Politic

BRAŞOV. Calendarul evenimentelor culturale care vor avea loc pe parcursul anului 2018

 

Consiliul Județean Brașov a decis să acorde intrare gratuită pentru toate evenimentele organizate de instituțiile de cultură din subordinea Consiliului Județean Brașov în cadrul agendei dedicate aniversării Centenarului României Mari. 

În urma discuțiilor purtate de conducerea Consiliului Județean Brașov, prin președintele Adrian Veștea și vicepreședintele Tóásó Imelda, cu managerii instituțiilor de cultură din subordine, a fost definitivat calendarul evenimentelor culturale care vor avea loc pe parcursul anului 2018, cu prilejul aniversării istorice. Totalul cheltuielilor implicate pentru implementarea unei agende culturale formate din 50 de manifestări este de 1.137.000 lei, bani prevăzuți în bugetul județean. 

Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, afirmă: „Trebuie să avem o aniversare a Centenarului României Mari care să onoreze județul Brașov. Apreciez străduința managerilor noștri culturali de a organiza o agendă culturală bogată, diversă, atractivă, cu multe evenimente inovatoare, inspirate atât din identitatea culturală locală, cât și din valorile patrimoniului istoric brașovean cu anvergură națională sau chiar europeană. Consider că este important ca brașovenii și vizitatorii Brașovului să participe la evenimentele acestei agende într-un număr cât mai mare. Astfel, intrarea vizitatorilor, indiferent de vârstă, la manifestările organizate de muzeele brașovene în cadrul aniversării Centenarului României Mari va fi gratuită. De asemenea, accesul publicului la spectacolele inspirate de aniversarea națională va fi liber, în limita locurilor disponibile”.

Tóásó Imelda, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, consideră că „evenimentele pe care managerii instituțiilor de cultură le-au gândit cu ocazia Centenarului sunt pe măsura însemnătății acestui an. Sperăm ca publicul de toate vârstele să fie receptiv la diversitatea manifestărilor susținute de administrația județeană, să vină alături de noi și să redescopere bogata ofertă culturală a Brașovului”.  

Mai multe proiecte ale instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului Județean Brașov au fost declarate câștigătoare încă de anul trecut de către Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Unul dintre acestea, Festivalul de reconstituire istorică Brașov, organizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov în perioada 9-11 noiembrie 2018, este un eveniment internațional și va aborda Centenarul Marii Uniri în contextul Centenarului Armistițiului Primului Război Mondial.

De asemenea, trei proiecte ale instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului Județean Brașov au fost selectate pentru a primi finanțare de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Culturii și Identității Naționale. Este vorba despre proiectul „Pe drumul spre Marea Unire”, al Muzeului „Casa Mureșenilor” (pentru care instituția solicită o finanțare de 78.600 lei), și despre două proiecte ale Muzeului de Etnografie Brașov: „Înființarea Muzeului Astra în Brașov și elita românească” (cu o solicitare financiară de 13.000 lei) și „Românii din Rupea la Marea Unire de la Alba Iulia în 1918” (pentru care se solicită 13.500 lei). Aceste proiecte se adaugă altor opt manifestări propuse de autoritățile publice locale din județul Brașov și aprobate de Ministerul Culturii și Identității Naționale: cinci proiecte ale Comunei Cristian, un proiect al Comunei Măieruș și două ale Comunei Șinca Nouă.

Nu mai puțin de 12 evenimente culturale a conceput Muzeul Județean de Istorie Brașov cu prilejul Centenarului. Expozițiile principale ale Centenarului vor fi „Regina Maria, simbol al României Mari” și „Brașov, capitala României Mari?”, expoziții temporare organizate în Casa Sfatului, în perioada octombrie 2018 – iulie 2019. La 1 decembrie 2018, în Piața Sfatului va fi deschisă expoziția outdoor de fotografie istorică „Brașov 100”.

Un eveniment de importanță națională dedicat aniversării istorice este redarea clădirii Olimpia circuitului cultural în august 2018, prin deschiderea expoziției permanente „Olimpia – Muzeul sportului și turismului montan”, o cronologie în imagini și piese istorice a sportului brașovean în context european, de la sfârșitul sec. al XIX-lea până în prezent. Tot la Olimpia va fi vernisată expoziția temporară de fotografie istorică „Lehmann vs. Lehmann”, pe care publicul o va putea vizita gratuit în intervalul august – decembrie 2018. În timpul verii, la Casa Sfatului va fi deschisă expoziția temporară „Minorități etnice în cultura vizuală – focus România”. 

Tot aici este găzduită până în decembrie expoziția temporară de fotografie istorică „Regele Mihai I (1921 – 2017)”. Expozițiile „Brașov 1987” și „Orașul Stalin”, cu tematici care au marcat istoria Centenarului României, vor rămâne la Casa Sfatului până în luna octombrie. Filmul documentar „Brașov 1987. Doi ani prea devreme”, co-producție Muzeul Judeţean de Istorie Braşov și TVR, va fi prezentat pe parcursul anului la Sibiu, Iași, București, Timișoara, Katowice și Paris.

Festivalul internațional de reconstituire istorică Brașov, ediția a III-a, se va desfășura în perioada 9-11 noiembrie, în Piața Sfatului sub forma unei tabere militare, cu participarea mai multor asociații de reconstituire istorică din țară și străinătate, și în Centrul Cultural Reduta cu concerte inspirate din muzica interbelică.  Muzeul este partenerul principal pentru Școala de Vară a Festivalului Internațional de Film și Istorii Râșnov, ediția a X-a, a cărei temă principală va fi ,,Națiunea”.  

Muzeul de Etnografie Brașov a pregătit opt evenimente culturale care onorează Anul Centenar 2018. Expoziția temporară „Ii Aidoma”, programată în intervalul 1-30 august, la Muzeul Civilizației Urbane, este un proiect care urmărește să ridice nivelul artistic de replicare a decorării iilor românești de către asociații de femei din România. Expoziția „Românii din Rupea la Marea Unire de la Alba Iulia în 1918” organizată la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea va pune în evidență participarea rupenilor la momentul istoric 1 Decembrie 1918 prin interviuri, fotografii și documente.

Pe această temă va avea loc și un concurs pentru școlile din zona Cohalm, ai cărui câștigători vor fi aflați în decembrie, în cadrul unei gale festive. Expoziția temporară „Înființarea Muzeului Astra din Brașov în 1938 și elita românească”, programată în perioada 15 septembrie 2018 – 1 aprilie 2019 la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, va evidenția efortul de edificare a instituțiilor culturale românești din Transilvania, după Unirea din 1918. Vor fi prezentate documente și exponate inedite care evocă interesul intelectualilor români din Brașov pentru afirmarea identității românești, acestea urmând să facă obiectul unui concurs destinat elevilor din școlile județului.

Expozitia temporară „Prezența Mocanilor săceleni în Basarabia și Dobrogea”, care va putea fi vizitată în perioada 10 octombrie 2018 – 1 martie 2019, la Muzeul Etnografic Săcele, precum și cea intitulată „Traditii Românesti în zona secuimii – satul Voșlobeni, jud. Harghita”, care va fi deschisă între 1 decembrie 2018 – 15 februarie 2019, la Muzeul de Etnografie Brașov, sunt alte două manifestări care vorbesc despre specificul identitar românesc. De asemenea, sub egida muzeului vor fi publicate periodicul de specialitate bianual etno.brasov.ro/ nr. 9/ 2017-2018 cu tema „Memoria satelor – Pe urmele eroilor noștri”, precum și albumul „Costumul Identitar și metamorfozele peisajului cultural din Sud-Estul Transilvaniei”.

Nu în ultimul rând, în cadrul programului cultural comun România-Franța dedicat Centenarului, Muzeul de Etnografie Brașov va fi prezent cu o expoziție la Festivalul Internațional de Textile de la Clermont-Ferrand, Franța. Este vorba despre un proiect expozițional privind patrimoniul textil din România intitulat „Deviations”, care prezintă relația dintre tradițiile textile românești și preluarea lor în arta contemporană și care va putea fi vizitat în perioada iunie 2018 – ianuarie 2019, la Muzeul din Clermont – Ferrand. 

Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov și-a programat opt evenimente sub semnul Centenarului. În perioada 2 februarie – 29 mai poate fi vizitată expoziția „Arta din tranșee. Fenomenul Trench Art”, care include fotografii și obiecte legate de Primul Război Mondial: obuze, cartușe și lăzi de muniție transformate de soldați în obiecte de artă și de uz casnic. În zilele de 24 – 25 mai va avea loc cea de-a XVII-a ediție a sesiunii științifice de comunicări „Țara Bârsei”, a cărei tematică va fi legată atât de Centenarul României Mari, cât și de aniversarea a 50 de ani de la înființarea muzeului, în urma căreia va fi tipărit nr. 17 al anuarului științific Țara Bârsei.

În 12 iunie este planificat vernisajul expoziției interactive „Pe drumul spre Marea Unire”, care va pune accentul pe aportul Mureșenilor la realizarea României Mari. Expoziția va rămâne deschisă până în 1 martie 2019. Sub genericul „România e acasă”, Casa „Ștefan Baciu” (secție a muzeului) va găzdui un program expozițional dedicat unor valori ale culturii române consacrate în afara țării: Ștefan Baciu, Emil Cioran, Eugen Ionescu, Panait Istrati și Ioan Petru Culianu. Fiecărei personalități îi va fi dedicată o expoziție temporară, acestea urmând a se succeda în perioada 14 mai – 26 octombrie, iar între 15 noiembrie și 15 decembrie toate vor fi reunite într-o manifestare expozițională, la Muzeul Național al Unirii de la Alba Iulia.

Ediția din acest an a simpozionului „Mari geografi brașoveni” (26 octombrie) va fi dedicată istoriei și geografiei militare. Pe 30 iunie, la Școala Gimnazială din satul Șirnea va fi deschis „Muzeul din școală” – proiect de valorificare a colecției „Nicolae Frunteș” și a moștenirii culturale comunitare a acestui sat. Informațiile și patrimoniul relevante pentru tema Centenarului se vor regăsi în această expoziție, dar și în atelierele educaționale programate în iulie.

Nu în ultimul rând, muzeul va realiza o hartă cu locurile din județul Brașov unde au fost ridicate monumente istorice în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial, precum și o expoziție de fotografie a acestor monumente, care va fi itinerată, în perioada octombrie – decembrie 2018, la colegiile naționale și licee din Brașov, Făgăraș, Săcele, Rupea și Zărnești. 

Muzeul de Artă Brașov serbează 100 de ani de România Mare cu trei evenimente expoziționale: „Centenarul femeilor din arta românească”, expoziție a PostModernism Museum care poate fi vizitată în intervalul 8 martie – 27 mai; „Centenart”, un eveniment dedicat artelor vizuale, programată în intervalul 23 noiembrie 2018 – 17 februarie 2019; Centenarul Marii Uniri reflectat în lucrări din colecția Muzeului de Artă Brașov, expoziție de pictură care va fi deschisă publicului în perioada 30 noiembrie 2018 – 17 februarie 2019. 

Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov va organiza patru evenimente. În luna iunie este programată manifestarea „Marea Unire în ediții sub egida bibliotecii”, prin intermediul căreia instituția va promova propriile produse culturale atât către beneficiarii brașoveni, cât și către bibliotecarii români și care se va finaliza cu editarea unui album adresat profesorilor și elevilor. Tot în iunie este programat vernisajul unei expoziții outdoor cu caracter aniversar, pe tema Centenarului. Ea va cuprinde informații și imagini despre personalitățile din Brașov și din țară care au jucat un rol însemnat în anul 1918. În luna septembrie, sub titlul „Jurnal Valeriu Braniște” va fi lansată o aplicație informatică (QR code) cu un album destinat unuia din cei mai importanți făuritori ai României Mari – Valeriu Braniște, brașovean prin naștere, implicat în lupta pentru idealul național, în Bucovina și Banat. Nu în ultimul rând, revista Astra va avea un număr festiv în luna noiembrie pe tema Centenarului. 

Centrul Cultural „Reduta” are în agendă nouă evenimente sub egida Centenarului. În zilele de 11-12 mai, muzica folk își face loc pe scena „Redutei” prin Festivalul „Patria”, la care invitați vor fi Victor Socaciu, Maria Gheorghiu, Trupa Calendar și Grupul folk „Om bun”. Urmează INTER ASSSO – Congresul Internațional al Foștilor Deținuți Politici (24-27 iunie), și expoziția de artă fotografică itinerantă „Comorile României” (15-30 iunie). Ziua Universală a Iei va fi sărbătorită în 24 iunie, printr-o expoziţie tematică şi un spectacol în Piața Sfatului. În 14 iulie, de Ziua Multiculturalității, „Celebrăm România” – eveniment realizat în Piața Sfatului, în cadrul Festivalului internațional de folclor „Garofița Pietrei Craiului”.

Cel de-al IV-lea Congres Internațional de Numismatică, anunțat pentru perioada 10-13 octombrie, poartă titlul „100 ani de la Marea Unire de la Alba Iulia”. Dan Puric va reveni la Brașov în noiembrie, în cadrul conferinței-spectacol „Se ridică ȚARA!”, în timp ce Mihai Neamțu va susține conferințe itinerante la Brașov, Codlea, Făgăraș, Rupea și Săcele, în perioada septembrie – decembrie 2018. Prima ediție a Festivalului Naţional de Teatru „Scenele Memoriei” este programat în perioada 1-7 octombrie 2018. În ziua Centenarului, 1 decembrie 2018, sala mare a Centrului Cultural „Reduta” va găzdui tradiționalul spectacol folcloric „Veniţi la marea sărbătoare!”.

Cinci evenimente din agenda culturală a Școlii Populare de Arte și Meserii „Tiberiu Brediceanu” Brașov sunt puse sub semnul celor 100 de ani de la Marea Unire. În perioada mai – decembrie, lucrările realizate de elevii claselor de arte plastice (sculptură, ceramică, fotografie, grafică, pictură, artă decorativă și design vestimentar) vor fi expuse în cadrul unei expoziții având ca temă Centenarul, care va fi itinerată la Centrul Cultural „Reduta” și la colegii naționale, licee și școli generale din județul Brașov.

Un spectacol de teatru inspirat din lirica românească pe tema Marii Uniri și a Primului Război Mondial va fi pus în scenă în perioada octombrie – decembrie 2018, la sediul istituției. Un proiect cultural complex este cel intitulat „Program de afirmare a identității românești în Transilvania – înființarea instituțiilor culturale după 1918 la Brașov – instituții, ctitori, programe, colecții”. Acesta va fi prezentat în 5 noiembrie, la „Reduta”. Ideea centrală a proiectului este sărbătorirea celor 90 de ani de la înființarea Conservatorului Astra 1928-2018, prin editarea de broșuri, reviste și materiale promoționale, realizarea unui spectacol și vernisajul unei expoziții.

În perioada noiembrie – decembrie 2018 este programat un spectacol comemorativ care va avea loc la Monumentul Eroilor Români din Primul și al Doilea Război Mondial, obiectiv amplasat în biserica ortodoxă din comuna Dumbrăvița. În ziua de 2 decembrie 2018, pe scena Centrului Cultural „Reduta” se va desfășura un spectacol artistic cu ocazia aniversării a 100 de ani de la făurirea României Mari, ai cărui protagoniști vor fi elevii școlii.       


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare