice moarte e o poartă / Despre regăsirea echilibrului

Ultimii ani – marcați de pandemie – au lăsat foarte multe familii îndoliate. Întâlnirea cu moartea bulversează ordinea interioară a oricărui om, dar și ordinea unei comunități. Ritualurile au rolul de a ajuta oamenii să-și regăsească echilibrul pierdut în urma unei morți. Pandemia ne-a obligat să rescriem aceste ritualuri, să le sărăcim. Restricțiile de călătorie i-au împiedicat pe cei care erau departe să participe la înmormântarea rudelor sau prietenilor, priveghiurile și parastasele s-au mutat în social media – oamenii și-au plâns morții cum și unde au putut.

Pornind de la propria experiență a pierderii unor oameni dragi în timpul pandemiei, artista și antropoloaga brașoveancă Rucsandra Pop a invitat, în această săptămână, comunitatea locală să ia parte la un ritual colectiv de procesare a doliului și de acceptare a morții. Instalația performativă construită în jurul ideii că „Orice moarte e o poartă” este și o invitație de a căuta în moarte sensul vieții. Spre deosebire de ritualurile tradiționale, cel propus în cadrul instalației performative este deschis, fără reguli fixe și fără judecăți, fiind mediat de artă, iar fiecare participant și-l poate personaliza. Construită în straturi, instalația apelează la fotografie, colaje, text, sunet, la textile și la gusturi, dar și la practici care activează simțurile și emoțiile.

Moartea nu este un rit de trecere doar pentru cea sau cel care se duce, ci și pentru cei care rămân și pe care acest eveniment îi transformă fundamental, însă le oferă și șansa de a se redescoperi și reinventa.

„Orice moarte e o poartă” – Cutia de rezonanță propune un performance cu un număr limitat la 25 de participanți/reprezentație. Ultimele trei au loc astăzi, de la ora 17.00 și ora 19.00, respectiv mâine, de la ora 18.00. la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov.

Instalația performativă are două zone separate: una a morții – adică a onorării celor care nu mai sunt printre noi – și una a vieții și a viitorului. Participanții sunt invitați să aducă câte un obiect care le amintește de cineva drag care nu mai e printre noi. Aceste obiecte pot deveni parte din instalație. La fiecare reprezentație vor fi prezenți și psihologi care să poată conține emoțiile celor care trec prin această experiență, dacă va fi cazul.

De asemenea, participanții vor primi în dar cartea-obiect „Orice moarte e o poartă” care conține imagini și texte din performance-uri semnate de artista Rucsandra Pop, curatoarea Iuliana Dumitru și de poeții Alina Purcaru, Cristina A. Bejan, Elena Vlădăreanu, Ștefania Mihalache, Andrei Dósa, George Ștefan și Răzvan Țupa.

Artista Rucsandra Pop este foarte legată de comunitatea brașoveană, unde a crescut și a studiat. Este pasionată de modul în care dialogul și creativitatea pot aduce mai multă încredere între oameni, despre cum se pot transforma orașele sau cartierele în comunități, adică într-un acasă mai bun. Rucsandra este absolventă a Colegiului Național Andrei Șaguna și a Facultății de Litere din cadrul Universității Transilvania și este membră fondatoare a Asociației Fragile Society.

Asociația Fragile Society s-a înființat în 2021 din convingerea că actul artistic poate naște schimbare socială. Este o organizație care își propune să creeze zone de întâlnire și reflecție unde femeile – și nu doar ele – să-și poată identifica, documenta și explora vulnerabilitățile, limitările dar și puterile, folosindu-se de instrumente și practici artistice.

Echipa:
Rucsandra Pop – inițiatoare a proiectului și performer;
Iuliana Dumitru – curatoare;
Irina Botea Bucan și Jon Dean – video;
Ioana Flora – consultantă regie;
Gabriela Alexe – realizatoare ambient sonor;
Raluca Moșescu-Bumbac și Laura-Maria Ilie – comunicare;
Iulian Eremia – montaj instalație;
Alec Pop – art director
Psihologi: Florența Simion, Camelia Clem, Silvia Solomon, Adriana Prundaru

Intrarea este liberă, pe bază de rezervări, aici.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button