Economic

BRAȘOV. Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a fost definitivată

Este vorba despre un document care stă la baza selectării proiectelor individuale de dezvoltare urbană

 

După o perioadă în care Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) a Zonei Metropolitane Brașov (ZMB) s-a aflat în dezbatere publică, aceasta a fost definitivată, sub coordonarea Agenției Metropolitane pentru Dezvoltare Brașov, fiind așteptată reacția Autorității de Management.

SIDU este un document care abordează provocările economice, de mediu, climatice, demografice și sociale și care va sta la baza selectării proiectelor individuale de dezvoltare urbană.
„Acceptarea SIDU de către Agenția de Dezvoltare Regională (centru), respectiv Autoritatea de Management, reprezintă condiția principală de finanțare a proiectelor individuale în cadrul axei prioritare 4 Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, a Programului Operațional Regional”, a explicat Alina Nicoară, coordonator SIDU și director de programe în cadrul AMB. Astfel, Primăria Brașov așteaptă ca Autoritatea de Management să lanseze proiectele și să se stabilească cine se va ocupa de implementarea lor.

Consultare publică
În perioada iunie – iulie, au fost organizate mai multe întâlniri de lucru, inclusiv la Primăria Brașov, în cadrul cărora s-au evidențiat problemele cu care se confruntă localitățile, proiectele de viitor pentru soluționarea acestor probleme și proiectele implementate sau aflate în proces de implementare ce ar trebui continuate.
De asemenea, în perioada 30 august – 10 octombrie, SIDU a fost publicată pe site-ul AMB și al Primăriei Brașov, pentru consultare publică, iar pe 22 septembrie a avut loc o dezbatere publică la care au participat și reprezentanți ai unităților administrativ teritoriale (UAT) din zona metropolitană, ai ONG-urilor și ai societății civile.

În urma procesului de consultare publică și în baza direcțiilor de dezvoltare prevăzute de Strategia de Dezvoltare Teritorială a României, SIDU a fost reorganizat și completat.

Listă de proiecte

Lista de proiecte este structurată pe obiective și programe și include informații incipiente privind UAT-urile în care se localizează proiectul, gradul de maturitate, valoarea estimată (acolo unde aceasta a fost identificată prin documentațiile existente) și potențiala sursă de finanțare.
Bugetul operațional 2014-2023 pentru UAT Brașov este de 351.360.000 lei, iar pe lista de proiecte se află unele privind traficul rutier (crearea sau modernizarea unor rute), îmbunătățirea transportului public, îmbunătățirea condițiilor pentru bicicliști (extinderea și modernizarea pistelor de biciclete și a sistemului de închiriere a bicicletelor etc), susținerea producătorilor locali, îmbunătățirea serviciilor medicale (ex: extinderea parcului auto și îmbunătățirea dotărilor ISU și ale Serviciul Județean de Ambulanță ), a condițiilor din învățământ, îmbunătățirea infrastructurii de salubritate (spre exemplu introducerea pubelelor îngropate), încurajarea evenimentelor culturale etc.. De altfel, unele proiecte care privesc municipiul Brașov sunt deja cuprinse în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare