Economic

Băncile, obligate să-și ajute clienții care nu mai pot plăti creditele / Riscă amenzi dacă trec direct la executare silită

Băncile, obligate să-și ajute clienții care nu mai pot plăti creditele / Riscă amenzi dacă trec direct la executare silită

Băncile sunt obligate să vină în ajutorul clienților cu dificultăți financiare ce nu-și mai pot plăti creditele înainte de a iniția executarea silită a acestora, după cum stabilește o ordonanță apărută în martie, prin care, de fapt, se transpune în legislația națională o directivă europeană, notează avocatnet.ro. Astfel, băncile pot stabili diverse măsuri de sprijin, inclusiv iertarea parțială de datorie.

OUG 15/2024, apărută în martie, transpune prevederile Directivei (UE) 2021/2.167 și stabilește noi reguli pentru cumpărătorii și administratorii de credite.

Ordonanța apărută anul acesta stabilește definiția mai multor termeni din domeniu, inclusiv pentru creditor și consumator:

creditor – o instituție de credit care a acordat un credit sau un cumpărător de credite;

consumator – o persoană fizică care, în contractele de credit reglementate de prezenta ordonanță de urgență, acționează în scopuri care nu se încadrează în activitatea sa comercială, de afaceri sau profesională.

Apoi, documentul amintit modifică OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, prin introducerea unei noi obligații pentru bănci, respectiv ca acestea să ia o serie de măsuri concrete care să vină în ajutorul clienților care nu-și mai pot plăti creditul înainte de a apela la executarea silită.

Creditorii au obligația de a avea politici și proceduri adecvate în virtutea cărora să depună eforturi pentru a aplica, dacă este cazul, o restructurare rezonabilă datorată dificultăților financiare înainte de a demara procedura de executare silită”, scrie, mai exact, în OUG 15/2024.

Printre măsurile concrete pe care le pot lua băncile înainte de declanșarea executării silite, care trebuie să țină seama de situația fiecărui consumator, se numără:

refinanțarea totală sau parțială a contractului de credit;

modificarea termenelor și condițiilor existente ale unui contract de credit, care include:

(i) prelungirea duratei contractului de credit;

(ii) modificarea tipului de contract de credit;

(iii) amânarea plății tuturor sau a unei părți a ratelor de credit pentru o anumită perioadă;

(iv) schimbarea ratei dobânzii;

(v) oferirea unei perioade fără plăți;

(vi) plăți parțiale;

(vii) conversii monetare;

(viii) iertarea parțială de datorie și consolidarea datoriilor.

Dacă nu-și ajută clienții cu dificultăți financiare, băncile riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 80.000 de lei.

Aceleași prevederi sunt introduse, prin OUG 15/2024, și în OUG nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare