Economic

Cum să devii un trainer de succes

  • pexels-lucas-guimaraes-bueno-12979923.jpg

Îți surâde ideea de a preda un curs nonformal în domeniul în care te-ai specializat? Orice domeniu poate fi inclus aici, chiar și artistic, marketing, comunicare, public speaking și lista poate continua. Dacă da, îți recomandăm să te specializezi întâi ca formator autorizat.

Cursanții se orientează în principal spre acest tip de acreditare atunci când vor să predea cursuri de calificare, de specializare și de perfecționare autorizate în cadrul unei școli sau chiar pe cont propriu.

Ca absolvent al unui astfel de program, primești o diplomă recunoscută de Ministerul Muncii și Ministerul Educației, ca apoi să poți preda fie la nivel național, fie internațional. Acesta poate fi începutul unei noi cariere care să-ți aducă mai multă satisfacție profesională, în care deși vei investi la început resurse de timp și bani pentru a finanța formarea, recompensele vor putea să fie pe măsură. Și pentru că am adus în discuție investiția financiară, dacă nu ai  suficienți bani pentru a te înscrie la cursul dorit, poți solicita un credit rapid.

Acreditarea ca formator

Conform Standardului Ocupațional din 2007, formatorul este „specialistul în formare care proiectează, derulează, evaluează și revizuiește activități teoretice/ practice și/ sau programe de formare și dezvoltare a competențelor profesionale, derulate în instituții specializate sau la locul de muncă”. 

Fie că este numit formator sau formator de formatori, începând cu 2011 ocupația are același cod COR 242401 conform Standardului Ocupațional mai sus menționat, iar odată ce primești o diplomă care atestă acest lucru, poți oferi cursuri de specializare în domeniul tău, în urma cărora și cursanții tăi primesc diplomă de specialist.

Vei primi în urma cursului Certificatul de Formator (Trainer), suplimentul descriptiv ce conține toate competențele din Standardul Ocupațional și, la cerere, certificat Europass.

Ce vei învăța în cadrul cursului

În mare parte, îți vor fi oferite informații pe care să le ai în vedere la fiecare curs pe care îl vei preda, care să facă organizarea și susținerea acestuia cât mai eficientă. Vei avea apoi loc să-ți lași creativitatea să lucreze.

Vei afla despre pregătirea, logistica, proiectarea și construirea programelor tale, diferența dintre cursuri și ce informație se livrează în ateliere, workshop-uri, cursuri de calificare, de specializare sau de perfecționare.

Deși pot exista mici diferențe între programele cursurilor de formator în funcție de compania care îl oferă (pentru că fiecare adaugă elemente proprii), baza de formare este aceeași. De altfel, în funcție de programa standard se obține și autorizația pentru oferirea cursului și, respectiv, a diplomei de absolvire.

Prețul cursului este influențat de multe aspecte, precum instruirea trainerului, de felul în care se desfășoară cursul – fizic sau online, de vechimea în piață a școlii care oferă cursul ș.a. Aspectele financiare sunt importante, bineînțeles, așa că vezi dacă poți achita cursul din fonduri proprii sau ai nevoie de un credit de nevoi personale.

Activitatea ta ca trainer

În anticiparea informațiilor pe care le vei primi la cursul de formator și a primelor cursuri pe care le vei susține, propunem un mic tur al noii tale ocupații.

Practic, la cursurile de educație nonformală vei asculta în primul rând care sunt nevoile de instruire ale grupului pentru a reuși să modelezi structura cursului în funcție de aceste nevoi.

Vei utiliza diferite modalități de transmitere a informației, vei învăța să captezi atenția cursanților și vei folosi diferite tehnici pentru te asigura că grupul înțelege și asimilează informațiile predate. Totodată, vei ține cont și de numărul de cursanți și de dimensiunile sălii de curs, vei concepe modele de evaluare pentru aceștia și modele de chestionare de evaluare pentru tine ca trainer.

De asemenea, îți vei exersa abilitățile de vorbit în public și chiar vei face unele exerciții cu formatorul tău în fața grupului, vei afla tehnicile de memorare care să te ajute în predare și tehnici de gestionare a emoțiilor în fața grupului.

Un alt aspect important este gestionarea situațiilor dificile, când cursanții pun probleme trainerului sau perturbă activitatea grupului. Cu strategiile potrivite, poți aduce cursul pe traiectoria corectă și cursanții problematici de partea ta. 

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare