Economic

BRAŞOV. Mai multe tipuri de concediu şi zile libere!

 

Angajaţii din România, inclusiv cei din judeţul Braşov, vor avea la dispoziţie, în viitor, mai multe tipuri de concediu şi zile libere, în condiţiile în care ţara noastră va trebui să transpună în legislaţie o directivă UE care prevede echilibrul dintre viața profesională și cea privată, informează incont.stirileprotv.ro.

Practic, directiva europeană, care a intrat recent în vigoare, are ca obiectiv creșterea gradului de participare pe piața muncii a femeilor, a părinților și a oricăror categorii de angajați care au în îngrijire rude sau alte persoane cu care locuiesc, prin reglementarea unor formule de lucru flexibile și a concediilor pentru motive familiale.

La ora actuală, asigurarea unui program de lucru flexibil reprezintă o decizie unilaterală a angajatorilor. Odată cu noile reglementări, angajatorii vor fi obligați să ia în considerare solicitările de acordare a unor formule flexibile de lucru și de a motiva orice refuz de acordare a acestora.

Introducerea unui nou concept

Directiva europeană a introdus un nou concept, cel al concediului de îngrijitor, care presupune că salariații care au rolul de îngrijitori ai rudelor cu probleme medicale grave vor putea beneficia de un concediu plătit de 5 zile lucrătoare pe an. Legislaţia locală va putea stabili şi alte perioade de referinţă şi va putea introduce condiţii suplimentare pentru exercitarea acestui drept.

Totodată, directiva le va permite salariaţilor dreptul de a absenta de la locul de muncă în cazuri de forță majoră (urgență familială, boală sau accident), cu prezentarea unor documente justificative.

În acelaşi timp, tații vor avea mai multe zile de concediu paternal. Documentul reglementează concediul de paternitate de cel puțin 10 zile lucrătoare, ce va fi acordat tatălui în jurul datei nașterii unui copil. Acum, legislaţia din România prevede că tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare, respectiv 15 zile lucrătoare pentru cel care deţine atestatul de absolvire a cursului de puericultură.

De asemenea, directiva europeană stabilește dreptul individual la patru luni de concediu plătit pentru creșterea copilului, dintre care 2 luni netransferabile între părinți. În prezent, legislaţia prevede un concediu netransferabil de minim 1 lună pentru părintele care nu a solicitat concediul de creștere al copilului.

Termen-limită: 2 august 2022

Termenul de transpunere al directivei europene este 2 august 2022. În aceste condiţii, angajatorii români trebuie să ia în considerare impactul noilor reglementări, atât din perspectiva organizării muncii, cât și a modalității în care noile cerințe pot fi transpuse în fiecare organizație, prin raportare la specificul acestora.

În momentul de faţă, flexibilitatea programului de lucru este asigurată în România prin structuri de tipul telemuncii, acolo unde salariații desfășoară activități folosind tehnologia informației și comunicațiilor, sau prin specificarea în contractele individuale de muncă a unui program de muncă inegal.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare