Educaţie

BRAŞOV. Ce „trăsnăi” mai fac studenţii: robotul controlat dintr-o clipire şi drona-ghid pentru nevăzători

  • Smiley_235640.jpg
  • img-1890.jpg
 

Evenimentul „Absolvenţi în faţa companiilor” – AFCO, organizat de Universitatea Transilvania din Braşov, i-a adus şi în acest an pe studenţii din anii terminali (licenţă, masterat şi chiar doctorat) în faţa marilor companii din regiune. 272 de studenţi de la toate cele 18 facultăţi ale Universităţii şi-au prezentat lucrările de licenţă sau disertaţie în faţa reprezentanţilor mediului economic. La eveniment au fost prezente 19 companii care s-au arătat interesate de proiectele şi ideile tinerilor. Proiectele studenţilor au fost grupate în nouă secţiuni, în funcţie de profil (inginerie, ştiinţe umaniste, arte, medicină, IT etc.). Ca de fiecare dată, studenţii au dat dovadă de imaginaţie şi au venit cu multe proiecte interesante care ar putea fi aplicate în viitorul apropiat.

14 premii pentru cele mai bune proiecte

Tinerii şi-au prezentat ideile şi în faţa unui juriu format din cadre didactice ale universităţii. Astfel că cele mai bune lucrări au fost premiate.  Au fost acordate 14 premii în valoare de 600 de lei fiecare, iar dintre cele 14 au fost alese şi două proiecte inovatoare, care au fost răsplătite cu marele premiu AFCO, constând în vouchere în valoare de 500 de euro, fiecare. Câştigătorii celor două premii sunt: Oana Andreea Ruşanu, de la Facultatea de Design de Produs şi Mediu, cu proiectul „Aplicaţie LabView de tip interfaţă creier-computer pentru controlul unui robot mobil bazat pe setul EEG Neurosky Mindwave şi sistemul NI myRIO” şi Bogdan Preda, de la Facultatea de Design de Produs şi Mediu, cu proiectul „Proiectarea şi realizarea unui sistem mecatronic pentru proiecţia şi controlul unei imagini, în vederea imitării efectului de hologramă”.

Proiectul Oanei Andreea Ruşanu, masterand al Facultăţii de Design de Produs şi Mediu, este foarte spectaculos: un roboţel controlat cu clipiri din ochi. „O clipire este asociată comenzii «Stop», trei clipiri sunt asociate comenzii «Deplasare înapoi», iar patru clipiri sunt asociate comenzii «Deplasare stânga». Sunt patru clipiri urmate de o clipire mai uşoară”, şi-a prezentat studenta proiectul.
Cu un proiect special a venit și Ion Chirobocia, student la Facultatea de Matematică şi Informatică. El a creat o dronă cu rol de însoţitor concepută special pentru a ghida, în interiorul unui spaţiu, o persoană care şi-a pierdut simţul văzului în urma unui accident sau a unei traume. „Drona primeşte instrucţiuni de la nevăzător, de genul «condu-mă în bucătărie» şi oferă la rândul său indicaţii de genul celor de la GPS, mergi la stânga, la dreapta. Este foarte uşor de folosit”, a spus creatorul dronei-ghid.

Şanse pentru cariere de succes

AFCO a devenit o tradiţie la Braşov şi a dus în fiecare an la numeroase colaborări între firmele braşovene şi studenţii Universităţii Transilvania. Evenimentul îşi propune, de altfel, să faciliteze dialogul dintre studenţi şi reprezentanţii mediul economic, şi să dezvolte abilităţile de comunicare ale tinerilor .„Ne bucură să vedem că prezenţa este una foarte bună şi aici mă refer la studenţi. De la ediţie la ediţie acest eveniment a crescut şi ceea ce ne bucură în special este că cei care vin aici – şi mă refer la studenţi – chiar îşi doresc acest lucru şi vor să-şi promoveze rezultatele în faţa partenerilor noştri din mediul economic”, a precizat Daniel Munteanu, prorector al Universităţii Transilvania.
Studenţii care s-au prezentat cu proiecte interesante şi bine puse la punct au obţinut şi în acest an internshipuri la multinaţionalele sau firmele puternice din oraş. Multe dintre acestea le vor face oferte atractive studenţilor în momentul în care vor termina facultatea. De altfel, ca o noutate, în acest an a existat şi o zonă de „pre-interviu”. Mai exact, unii angajatori au avut posibilitatea să discute cu studenţii diverse aspecte privind încadrarea în muncă sau au oferit chiar perspective de angajare. Anul acesta, partenerul principal al evenimentului a fost Siemens România, care a acordat o bursă de studiu de trei luni în cadrul echipei Siemens CT studentului Adrian Sebastian Ursache, de la Facultatea de Matematică şi informatică. Acesta a prezentat un proiect IT – „Logic gates in action”
Seara, evenimentul s-a încheiat cu un concert Smiley.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare