Politic

BRAȘOV. Dispută pe viitorul drum forestier, realizat cu fonduri europene, între zona Răcădău și Pietrele lui Solomon

 

Conducerea Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt Brașov a prezentat, ieri, un amplu proiect de amenajare a drumului forestier Gorița, situat între Valea Răcădăului și Pietrele lui Solomon, pe o distanță de 11 km. Acesta ar fi al doilea din fondul administrat de RPLP Kronstadt și va fi amenajat cu finanțarea nerambursabilă 100%, în următorii 3 ani.  

Documentația a fost avizată de toate instituțiile responsabile pe zona de mediu, inclusiv Ministerul Mediului, iar RPLP Kronstadt derulează și procedura de obținere a autorizației de construcție.

„Suntem în momentul în care s-a făcut inventarierea și marcarea masei lemnoase de pe culoarul trasat de proiectant. Urmează procedura de licitare a acestei mase lemnoase și eu sper să se adjudece, astfel încât să putem pune la dispoziția constructorului, anul viitor, acest teren. O parte din suprafață va fi reîmpădurită în momentul în care va fi gata drumul. Accesibilizarea fondului forestier este condiția de bază a dezvoltării durabile a pădurii: nu poți să îngrijești pădurea dacă nu poți să ajungi într-un anumit punct, atât din punct de vedere tehnic, cât și în cazul unei calamități. În acest moment este o suprafață foarte mare de pădure în care nu poți ajunge și în care nu poți desfășura alte activități. De exemplu, dacă e un incendiu, nu poți interveni. În lipsa unui drum forestier într-o exploatare, pădurea va fi prejudiciată mult mai mult decât prin prezența acelui drum. În momentul în care acest drum va fi gata, se va scoate doar lemnul care va fi exploatat conform prevederilor legale, fie că va fi vorba despre exploatare în sine sau de lucrări de întreținere. În plus, la fel ca în cazul drumului Crucur, de exemplu, au de câștigat și iubitorii de natură, care îl pot utiliza pentru agrement, pentru mersul cu bicicleta sau pentru plimbare“ a declarat Dan Olteanu, directorul RPLP Kronstadt.  

Practic, drumul forestier va fi amenajat pe o suprafață de 15 ha. Culoarul stabilit de proiectanți va avea maximum 23 de metri front, iar după finalizarea lucrărilor, drumul va avea lățimea de 3,5 metri, zona adiacentă fiind apoi împădurită. Construcția drumului face parte din contractul de finanțare nerambursabilă pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii silvice din proprietatea municipiului Braşov, în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro. 

Olteanu a mai spus că vor fi extrași 7.500 metri cubi de masă lemnoasă, iar acolo unde va fi afectată suprafața pe laterala drumului, vor fi replantări de arbori. 

Scopul acestui proiect este de a accesibiliza fondul forestier pentru asigurarea continuității tratamentelor silvoculturale și lucrărilor de îngrijire a arboretelor, precum și a recoltării de produse de masă lemnoasă, acces în caz de incendii şi, nu în ultimul rând, pentru a putea dezvolta activităţile de agrement din această zonă, în principal cele legate de drumeţii. 

 

Se dorește dezbatere publică

Proiectul nu este nou, a mai fost prezentat cu trei ani în urmă, însă acum pare să-l fi descoperit o parte a societății civile, problematica fiind preluată de membrii USR Brașov, care suspectează niște ilegalități, dar mai ales atitudine incorectă a administratorilor publici față de cetățeni prin neconsultarea lor cu privire la intervenția în natură.

Astfel, senatorul USR de Brașov, Allen Coliban solicită administrației municipale să pună la dispoziție, în zilele următoare, sala de ședințe a Consiliului Local, după ce va fi pus în dezbatere publică acest proeict, iar până atunci să fie stopată orice fel de tăiere a arborilor. Reacția vine după ce, pe rețelele de scoializare, au apărut informații că mii de arbori au fost deja marcați pentru tăiere, între zonele Șchei și Răcădău.

„Vor fi distruse traseele turistice ce leagă Fântâna Dreptății de poienele Ogradă și Stechil, vor fi afectate străzi istorice din Șchei (ex: Pajiștei). Vrem pădure-parc! Am lansat și o petiție în acest sens, semnată deja de peste 2.000 de brașoveni, semn că sunt mulți aceia care se opun unui astfel de proiect”, a spus Coliban în conferința de presă susținută astăzi. 

citiți și

BRAŞOV. Drum forestier nou, construit cu fonduri europene


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare