Politic

BRAȘOV. Cum comentează politicienii români raportul MCV și rezoluția adoptată în PE?

 

România a fost criticată dur de Comisia Europeană și raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru ultimele 12 luni a fost cel mai dur din ultimii 10 ani. Vicepreședintele Frans Timmermans a anunțat marți că țării noastre i s-au adăugat opt cerințe suplimentare prin care România să-și dovedească dorința de a continua spre ridicarea MCV, așa cum am prezentat zilele trecute.

Referitor la această situație, vă prezentăm câteva opinii de la politicienii momentului: 

 

„Atitudine discriminatorie față de România”

Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului României, președintele ALDE: „Raportul MCV este una dintre surprizele neplăcute pe care le face Comisia Europeană, pentru că, fără să țină seama de realități, de lucrurile concrete și obiective care sunt în documente, în legi în funcție, în deciziile care au fost luate, merge mai degrabă pe un fel de document de apreciere politică, deci se depărtează de funcția care i-a fost alocată Mecanismului și care era mai degrabă o funcție tehnică, juridică. Raportul actual este mai degrabă unul politic, legat de anumite opțiuni care au fost făcute de România, iar acest lucru nu este în regulă din multe motive. Nu în ultimul rând aș sublinia faptul că este un Mecanism care denotă o atitudine discriminatorie față de România și, practic, transformă conceptul de #Europă cu două viteze# într-o Europă divizată, în care unii au dreptul să facă observații altora. Nu cred că există în tratatul UE nimic care să permită CE să adopte o astfel de atitudine și să ceară autorităților române să îndeplinească anumite cerințe pe care unii dintre funcționarii de la Bruxelles consideră că ar fi necesare să le aplicăm”.    

 

„În actuala formă, MCV este un instrument de presiune politică”

Răzvan Popa, europarlamentar PSD de Brașov: „Să se aplice tuturor statelor sau niciunuia! MCV este nedrept și conține recomandări exagerate. Raportul prezentat de Comisia Europeană nu este corect față de România și nu surprinde realitățile de aici. România nu a înregistrat niciun fel de regres. România încearcă să își pună ordine în legislație și în instituții. Nu este normal ca oficialii europeni să solicite suspendarea aplicării unor legi sau proceduri validate de Curtea Constituțională. Validarea lor de către CCR arată că sunt legi și proceduri corecte. Este evident o abordare extrem de subiectivă față de România. MCV se dovedește a fi doar un instrument de presiune politică asupra unor state din UE. În mod normal, un astfel de mecanism, pentru a fi corect, nu poate fi aplicat selectiv, doar unora dintre țările din UE. GRECO a făcut și altor state din UE recomandări legate de corupție, inclusiv Franței. Avem în Olanda cazuri de infracțiuni majore în sistemul bancar, dar Comisia Europeană nu se revoltă. ING a plătit 700 de milioane de euro statului olandez și a fost scutită de acuzații de altă natură. Nimeni nu spune nimic despre ce se întâmplă în aceste țări, care tocmai ele vor să dea lecții României. Acest raport este unilateral și nu spune absolut nimic despre problemele care au fost identificate la nivelul Justiției din România, în ultimii ani”.  

 

„Prezentările sunt părtinitoare și fundamental greșite”

Renate Weber, europarlamentar ALDE: „Din păcate, rezoluția adoptată de Parlamentul European și raportul MCV sunt documente superficiale, în ciuda faptului că la nivelul CE, în mod normal, există delegații care vin în țară, primesc informații, se întâlnesc cu parteneri din țară. Prezentările din actualul raport sunt părtinitoare și fundamental greșite. Și CSM a avut o reacție extrem de critică la acest raport MCV și a recomandărilor CE care sunt mai degrabă cerințe, parcă ar fi ultimative și sunt categoric greșite. De exemplu, CSM-ul este criticat că nu a numit o anumită persoană la secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Sau, ni se solicită ceva ce nu am mai auzit niciodată până acum. Să nu aplicăm Legile justiției, care sunt practic legi de organizare. Numai niște analfabeți juridici pot cere așa ceva, pentru că a nu aplica o legislație care este în vigoare ar însemna un haos legislativ și instituțional într-o țară, cu consecințe uriașe. Deci, nu sunt recomantări fezabile, nu vin într-un spirit constructiv, așa cum ar trebui. De asemenea, în raport se mai vorbește de faptul că Ordonanța 92 și prin legile acestea, ministrul justiției aar avea posibilitatea de a exercita acțiunea disciplinară. CSM explică: #chiar nu știți ce citiți#. Dimpotrivă, tocmai prin aceste legi, ministrul justiției nu mai are această posibilitate. De aceea spun că cineva dezinformează, programatic, Comisia Europeană, iar pe baza dezinformărilor apar astfel de rapoarte. Cu mare părere de rău o spun, și eu am avut așteptări de la acest MCV, care acum nu mai este nici măcar politic, ci este fundamental greșit”.  

 

„Am aderat la UE cu o mulțime de stegulețe roșii”

Gabriel Andronache, deputat PNL de Brașov: „MCV este parte a Tratatului de Aderare al României la Uniunea Europeană. Să ne aduce aminte că am aderat la UE cu o mulțime de stegulețe roșii care reprezentau standarde minimale pe care România nu le îndeplinea în materie de independență a justiției. Prin bunăvoința Uniunii Europene am devenit membri ai acestei comunități sub condiția atingerii standardelor UE. Astfel a luat naștere MCV. După mai bine de 10 ani de la aderare nu suntem capabili, încă, să asigurăm standardele europene de independență ale justiției și tot noi suntem cei supărați pe cei care ne reamintesc de promisiunile făcute înainte de aderare! Acesta este adevărul și în raport cu acesta, modul în care, astăzi, se comportă majoritatea parlamentară apare ca o denunțare a propriilor noastre angajamente. Ei s-au săturat de Europa! Noi, liberalii, ne dorim în continuare să fim parte a familiei europene. Acesta este jocul, în prezent!”.

 

„MCV nu mai are legătură cu lupta anticorupție”

Daniel Zamfir, senator ALDE de Brașov: „Atât raportul MCV cât și Rezoluția sunt o mare nedreptate făcută României și românilor. Mecanismul nu mai are nicio legătură cu Justiția și cu lupta anticorupție, ci pare să fie mai degrabă un instrument folosit de atâția ani de unii care nu doresc ca România să acceadă în spațiul Schengen. Conflictul permanent, început de Traian Băsescu și continuat de Klaus Iohannis, la care se adaugă unii politicieni care au vorbit de rău propria țară și au promovat la Bruxelles manipulări grosolane, au fost motive invocate ca România să nu intre în Schengen. Cum de nu se suflă o vorbă de abuzurile din justiție și nici de protocoalele secrete? Nu cumva unii politicieni de la Bruxelles nu vor să-și asume responsabilitatea tăcerii lor din ultimii 10 ani și vor să ascundă lucrurile sub preș? Cred că nu este prea târziu ca România să își fixeze că obiectiv, in perioada președinției Consiliului UE, ridicarea MCV”.  

 

„PSD este cel mai mare pericol la adresa României ”

Adrian Veștea, președintele CJ Brașov, președinte al PNL Brașov: „Atât rezoluția Parlamentului European, cât și raportul MCV pe Justiție confirmă ceea ce și noi, opoziția, și societatea civilă reclamăm de multă vreme: că guvernarea dominată de PSD este una care încalcă sistematic normele și principiile statului de drept, iar prin acțiunile sale îndepărtează România de Uniunea Europeană. Raportul MCV este cel mai dur din 2007, de când țara noastră a intrat, la cererea sa, în acest mecanism de supraveghere și arată că România condusă de PSD a făcut pași înapoi în ultimul an în privința independenței justiției și a luptei anticorupție. Practic, acest raport sancționează încercarea actualilor guvernanți de a controla politic justiția. Rezoluția Parlamentului European arată și ea că PSD patronează încălcări ale normelor statului de drept și cere să se pună în aplicare pe deplin recomandările Comisiei Europene, ale Comisiei de la Veneția și ale Grupului Statelor împotriva Corupției. De menționat că la această rezoluție au lucrat și și-au dat votul «pentru» inclusiv europarlamentari din familia politică europeană din care face parte PSD. Este un fapt ce demonstrează că PSD a devenit nefrecventabil până și pentru social-democrația europeană. Lucrurile nu pot continua așa. După cum am mai spus, PSD este cel mai mare pericol la adresa României și nu trebuie lăsat să-și ducă mai departe opera de distrugere”.  

 

„Este un ultimatum dat de reprezentanții UE”

Costel Mihai, președintele PMP Brașov, viceprimar municipiul Brașov: „Mesajul transmis de UE este unul destul de dur pentru România în primul rând și, implicit, pentru Guvernul Dăncilă. Aș putea spune că este unul fără precedent. Este important ca reprezentanții Guvernului să conștientizeze faptul că lucrurile acestea sunt chestiuni care nu se pot negocia și cred că cel mai important este faptul că ei trebuie să înțeleagă că trebuie ținut cont de aceste recomandări. Totodată, cred că este un ultimatum dat de reprezentanții UE, iar acest lucru arată că, în acest moment, acțiunile Guvernului au intrat pe contrasens cu valorile și principiile la care se raporteaza UE”.  

 

„Marea realizare a lui Dragnea, oaia neagră a Europei”

N.V. Popa, președinte al Senatului PNL Brașov: „MCV a fost instituit din cauza lipsei de încredere pe care o aveau unii membrii ai UE la intrarea noastră în Uniune. După atâția ani se dovedește că au avut dreptate pentru că PSD-ul nu cunoaște sensul cuvântului ireversibil. Distrugerea unui sistem de legi care ne apărau de hoți și corupți a fost taxată dur de Comisia Europeană. Subliniez faptul că raportul nu critică și nu pedepsește România și pe români, ci lovește în Puterea care este stăpână pe Guvern și Parlament. Guvernul și majoritatea PSD-ALDE sunt cei care sunt responsabili pentru această situație. Liviu Dragnea a #reușit# să izoleze PSD-ul în relațiile cu colegii socialiști. Frans Timmermans este socialist și tot grupul parlamentar l-a susținut în demersul său. PSD-iștii au fost aplaudați doar de extremiștii antieuropeni din Parlamentul European, lucru care ar trebui să îl pună pe gânduri pe europarlamentarul PSD din Brașov”. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare