Dosare

Întrebarea zilei vine de la Mihai Tonescu, din satul Valea Oanei: „Când trebuie să ia bani preotul paroh de la enoriaşi?”

 

Bună ziua

Mă adresez dumneavoastră cu respect şi bunăcredinţă, fără niciun resentiment faţă de feţele bisericeşti, dar am o nedumerire şi totodată o întrebare:
– preotul Ilie din parohia Coseşti, comună Ivăneşti, judeţul Vaslui obişnuieşte să ia mulţi bani de la enoriaşi, în special din satul Valea Oanei. El a instituit nişte reguli referitoare la bani, astfel încât enoriaşii respectă cu sfinţenie aceste reguli.
Deci:
– preotul Ilie ia bani (şi nu puţini) cu ocazia botezului, cununiei religioase şi a înmormântării;
– deasemenea ia bani la diverse parastase;
– o sumă importantă de bani este luată de preotul Ilie pentru citirea pomelnicelor, adică acele liste (cu morţi şi cu vii) pe care el le citeşte în biserică. Practic fiecare sătean are un astfel de pomelnic lăsat la biserică pentru a fi citit şi trebuie să plătească o suma anuală destul de consistentă;
– preotul Ilie ia bani când umblă din casă în casă, în ajunul diverselor sărbători religioase, desigur, de mai multe ori pe an. Enoriaşii sunt ruşinoşi şi nu-şi permit să dea preotului o sumă derizorie, ci una mai consistentă. Ţinând cont de faptul că satul Valea Oanei are 133 de case, putem aprecia suma adunată de preotul Ilie la o singură astfel de ocazie (când merge din casă în casă);
– în Postul Paştelui (dar şi în alte posturi) – cu ocazia spovedaniei preotul Ilie dă ca pedeapsă celor care au greşit obligaţia de a cumpăra o anumită cantitate de lumânări, care lumânări reajung în proprietatea bisericii şi sunt apoi revândute altor enoriaşi. Practic acest stoc de lumânări aduce sume importante (prin revânzarea repetată), care sunt, desigur, însuşite de preotul Ilie;
– mai sunt şi alte ocazii în care enoriaşii trebuie să dea bani, unele fiind justificate – ca de exemplu, cumpărarea unor obiecte pentru biserică, amenajarea gardului bisericii, repararea acoperişului bisericii etc.
– o altă suma de bani pe care trebuie să o plătească fiecare enoriaş este un fel de taxă impusă de Episcopia Huşi. Nu ştiu exact cum stau lucrurile în această privinţă, cert este faptul că preotul Ilie insistă foarte tare când e vorba de a strânge bani care sunt ceruţi de Episcopia Huşi;
– alţi bani sunt ceruţi pentru Catedrala Neamului.
Enoriaşii din satul Valea Oanei nu refuză niciodată să plătească, chiar dacă pretenţiile preotului Ilie sunt uneori nejustificate sau exagerate.
Faţă de cele scrise mai sus – am o întrebare:
– ce categorii de daruri (bani) trebuie să ia preotul dintr-o parohie (în mod normal) de la enoriaşii săi?
Deci întrebarea este general valabilă pentru orice paroh din România.
Deci: când trebuie să ia bani preotul paroh de la enoriaşi?
Va rog foarte mult să-mi răspundeţi.
O minimă clarificare a acestei chestiuni ar fi de ajutor pentru enoriaşii din satul Valea Oanei.
Va mulţumesc anticipat.
Dumnezeu să va binecuvânteze!

Cu respect

Mihai Tonescu,
satul Valea Oanei,
comună Ivăneşti,
judeţul Vaslui

 

foto: enational.ro


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button