Economic

STUDIU. Importul de angajaţi, o soluţie pentru acoperirea deficitului de forţă de muncă

 

Un sfert dintre firmele din ţara noastră iau în calcul importul de angajaţi pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă, relevă studiul „PayWell 2019”, realizat de PwC România.

Acestea provin preponderent din sectoare precum hoteluri şi restaurante, construcţii sau agricultură. O tendinţă similară a apărut şi în serviciile de tip business process solution şi IT&C.

„România se confruntă cu un deficit acut al forţei de muncă, mai ales în sectoarele menţionate, ca urmare a migraţiei, problemelor demografice sau ale sistemului educaţional din ultimele decenii”, se arată în studiu.

Pentru a susţine o creştere economică de 3,5% este nevoie de încă 1 milion de angajaţi, până în 2022, potrivit estimărilor PwC.

„Importul forţei de muncă poate fi o soluţie temporară pentru anumite sectoare. Pe termen mediu şi lung, însă, companiile ar trebui să se concentreze pe adoptarea şi punerea în practică a unor programe de educaţie şi dezvoltare a competenţelor angajaţilor, în special digitale, având în vedere că în următorul deceniu automatizarea si introducerea inteligenţei artificiale vor înlocui preponderent locurile de muncă ce presupun activităţi repetitive. Inovarea şi digitalizarea vor contribui la eficientizarea proceselor, urmând ca cererea pentru angajaţii mai puţin calificaţi să scadă, mai ales în domenii precum agricultură sau industrie manufacturieră, unde există cea mai mare probabilitate ca locurile de muncă să fie înlocuite”, a declarat Ionuţ Sas, Partener, People&Organisation Leader PwC România.

De altfel, aproximativ 600.000 de locuri de muncă din România vor fi afectate de transformarea digitală generată de noile tehnologii, subliniază studiul „PwC Workforce Disruption Index”. Dintre acestea, 275.000 ar putea fi înlocuite de automatizare.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de aproximativ 100 de companii private mari şi mijlocii din sectoarele financiar-bancar, farmaceutic, industrial, retail şi hotelier şi analizează nivelurile salariale şi politicile de remunerare.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare