Politic

BRAȘOV. Nu se mai pot tăia arbori la solicitarea cetățenilor fără acordul Fundației ProPark

 

Primăria Brașov a încheiat un parteneriat – pe bază de voluntariat – cu Fundația ProPark, pentru gestionarea activității de întreținere a spațiilor verzi din municipiul Brașov.

Experții acestei fundații se vor implica atât în analiza solicitărilor de tăiere a arborilor, cât și în organizarea unor instruiri pentru angajații firmei care se ocupă de toaletarea arborilor, astfel încât rezultatul acestei activități să fie conform cu actualele norme de peisagistică.

Reprezentanții ProPark și-au arătat disponibilitatea de a sprijini activitatea de evaluare a arborilor pentru care se solicită tăierea, deplasându-se pe teren pentru a evalua fiecare situație în parte.

Din punctul de vedere acestei asociații, analiza va ține cont de mai multe criterii – pe lângă cele ale riscului pe care îl reprezintă starea acestor arbori și valoarea horticolă, care până acum erau principalele argumente ale experților primăriei – respectiv și de valoarea ecologică și comunitară a fiecărui arbore, mai ales că foarte mulți copaci au o valoare simbolică pentru locuitorii orașului. În prezent, sunt aproximativ 50 de cereri pentru tăiere de arbori.

Primarul Allen Coliban a explicat importanța implicării societății civile în luarea unor decizii care au impact asupra comunității, precum și necesitatea creșterii transparenței în aplicare deciziilor luate.

„Avem nevoie de a reconstrui credibilitatea, pentru că foarte mulți brașoveni reacționează puternic de câte ori apare o tăiere de arbori în Brașov, iar Primăria este datoare să facă aceste decizii mult mai transparente și să ne asigurăm că sunt cele mai bune. Aceste tăieri au ca scop asigurarea protejării cetățenilor, dar există de foarte multe ori suspiciuni legate de felul în care se intervine asupra vegetației, mai ales din punct de vedere al conservării biodiversității. Avem nevoie de sfatul și părerea unor specialiști ca să ne asigurăm de faptul că și din punct de vedere al prezervării biodiversității, decizia luată de inspectorii primăriei este cea corectă și optimă. Am oprit tăierile de arbori, executate în această perioadă, până vom avea o evaluare a listei de arbori propuși pentru tăiere de către experții echipei ProPark. Pe de altă parte, vom avea o instruire cu angajații firmei care ne execută toaletările, astfel încât serviciile lor să respecte normele de peisagistică și ghidurile existente elaborate de specialiștii din România”, a declarat Allen Coliban.

„Organizația noastră a dezvoltat un concept care se numește Eco-spații verzi, care își propune să vină cu o alternativă la actualul sistem de management al spațiilor verzi, într-o abordare ecologică.. De exemplu, în locul arborilor tăiați nu vom propune plantarea de specii exotice, care necesită combateri chimice și întrețineri de tot felul, și care se degradează foarte repede în timp, ajungând să fie tăiate, ci vom propune specii autohtone, mai adaptate climatului nostru, care fac față schimbărilor climatice”, a precizat Tiberiu Chiricheș, director executiv al Fundației Propark.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare