Economic

Analiză. Profitabilitatea sistemului bancar din România s-ar putea reduce sub media europeană, din cauza taxei pe active

 

Economistul şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, susţine în articolul „Despre bănci, cu cifrele pe masă”, publicat pe blogul „Opinii BNR”, că taxa pe active ar putea reduce profitabilitatea sistemului bancar din România sub media europeană.

Oficialul a analizat trei indicatori: randamentul activelor (ROA), randamentul capitalului (ROE) şi raportul costuri/venituri. Acesta consideră că premisa de la care au pornit autorităţile când au impus această taxă ar putea fi greşită.

„Atacul declanșat asupra băncilor – concretizat în Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 şi de un set de trei legi aflate în dezbatere în Parlament – are la bază o premisă fundamentală: aceea că băncile comerciale prezente în România au o profitabilitate mai mare decât omoloagele lor din alte state europene. Din această premisă – dacă este adevărată – pot decurge două concluzii: noile prevederi legale nu vor determina băncile să-şi reducă activitatea în România («nu pleacă câinele de la măcelărie»); băncile vor accepta, fără entuziasm, să-şi reducă marja de profit, dând credite mai ieftine. Dar ce se întâmplă dacă premisa este greșită, iar băncile din România nu sunt mai profitabile decât cele din Uniunea Europeană? Mai sunt valabile în acest caz cele două concluzii? Pentru a face comparații internaționale, sursa cea mai credibilă o constituie Consolidated Banking Data produsă de Banca Centrală Europeană. În această bază de date, profitabilitatea sistemelor bancare din statele UE este comparată prin intermediul a trei indicatori: randamentul activelor (return on assets, ROA); randamentul capitalului (return on equity, ROE); raportul cost/venituri (cost to income ratio). Le vom analiza pe rând, evidențiind pozițiile băncilor din România”, subliniază Valentin Lazea.

Impunerea acestei taxe ar putea avea drept consecinţă plecarea unor bănci din România, iar autorităţile ar trebui să se gândească dacă vor acest lucru, în condiţiile în care ţara este „subcapitalizată şi sub-bancarizată”.

„Din analiza celor trei indicatori prezentați, rezultă că profitabilitatea sistemului bancar din România este – înainte de impunerea taxei pe active – mai bună decât media europeană, dar nu excepțională. Impunerea taxei pe activele bancare ar putea să o transforme din mai bună în mai slabă decât media europeană. Nu ar fi exclus, în acest scenariu, să asistăm la câteva ieșiri de bănci din România (chiar dacă nu a celor de talie mare). Este cazul să ne întrebăm dacă asta dorim, într-o ţară care oricum este subcapitalizată şi sub-bancarizată. Şi ar fi naiv să credem că băncile-mamă din Europa nu îşi fac astfel de calcule precum cele prezentate de noi, într-o Europă în care capitalul circulă liber”, avertizează Valentin Lazea.

În acest context, oficialul precizează că analiza sa nu este o încercare de a se erija în apărarea băncilor, ci o privire pe termen lung asupra sistemului bancar.

„Pentru cei care au ajuns în acest punct cu lectura (felicitări pentru răbdare!) şi care consideră că tot ce am scris reprezintă o nouă încercare a celor de la BNR de a se erija în apărarea băncilor, îi rog să se situeze deasupra acestui partizanat îngust şi să se întrebe: ce este mai bine pentru România pe termen lung? Un sistem bancar puternic, profitabil, furnizor de capital pentru investiții sau un sistem bancar slab, clientelar, alimentând consumul, dar nu şi dezvoltarea ţării? Iar cei – puţini – care vor fi în stare să judece obiectiv, să vină să critice”, concluzionează Valentin Lazea.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare