Economic

Patronatul Presei din România consideră „abuzivă” decizia Registrului Comerțului de a radia din oficiu mii de PFA-uri și II-uri

 

Patronatul Presei din România – ROMEDIA – consideră că decizia Registrului Comerțului de a radia din oficiu mii de PFA-uri și II-uri o „măsură abuzivă”, se arată într-un comunicat de presă pe care l-am primit la redacție.

Vă prezentăm în continuare textul integral al comunicatului:

„În data de 19 martie 2019, Oficiul Registrului Comerţului a radiat din oficiu persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale al căror număr de activităţi incluse în obiectul de activitate era mai mare decât cel impus de legislaţia în vigoare, respectiv cel mult 5 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN pentru PFA-uri, și cel mult 10 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN pentru întreprinderile individuale.

Patronatul Presei din Romania – ROMEDIA – acuză Registrul Comerțului că a radiat din oficiu mii de de persoane fizice autorizate și de întreprinderi individuale. Motivele pentru această măsură sunt strict birocratice, iar consecințele sunt devastatoare: aruncă în aer mii de locuri de muncă, sistează derularea contractelor, proiectele cu fonduri europene aflate în derulare sunt sistate (banii trebuie returnaţi), iar cei care urmează să semneze contracte de finanţare europeană nu o mai pot face, nu se mai poate recupera TVA-ul etc.

Considerăm această măsură abuzivă, fiind aplicată fără a se comunica o notificare în acest sens, și mai mult decât atât, aceste entități au funcționat în mod legal, în baza certificatelor de autorizare a activităților pe care le-au desfășurat, emise de Oficiul Registrului Comerțului, astfel cum se precizează în OUG 44/2008 «înainte de începerea activității economice orice activitate economică desfășurată permanent, ocazional sau temporar în România de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale trebuie să fie înregistrată și autorizată».

În altă ordine de idei, în situația firmelor care săvârșesc infracțiuni de evaziune fiscală, înșelăciune etc. nu sunt radiate din registru, iar pfa-urile și întreprinderile individuale au fost radiate, deși funcționau în mod legal, doar datorită faptului că legislația actuală limitează clasele de activitate.

Luând în considerare că persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, alături de celelalte firme românești sunt printre cei mai reprezentativi contributori la bugetul de stat, Guvernul ar trebui să acorde anumite avantaje, facilităţi, stimulente etc. și nicidecum printr-o lege aberantă să le radieze. Pentru că este vorba de mii de oameni ale căror activităţi vor fi falimentate, de instanțele de judecată care vor fi încărcate cu dosare, solicităm de urgenţă Guvernului o prevedere derogatorie, pentru a corecta consecinţele nefaste ale aplicării Legii 182/2016”. 

Citiți și: 

Peste 30.000 de PFA-uri și II-uri au fost radiate din oficiu pentru că au mai mult de cinci coduri CAEN

CCI Brașov trage un semnal de alarmă în privința PFA-urilor și II-urilor radiate din oficiu

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare